Evo i mene nazad sa godišnjeg. Ove godine godišnji mi je bio bolji nego ikada: tri tjedna uživanja na moru uz knjigu. Mislim da sam oborila vlastiti rekord u broju pročitanih knjiga. Nešto se i kuhala, a kako smo bili u kampu i imali "kuhinju" na otvorenom ni kuhanje nije bilo prenaporno jer nekako je sve lakše kad kuhaš sa pogledom na more a pri tom te osvježava lagani morski povjetarac. Povratak na kontinent malo mi je teže pao zbog velikih vrućina koje su me ovdje dočekale ali sad kad je i to popustilo odmah mi je malo lakše.
Od bogate ponude sa placa spremili smo i nešto zimnice. Nešto sam Vas slabije pratila prošlog mjeseca ali pokušati ću to nadoknaditi ovih dana. Nadam se da ste se i vi dobro odmorili i napunili baterije za nove kulinarske pothvate.
Recept koji slijedi većini vas dobro je poznat jer na ovim našim prostorima spada u kulinarski klasik. Rijetke su kuhinje iz kojih bar jednom nije zamirisao pekmez od šljiva.
RECEPT:
2 kg šljiva
400 g voćnog šećera (fruktoza)
kora i sok 1 limuna
srž i kora mahune vanilije
2 štapića cimeta
1 dcl ruma
Šljive oprati i osušiti pa ih narezati na četvrtine. U šljive umiješati fruktozu, koru i srž mahune vanilije. Cimet staviti u vrećicu za začine ( ja koristim DM-ove vrećice za čaj) a limunu koru oguliti gulilicom za krumpir, tako da dobijete 5-6 traka limunove korice pa ih isto tako staviti u vrećicu za začine. Sve pomiješati sa šljivama. Posudu sa šljivama prekriti rastezljivom folijom i ostaviti u hladnjaku preko noći da voće pusti sok. Slijedeći dan šljive staviti u lonac i kuhati na umjerenoj vatri otprilike 2 sata. Iscijeđeni sok limuna i rum umiješati u smjesu šljiva. Kratko prokuhati. Iz ukuhanog pekmeza izvaditi cimet, koru limuna i mahunu vanilije. E sada možete pekmez takav kakav je, sa velikim komadićima korice šljiva ulijevati u sterilizirane staklenke, ili ga možete kao i ja malo usitniti štapnim mikserom. Moji ukućani baš nisu oduševljeni komadićima korice tako da sam zamoljena usitniti istu. Pekmez ulijevati u sterilizirane staklenke, zatvoriti ih i okrenutu ih čepom prema dolje. Ostaviti staklenke da stoje naopako 10-ak minuta pa ih okrenuti tako da čep bude gore. Ostaviti da se ohladi pa bočice ukrasiti po želji. Pojesti kad je vani hladno i sivo.