ponedjeljak, 10. rujna 2012.

I m back i pekmez od šljiva


Evo i mene nazad sa godišnjeg. Ove godine godišnji mi je bio bolji nego ikada: tri tjedna uživanja na moru uz knjigu. Mislim da sam oborila vlastiti rekord u broju pročitanih knjiga. Nešto se i kuhala, a kako smo bili u kampu i imali "kuhinju" na otvorenom ni kuhanje nije bilo prenaporno jer nekako je sve lakše kad kuhaš sa pogledom na more a pri tom te osvježava lagani morski povjetarac. Povratak na kontinent malo mi je teže pao zbog velikih vrućina koje su me ovdje dočekale ali sad kad je i to popustilo odmah mi je malo lakše. 
Od bogate ponude sa placa spremili smo i nešto zimnice. Nešto sam Vas slabije pratila prošlog mjeseca ali pokušati ću to nadoknaditi ovih dana. Nadam se da ste se i vi dobro odmorili i napunili baterije za nove kulinarske pothvate. 
Recept koji slijedi većini vas dobro je poznat jer na ovim našim prostorima spada u kulinarski klasik. Rijetke su kuhinje iz kojih bar jednom nije zamirisao pekmez od šljiva.

RECEPT:


2 kg šljiva
400 g voćnog šećera (fruktoza)
kora i sok 1 limuna
srž i kora mahune vanilije
2 štapića cimeta
1 dcl ruma


Šljive oprati i osušiti pa ih narezati na četvrtine. U šljive umiješati fruktozu, koru i srž mahune vanilije. Cimet staviti u vrećicu za začine ( ja koristim DM-ove vrećice za čaj) a limunu koru oguliti gulilicom za krumpir, tako da dobijete 5-6 traka limunove korice pa ih isto tako staviti u vrećicu za začine. Sve pomiješati sa šljivama. Posudu sa šljivama prekriti rastezljivom folijom i ostaviti u hladnjaku preko noći da voće pusti sok. Slijedeći dan šljive  staviti u lonac i kuhati na umjerenoj vatri otprilike 2 sata. Iscijeđeni sok limuna i rum umiješati u smjesu šljiva. Kratko prokuhati. Iz ukuhanog pekmeza izvaditi cimet, koru limuna i mahunu vanilije.  E sada možete pekmez takav kakav je, sa velikim komadićima korice šljiva ulijevati u sterilizirane staklenke, ili ga možete kao i ja malo usitniti štapnim mikserom. Moji ukućani baš nisu oduševljeni komadićima korice tako da sam zamoljena usitniti istu. Pekmez ulijevati u sterilizirane staklenke, zatvoriti ih i okrenutu ih čepom prema dolje. Ostaviti staklenke da stoje naopako 10-ak minuta pa ih okrenuti tako da čep bude gore. Ostaviti da se ohladi pa bočice ukrasiti po želji. Pojesti kad je vani hladno i sivo.




utorak, 31. srpnja 2012.

Clafoutis sa marelicama



Ovo je jedan pravi muški kolač, gust, intenzivan i lagano kiselkast. Ukoliko u blizini imate nekog pripadnika muškog spola kojem se želite umiliti, onda vam je moja preporuka da mu izmućkate ovaj clafoutis. Nakon ovog vam neće moći odbiti niti jednu želju. Recept sam nešto malo prilagodila a original možete pronaći ovdje.
Sada ću vas pozdraviti na neko vrijeme jer moja kuhinja seli u južnije krajeve i to u kamp kuhinju bez pećnice. Sebi za gušt sam jučer ispekla keksiće koje nosim na more a u kamp kuhinji pripremati će se samo panna cotte ili neki slični recepti za koje pećnica nije potrebna. Uživajte u ljetu i tipkamo se krajem mjeseca.

RECEPT:


8 žlica brašna
4 žlice kakaa
8 žlica šećera
4 jaja
150 g nasjeckane čokolade
2 žlice rastopljenog maslaca+za namastiti papirnate košarice
200 ml jogurta
2 žličice ekstrakta od vanilije
2 žlice tostiranih i krupno sjeckanih lješnjaka
6 zrelih marelica
malo svijetlog meda


Zagrijte pećnicu na 175 C. Lim za 12 muffina obložite papirnatim košaricama, pa svaku košaricu još i premažite sa malo rastopljenog maslaca. U posudu prosijte brašno i kakao. Dodajte šećer i lješnjake. U drugoj posudi pjenjačom izmiješajte jaja, ekstrakt vanilije, malo prohlađeni rastopljeni maslac i jogurt. Pomiješajte suhe i mokre sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte još i nasjeckanu čokoladu. Rasporedite tijesto u kalup za muffine. Marelice operite i odstranite koštice. Na svaki muffin stavite polovicu marelice. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta. Ostavite ih da se malo ohlade. Mlake tortice pokapajte sa malo meda i poslužite.


Verzija za ispis


petak, 27. srpnja 2012.

Daring bakers challenge July 2012- Cheese crackers




Daring Bakers July challenge was hosted by Dana McFarlane. Dana challenge everyone to make crackers.
I made some sheep cheese, rosemary and thyme crackers. They were really good and I will definitely make them again. 


RECIPE:


Ingredients:


115 g butter, well softened
225 g grated aged sheep cheese (the better the cheese, the better the cracker)
190 g flour
6 g salt
60 g finely chopped almonds
1 tablespoon finely chopped rosemary
1 tablespoon finely chopped thyme



Combine butter, rosemary, thyme and cheese in a stand mixer and beat well (can also be done by hand). Add the flour, salt and nuts and stir to combine. Form the dough into two tight logs and wrap with cling film. Chill for at least an hour and up to several days. The log can be frozen at this point for several months. Heat the oven to moderate 160°C. Slice a log into 5mm coins and place on a parchment lined baking sheet. Bake about 20 minutes until golden brown. Store in an airtight container and eat within three days. Try this recipe with different cheeses, nuts (or no nuts), and spices. Get creative!


Printable version





ponedjeljak, 23. srpnja 2012.

Pekmez od malina




Ovo je zadnji u nizu "malinastih" postova. Jako volim sve vrste domaćih pekmeza, to mi je jedna od najdražih stvari koje mogu pojesti za doručak. Ovaj od maline spada u kategoriju najbolje utješne hrane. Znate kako neki ljudi jedu nutellu na žlicu kad im padne šećer. Pekmez od maline je moja nutella, zimi kada je vani hladno i sivo a ja nekakvom nikakvom raspoloženju samo žličicom zagrabim u staklenku ovog pekmeza i svijet je odmah ljepše mjesto. Ako imate volje i malo vremena pokušajte napraviti ovaj pekmez, stvarno vrijedi svake minute utrošenog vremena.

RECEPT:

2 kg malina
400 g voćnog šećera (fruktoza)
kora i sok 1 limete
srž i kora mahune vanilije
5 grančica metvice

Maline oprati i osušiti. U maline umiješati fruktozu, koru i srž mahune vanilije .Metvicu staviti u vrećicu za začine ( ja koristim DM-ove vrećice za čaj) a limeti koru oguliti gulilicom za krumpir, tako da dobijete 5-6 traka limetine korice. Sve pomiješati sa malinama. Posudu sa malinama prekriti rastezljivom folijom i ostaviti u hladnjaku preko noći da voće pusti sok. Maline staviti u lonac i kuhati na umjerenoj vatri otprilike 2 sata. Iscijeđen sok limete  umiješati u smjesu malina. Kratko prokuhati. Iz ukuhanog džema izvaditi metvicu, koru limete i mahunu vanilije. Džem ulijevati u sterilizirane staklenke, zatvoriti ih i okrenutu ih čepom prema dolje. Ostaviti staklenke da stoje naopako 10-ak minuta pa ih okrenuti tako da čep bude gore. Ostaviti da se ohladi pa bočice ukrasiti po želji. Pojesti kad je vani hladno i sivo, ili još bolje podijeliti staklenke sa prijateljima. Ako su upola kao moji biti će vam jako zahvalni.


Verzija za ispis




petak, 20. srpnja 2012.

Mutanti-raspberry cheesecake brownies




Ovo baš i nije bio moj prvi izbor za kolač sa malinama, ali MM  je inzistirao. Nekako su mi maline draže u sirovom obliku u panna cotti ili nečem sličnom, mislim pa šteta ih je peći kad su ustvari najbolje u svom izvornom obliku. Ali kao što sam već rekla MM je inzistirao tako da sam se primila posla i napravila mu ovo čudo sa dugačkim naslovom za kojeg uopće ne znam kako da prevedem. I što je u stvari tim amerikancima, imaju dva poštena recepta; tortu od sira i browniese. I sad su to oni odlučili sve spojiti u jedan kolač. Otud i mutant u naslovu. Kolač u konačnici i nije loš, čak dapače vrlo je dobar. Originalani recept možete pronaći ovdje.

RECEPT:


210 g brašna
400 g šećera
300 g maslaca
300 g čokolade sa većim udjelom kakaa
400 h malina
600 g krem sira ( ja sam koristila abc sir)
2 žlice ekstrakta vanilije
8 jaja

Za browniee: Zagrijte pećnicu na 160 C. Lim dimenzija 30 x 30 cm obložite papirom za pečenje. Čokoladu otopite na pari pa je ostavite da se malo prohladi dok pripremite tijesto. Pjenasto izmiksajte maslac sa polovicom šećera (200 g). Dodajte 5 jaja, jedno po jedno i dobro izmiksajte smjesu prije dodavanja sljedećeg jaja. Umiješajte još i prosijano brašno pa sve dobro izmješajte.
Za nadjev od sira: pjenasto izmiješajte sir, jaja, ostatak šećera (200 g) i ekstrakt vanilije.
Dvije trećine tijesta za browniee rasporedite na pripremljeni lim. Na brownie tijesto rasporedite nadjev od sira. Sada na smjesu sira žlicom nasumično rasporedite ostatak browniee tijesta. Lagano vilicom pomiješajte po vrhu kolača tako da dobijete mramorni uzorak. Maline operite i osušite pa ih rasporedite po vrhu kolača. Pecite 40-45 minuta. Ohladite. Prije posluživanja narežite po želji.