Imam taj neki čudan odnos sa šljivama.
Vrlo rijetko, gotovo nikada posegnem za sirovima, jer nisu mi baš nešto.
Ali zato u kolačima ili pekmez, obožavam.
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Za kolač:
185 g maslaca
220 g šećera
4 jaja
1 žlica ekstrakta vanilije
1 žličica praška za pecivo
120 g mljevenih badema
120 g mljevenih pistacija
90 g brašna
naribana korica 1 limuna
12 zrelih šljiva, očišćenih od koštica
Za preljev:
70 g šećera u prahu
2 žličice iscijeđenog limunovog soka
Za posluživanje:
krupno nasjeckane pistacije
grčki jogurt
Zagrijte pećnicu na 175 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup promjera 26 cm.
Mikserom pjenasto izradite maslac i šećer, dok smjesa ne posvijetli i šećer se otopi.
Dodajte jedno po jedno jaje pa izmiksajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Dodajte mljevene bademe i pistacije, brašno, prašak za pecivo, ekstrakt vanilije i naribanu limunovu koricu pa sve dobro izmiješajte.
Ulijte smjesu i pripremljeni kalup za pečenje i zagladite površinu.
Po vrhu kolača složite šljive.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta (napravite test drvenim štapićem).
Ohladite.
Za preljev pomiješajte limunov sok i šećer u prahu.
Pokapajte po kolaču.
Posipajte nasjeckanim pistacijama.
Poslužite uz grčki jogurt.
Nema komentara:
Objavi komentar