petak, 30. prosinca 2016.

Sretna Nova 2017


Željela sam započeti post sa rečenicom, i za kraj godine jedan , sada već tradicionalni sumirajući post za ovu godinu ali onda sam shvatila da 2015 nisam napisala takav.
Nekakao mi i nije bilo do sumiranja 2015, šokirala me u potpunosti, ostala sam bez tate.
I tako sam optimistično krenula u 2016, prvi puta sam u životu sam točno u ponoć duboko uzdahnula i glasno rekla što je bilo bilo je, Nova godina je idemo iznova zaboravi sve loše a zapamti samo dobro.
Ali ništa, pljusnuo me život odmah prvog siječnja, ostala sam bez bake.
Baš je bila komplicirana i tužna ova 2016. Naučila sam puno o sebi i presložila si životne prioritete. 
Nije da sam nezahvalna ili posebno zgrožena koliko je loša bila ali generalna presuda za ovu na izmaku je ne ponovila se.
Da stvari budu još depresivnije i nekako su otišli i svi neki ljudi kojima sam se potajno divila i uživala u njihovoj glazbi, knjigama...
Pa mislim David Bowie, a nisam nikada bila na njegovom koncertu a stvarno sam to željela.
Leonard Cohen, najveći pjesnik ikada.
Esma Redžepova, žena stvarno velikog srca.
Žuži Jelinek, znala sam se od srca nasmijati njenim kolumnama.
Prince, nije da sam ga baš obožavala ali ipak je on otpjevao Purple rain.
Muhamed Ali, on je baš legenda.
Harper Lee, autorica romana Ubiti pticu rugalicu. Srećom pa je uspjela objaviti i nastavak.
Glenn Frey, osnivač Eagelsa. Mislim pa Hotel California šta još drugo treba reći.
I za kraj George Michael. Priznajte sve vi koje ste otprilike kao ja u 40-ima da ste potajno bile zaljubljene u njega negdje na početku srednje škole.
I to su samo oni koje sam se sjetila sada na brzinu. Baš tužno.
No dobro sada kad sam to istresla iz sebe i recept koji mi je obilježio ovu proteklu godinu.
Nisam bila sigurna što odabrati ali onda me pohvalan osvrt jedne meni drage osobe podsjetio na kuglof sa rogačem.
Ja i nisam bila ljubitelj rogača ali je onda ovaj kuglof sve promijenio. Divno mekano tijesno, premirisan nadjev ma prefini kolač.
Ukoliko ste kao ja i nećkate se oko rogača svakako ga isprobajte sigurna sam da ćete ga obožavati.
A prevagu za objavljivanje ovog recepta donijela je pohvala na sam recept. Koliko je super i detaljno objašnjen i kako nije imala problema sa realizacijom jer joj je sve bilo savršeno jasno.
Dio zahvale u ovom slučaju dugujem i Ani i Neveni od kojih sam recept i posudila.
Jako volim ovakve pohvale, jer upravo iz tog razloga sam i pokrenula blog, ponajprije je ideja bila da imam mjesto na kojem moje frendice mogu pronaći recepte koje su probale kod mene i ustvari da vide da je izrada kolača  laka ako to voliš.
Toliko od mene za ovu 2016.

Želim Vam svima sretnu i presretnu 2017!!!

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

650 g brašna
1 paketić instant kvasca
100 g šećera
100 g maslaca
prstohvat soli
2 jaja
250 ml mlijeka
naribana korica jedne naranče

Za nadjev:

200 ml vrhnja za šlag
naribana korica jedne naranče
5 žlica meda od bagrema
3 žlice svježe cijeđenog soka od naranče
100 g tostiranih i mljevenih badema
1/2 žličice začina za speculaas kekse
75 g mljevenog rogača
20 g maslaca

Za premaz:

Pekmez od marelice

Zagrijte mlijeko pa u njega umiješajte žlicu šećera i instant kvasac. Pomiješajte i ostavite na toplom mjestu da se aktivira. Za to vrijeme rastopite maslac na laganoj vatri.
Prosijte brašno i pomiješajte ga sa soli.
U prikladnoj posudi lagano izradite jaja pa im dodajte otopljeni, malo prohlađeni, maslac, aktivirani kvasac i naribanu koricu naranče. Malo pomalo umiješajte prosijanu smjesu brašna i soli. Umijesite glatko tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, pobrašnite ga i vratite u posudu pa ga stavite na toplo mjesto da se diže 1 sat ili dok mu se ne udvostruči volumen.
Za nadjev pomiješajte vrhnje za šlag i koricu naranče pa kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije. 
Umiješajte med, sok naranče, mljevene bademe, začine i rogač i sve dobro izmiješajte. Vratite na laganu vatru pa kuhajte uz povremeno miješanje još 10-ak minuta dok se smjesa malo ne zgusne.
Umiješajte maslac pa ostavite da se malo ohladi prije nadjevanja vijenca.
Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
Pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto. Razvaljajte tijesto u pravokutnik tako da tijesto bude pola centimetra debljine. Premažite tijesto pripremljenim namazom od rogača. Urolajte tijesto u roladu pa ga premažite pripremljenim nadjevom od rogača. Oštrim nožem prerežite roladu duljinom na dvije polovice. Upletite ih u pletenicu i stavite u pripremljeni kalup.
Prekrite čistom kuhinjskim krpom pa stavite na toplo da se diže još pola sata.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Dignuti vijenac stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Nakon 10 minuta smanjite temperaturu pećnice na 180 C pa nastavite peći kolač još 30-ak minuta dok se lijepo ne zarumeni.
Pečeni kolač izvadite iz pećnice. Zagrijte pekmez od marelice pa njome premažite još vrući vijenac kako bi dobio lijepi sjaj.

1 komentar:

  1. Želim ti jednu lepu, zdravu i srećnu godinu... Sve najbolje tebi i tvojima 😘💚

    OdgovoriIzbriši