četvrtak, 11. prosinca 2014.

Speculaas keksići take 3

Operacija savršen Speculaas keks se nastavlja. Ovi su mi okusom bili najbolji do sada jedino što još uvijek nisam zadovoljna bojom. Ali u jedno sam sigurna, pronašla sam savršenu mješavinu začina za spekulaas za koju detaljni recept možete pronaći u nastavku, ima puno više sastojaka i daje taj savršeni speculaas okus.
I još nešto, pretpostavljam da znate što je Gozba. Možda ste već vidjeli senzacionalnu vijest da nam Gozba stiže u Zagreb. Ako ste zainteresirani posjetite njihov face pa ćete dobiti sve informacije kako sudjelovati. Ja se jako veselim i obavezno sudjelujem.
znala sam da je ovo sunce jutros bilo dobar znak!

RECEPT:
Recept za ispis

MJEŠAVINA ZAČINA ZA SPECULAAS KEKSIĆE:

1 žličica mljevenih klinčića
1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
1 žličica mljevenog đumbira
1/2 žličice mljevenog bijelog papra
1/2 žličice mljevenog kardamoma
1/2 žličice mljevenog korijandera
1/2 žličice anisa
5 žličica mljevenog cimeta

Pomiješajte sve sastojke i stavite ih u čistu staklenku pa ih spremite na tamno mjesto, Ovo je nešto veća količina začina nego što će vam biti potrebna ali mješavinu začina možete koristiti i za druge slastice, muffine, kreme ili podlogu za cheesecake.
Možete napraviti i manju količinu mješavine začina ali onda vodite računa o tome da cimeta u mješavini mora biti jednako koliko i svih ostalih začina koje koristite.

TIJESTO:

125 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
75 g smeđeg šećera
prstohvat soli
1 žlica mješavine začina za speculaas
90 g maslaca

ZA UKRAŠAVANJE:

50-ak cijelih blanširanih badema 

Na radnu površinu prosijte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte šećer, začine i sol. maslac narežite na manje komadiće pa ih dodajte smijesi brašna. Mijesite rukama dok ne dobijete glatko tijesto.Ukoliko je tijesto mrvičasto i ne želi se skupiti u kompaktno tijesto dodajte malo mlijeka. Dobiveno tijesto umotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u hladnjak na 2 sata.
Pećnicu zagrijte na 180 C.
Tijesto izvadite iz hladnjaka da se malo ugrije da biste ga lakše oblikovali. Dva lima obložite papirom za pečenje. Od tijesta oblikujte kuglice veličine oraha pa svaku pritisnite dnom čaše da dobijete okrugle keksiće. U sredinu svakog keksića utisnite badem.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta.

Broj komentara: 6:

  1. Ti si bas kao pomalo i ja Speculaas zanesenjak. Svidja mi se kombinacija zacina Uzivaces u izobilju vrsti u Amstardamu. izvadicu preko vikenda kutije sa prospektima i mapama, pa ti javljam oko onog marketa, a mozda i jos ponesto ako mi iskoci dok preturam naokolo:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Nasla sam taj koji sam trazila (prvi na listi) ali evo ti detalja za jos nekoliko pa ti vidi sta ti odgovara : Albert Cuypmarkt tramvaj 16 i 24, Waterlooplein, flea market, tramvaj 9 i 14, Noordermarkt, kako kojim danom nekad flea nekad organic, tramvaj 13, 14 17 (Westerstaat) i naravno flower market koji je u uzem centru uz reku ( Koningsplein i Muntplein). Nadam se da ces uzivati :)

    OdgovoriIzbriši
  3. cekam da nades pravi recept za speculaas pa da ga i ja isprobam ;) p.s.zavidim na odlasku na Gozbu, i ja bih svakako isla da sam u ZG. nadam se da ce biti neki mali izvjestaj..uzivaj, sigurna sam da ce te se super provesti!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja ih danas radila po Martha Stewart receptu. Nisam stavila smeđi šećer, ali sve ostalo mi je ok. Djeca su ful zadovoljna.

    OdgovoriIzbriši