utorak, 1. srpnja 2014.

KuVarijacije-Bijele mlječne kocke


KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja je da svi sudionici pripreme isto jelo i objave post o njemu istog dana, najčešće zadnjeg u mjesecu. U postu prokomentiraju svoja zapažanja o receptu i eventualne poteškoće u pripremi istog.
U lipnju smo pripremali bijele mliječne kocke.
Stvarno je divan ovaj kolač, ako ga uopće tako mogu nazvati. Jednostavno se topi u ustima, jedino što je malo nezgodan za transport. Ja sam ga pokušala dostaviti na dogovorenu kavu ali nije baš tako slavno prošlo. Svejedno je bio fin, pojele smo ga žlicom direktno iz kutije u kojoj sam ga transportirala.

RECEPT:
Recept za ispis


Za podlogu:

300 ml mlijeka
50 g šećera
30 g griza

Za nadjev:

500 ml vrhnja za šlag
50 g šećera
2 vanilin šećera
1 vrećica želatine (10 g)

Za preljev:

150 g očišćenih trešanja
75 g šećera

Manji četvrtasti lim premazati uljem. Moj je bio dimenzija 20 x 20 cm. 
Kuhati mlijeko sa šećerom na umjerenoj vatri. Kada provrije polako u kipuće mlijeko istresti griz, smanjiti vatri pa kuhati uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Vrući griz ravnomjerno rasporediti po pripremljenom limu pa ostaviti da se ohladi.
Želatinu pripremiti prema uputstvima na omotu. Nabubrenu želatinu rastopiti na laganoj vatri uz dodatak malo vode.
Mikserom istući vrhnje za šlag sa šećerom , pa kada je meko istučena, u tankom mlazu uliti rastopljenu želatinu, pa nastaviti miksati još minutu. Izliti nadjev preko podloge od griza, poravnati površinu pa vilicom napraviti šare. Ohladiti.
Očišćene trešnje multipraktikom izmljeti u kašu.Voće i šećer kuhati na laganoj vatri dok se sok koji voće pusti malo ne reducira. 
Rezati na manje kocke i poslužite pokapano umakom.

Broj komentara: 5:

  1. Nisam sudjelovala u ovom krugu, obično me kod ovakvih recepata odbije želatina, a vjerujem da bez nje ne bi šlag mogao čvrsto stajati kao krema. U svakom slučaju, vjerujem da je bilo fino i kremasto

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da ne bi ali da se složi kao slastica u čašinsigurna sam da bi bilo izvedivo. Jesi razmišljala o agar agaru, biljnoj varijanti želatine ?

      Izbriši
  2. Nema veze što ste kocke jeli direktno iz kutije, važno je da su bile ukusne. Meni su se jako svidjele, a ti si tvoje odlično napravila !

    OdgovoriIzbriši
  3. Nema veze što ste kocke jeli direktno iz kutije, važno je da su vam bile ukusne. Meni su se jako svidjele, a ti si tvoje odlično napravila !

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Petra,
    hvala ti što si pravila kolač i učestvovala u igri, i naročito što si ga namenila za "začin" pri ćaskanju sa drugaricom <3

    OdgovoriIzbriši