četvrtak, 17. srpnja 2014.

Prhki kolač sa malinama



Baš se iscrpljeno osjećam posljednjih nekoliko dana. Nije da sa sjela i ništa ne radim, nego mi samo treba dvostruko više vremena da nešto napravim. Više sam kao usporeni film.
Sada kada sam se požalila možemo na recept. Jako volim recepte kod kojih u tijesto idu samo žumanjci jer kada je pečeno posebno je prhko. Još ako ste kao ja, pa ga malo zaboravite u pećnici pa bude reš pečeno, hrskavost je zagarantirana.
Mislim da bi ovaj kolač mogao funkcionirati i sa nekim drugim voćem, ne samo sa malinama.
Isprobati ću pa javim rezultate.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

300 g brašna
250 g hladnog maslaca
2 žlice praška za pecivo
3 žlice šećera
5 žumanjaka

Za nadjev:

5 bjelanjaka
prstohvat soli
160 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
50 g gustina
120 ml ulja
500 g malina

šećer u prahu za posip

Na radnu površinu prosijte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte šećer, hladni maslac narezan na manje komadiće i žumanjke. Umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela. Jedan neka bude veći, njime ćete obložiti dno kalupa a drugi manji, za naribati na vrh kolača. Umotajte rastezljivom folijom pa stavite u hladnjak na 30 minuta. 
Zagrijte pećnicu na 190 C.
Namastite i pobrašnite duboki lim za pečenje dimenzija 25 x 30 cm. Veći dio tijesta razvaljajte na dimenzije lima pa ga položite u njega. Lagano nabockajte vilicom pa ga pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta. Ohladite.
Bjelanjke i sol istucite u čvrsti snijeg. Umiješajte šećer u prahu, gustin i na kraju u tankom mlazu ulite ulje. Dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu rasporedite po pripremljenom ohlađenom tijestu pa zagladite površinu. Po nadjevu rasporedite oprane maline. Izvadite iz hladnjak i ostatak tijesta pa ga naribajte po malinama.
Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 C 40-ak minuta. Ohladite.
Prije posluživanja posipajte sa malo šećera u prahu i narežite po želji.

1 komentar:

  1. Ovaj kolač mi izgleda i zvuči fenomenalno ! Jako mi se sviđa nadjev sa bjelanjcima, pa voće i naribano tijesto. Zabilježen i samo je pitanje kada će na isprobavanje, uskoro će ! :)

    OdgovoriIzbriši