nedjelja, 27. srpnja 2014.

Daring bakers-Zebra torta



Domaćica ovomjesečnog izazova Daring bakersa bila je Ruth sa bloga The Crafts of Mommyhood.
Ovoga mjeseca zadatak je bio napraviti tortu sa iznenađenjem unutar nje.
Ja sam se odlučila napraviti zebra tortu obzirom da mi je već neko vrijeme u planu isprobati je. Radila sam po ovom receptu uz malu promjenu jer sam umjesto Jello mix od jagode za kojeg ni nemam pojma što je, niti gdje bih to kupila koristila pekmez od jagoda. Pretpostavljam da je to neki industrijski pripravak intenzivne boje i gospođi u originalnom receptu se lijepo vidi i rozi dio biskvita, kod mene je taj dio nekako svijetlo smečkasti.
Nije bitno, bitno je da se okus jagode osjetio i da su kušači bili zadovoljni.

RECEPT:
Recept za ispis


Za tijesto:

340 g otopljenog maslaca
230 g svježeg kravljeg sira
200 g šećera
1 žlica arome vanilije
1/2 žličice soli
390 g brašna
6 jaja
5 žlica pekmeza od jagoda
35 g kakaa
1 prašak za pecivo

Za kremu:

100 g čokolade
100 g kiselog vrhnja
prstohvat soli

Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnite okrugli kalup dimenzija 28 cm.
Otopljeni maslac i šećer miksajte dok se sav šećer ne otopi. Dodajte sir pa sve dobro izmiksajte. Dodajte jedno po jedno jaje i aromu vanilije. Prosijte brašno sa soli i praškom za pecivo. Dodajte u smjesu sa jajima pa sve dobro izradite. Dobivenu smjesu rasporedite u jednakim količinama u tri zdjelice. Jednu smjesu ostavite bez dodataka, u drugu umiješajte kakao a u treću pekmez od jagode.
U sredinu kalupa stavite žlicu tamne smjese, pa žlicu smijese sa jagodama, pa žlicu žute smjese. Ponavljajte dok ne potrošite sve smjese. 
Ako ste zbunjeni mojim objašnjenjem ovdje možete vidjeti kako to izgleda.
Pecite tortu u prethodno zagrijanoj pećnici 60 do 70 minuta.Ohladite.
Za kremu na pari otopite čokoladu. U otopljenu čokoladu umiješajte kiselo vrhnje i prstohvat soli pa sve dobro izmiješajte. Prelite preko ohlađene torte i poslužite.

Broj komentara: 6:

  1. Nema veze što je izostala željena boja, sigurno je bilo jako ukusno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije bilo loše, kao nekakav kompaktniji mramorni kolač.

      Izbriši
  2. Meni se ideja sa pekmezom vise svidja, bez obzira sto nema boje, ovako mi je prirodnije. Izgleda vrlo socno !

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš ti je lijepa torta, i meni se više sviđa što si koristila pravi domaći pekmez, na kraju to su potvrdili i degustatori :)

    OdgovoriIzbriši