nedjelja, 19. svibnja 2013.

Pekmez od jagoda



Ovo je doba godine kada kod mene doma kreću pripreme za zimu. Sa pojavom domaćih jagoda ja iz svoje špajze počinjem vaditi svoj veliki lonac za pekmez i krećem u akciju.
Pekmez od jagoda mi je jedan od dražih i veća količina istog nestane i prije zime jer mi je najdraži lagano zagrijan pa preliven po sladoledu od vanilije.
Ja svoj pekmez kuham sa crvenim vinom i to ne zbog okusa jer je količina vina koju koristim skoro pa zanemariva a i alkohol ishlapi u potpunosti. Trik sa vinom mi je otkrila jedna iskusna gospođa koja kaže da vino služi da poljepša boju pekmeza.
Vino nije obavezno i možete ga i preskočiti ali ukoliko ga koristite upotrijebite neko fino vino, u ovom slučaju ja sam napravila pekmez sa frankovkom.

RECEPT:
Recept za ispis 


2 kg jagoda
400 g voćnog šećera (fruktoza)
kora i sok 1 limuna
srž i kora mahune vanilije
1 dl crnog vina


Jagode oprati i osušiti pa ih narezati na četvrtine. U jagode umiješati fruktozu, koru i srž mahune vanilije.Limunu koru oguliti gulilicom za krumpir, tako da dobijete 5-6 traka limunove korice pa ih isto tako staviti u vrećicu za začine. Sve pomiješati sa jagodama. Posudu sa jagodama prekriti rastezljivom folijom i ostaviti u hladnjaku preko noći da voće pusti sok. Slijedeći dan pripremljene jagode staviti u lonac i kuhati na umjerenoj vatri otprilike 2 sata. Iscijeđeni sok limuna i vino umiješati u smjesu jagoda. Prokuhati smjesu još nekih 10_ak minuta dok ne ishlapi alkohol iz vina. Iz ukuhanog pekmeza izvaditi koru limuna i mahunu vanilije.  E sada možete pekmez takav kakav je, sa većim komadićima ulijevati u sterilizirane staklenke, ili ga možete kao i ja malo usitniti štapnim mikserom. Pekmez ulijevati u sterilizirane staklenke, zatvoriti ih i okrenutu ih čepom prema dolje. Ostaviti staklenke da stoje naopako 10-ak minuta pa ih okrenuti tako da čep bude gore. Ostaviti da se ohladi pa bočice ukrasiti po želji. Pojesti kad je vani hladno i sivo.

Broj komentara: 19:

  1. Odgovori
    1. I meni je bilo ali vino se uopće ne osjeti a sada za boju i nemogu garantirati nisam imala kontrolni uzorak pekmeza bez vina da usporedim.

      Izbriši
  2. Super, jako jako mi se sviđa!! ali tako sam se nasmijala na zadnju rečenicu "Pojesti kad je vani hladno i sivo" :D :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa da, otvoriš bočicu i sjetiš se kako je bilo lijepo vrijeme dok si kuhala pekmez :)

      Izbriši
  3. Baš dobra ideja sa vinom, verujem da zbog toga ima još jaču boju.

    OdgovoriIzbriši
  4. Super mi je taj dodatak vina, verujem da daje još jaču boju pekmezu.

    OdgovoriIzbriši
  5. Eto,nije hteo ni jedan komentar da ode, a sad odoše oba. To znači da mi se tvoj pekmez jako dopao i da sam bila uporna da ostavim komentar :)

    OdgovoriIzbriši
  6. pojesti kad je vani hladno i sivo!!
    može!

    OdgovoriIzbriši
  7. odlično!
    ja često kombiniram jagode i crno vino, za razne preljeve (za sladoled, panna cottu...) jako, jako fino :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. jesi li između redaka prepoznala svoj osnovni recept za pekmez?

      Izbriši
    2. :))
      i ja sam već u pekmezima, džemovima i marmeladama.
      ove godine sam malo ranije krenula.
      napravila sam novu kombinaciju jagoda i rabarbbare, s puno manje šećera i bez želina. bit će uskoro na blogu.

      Izbriši
    3. Mislila sam na tebe, kaj si rekla gdje kupiš rabarbaru?

      Izbriši
  8. Obavezno radim pekmez od jagoda u raznim kombinacijama i ova tvoja mi odlično zvuči i sigurno ću ga napraviti !

    OdgovoriIzbriši
  9. Odlican recept. Svidja mi se sto si radila sa vocnim secerom.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovaj trik sa vinom mi je baš zanimljiv. Moram da priznam da nisam nikad kuvala džem od jagoda, ove godine se spremam po prvi put. Ostale džemove pravim, ali ovaj nikad, ne znam što....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prvi pekmez koji sam skuhala u životu je bio baš od jagode. Recepti za sve ostale temelje se na tom za pekmez od jagode uz male izmjene.

      Izbriši