nedjelja, 13. srpnja 2014.

Čokoladna rolada sa malinama

Imam prijateljicu koja jako voli crveno kiselkasto voće. Višnje, maline, ribizle. Kod nje u hladnjaku ćete uvijek, ali baš uvijek pronaći staklenku kompota od višanja. 
Ona mi je u ovo doba godine najzadovoljniji degustator.
Jednom prilikom sam ovu roladu radila specijalno za nju a da me ubijete ne mogu se sjetiti koja je bila prilika. Uostalom prilika nije ni bitna, bitno je da je bila više nego zadovoljna.
Originalni recept možete pronaći na Tamarinom blogu a u nastavku je moja prilagođena verzija.


Za roladu:

5 jaja
100 g šećera
50 g gorkog kakaa
75 g brašna
1 žličica praška za pecivo

Za nadjev:

300 ml vrhnja za šlag
1 vanilin šećer
100 g malina

Za ukras:

200 ml vrhnja za šlag
Maline
Listići metvice

Zagrijte pećnicu na 190ºC. Lim za pečenje dimenzija 35 x 40 cm obložite papirom za pečenje.
Jaja izmiksajte sa šećerom dok sasvim ne posvijetle i udvostruči im se volumen. Prosijte brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Smjesu brašna oprezno umiješajte u izmiksana jaja.
Smjesu izlite na pripremljeni lim i poravnajte površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-ak minuta. Vrući biskvit  zarolajte zajedno sa papirom za pečenje.
Ohladite.
Marmeladu stavite u prikladni lončić pa je malo zagrijte, tako da postane tekuća i lakše se razmazuje. Slatko vrhnje sa vanilin šećerom  istucite u čvrst šlag.
Odmotajte roladu i premažite je zagrijanom marmeladom. Nakon marmelade biskvit premažite šlagom. Maline operite i osušite pa ih složite na šlag uz rub rolade od kojeg ćete je početi rolati.
Zarolajte pa roladu i izvana premažite marmeladom od malina. Stavite u hladnjak da se ohladi.
Prije posluživanja u šlag istucite i preostalih 200 ml slatkog vrhnja. Premažite roladu izvana šlagom pa je ukrasite malinama i listićima metvice. Dobro ohladite prije posluživanja.

2 komentara:

  1. Maline i cokolada (ili kakao) jedna od mojih omiljenih kombinacija. Svidja mi se sto je premazana marmeladom od malina..

    OdgovoriIzbriši
  2. Rolada mi je jako dobra i jako lijepa, vjerujem da je ne samo ispunila nego i nadmašila sve očekivanja vjerne degustatorice !

    OdgovoriIzbriši