ponedjeljak, 1. listopada 2012.

Pita od jogurta


Znate kako svatko od nas ima neku kombinaciju hrane koju voli jesti a ostali ljudi gledaju u čudu i nikako im nije privlačna. nekoliko kombinacija kojih se u ovom trenutku mogu sjetiti su mlinci sa majonezom ili kajgana sa ketchupom. Dakle te dvije kombinacije su mu apsolutno nezamislive i u krajnju ruku čine mi se potpuno nejestive. Moja neobična kombinacije hrane i nije kombinacija nego jednostavno obožavam jesti sirovo prhko tijesto. Ne znam zašto ali jednostavno to mi je neopisivo ukusno.
Ovo navođenje neobičnih kombinacija i nije poanta današnjeg posta. Naime poanta je ljudska zaboravljivost. Često kuham po sasvim novim receptima i isprobavam nove stvari. Princip po kojem radim ja da izvažem ili pripremim sve sastojke koji su mi potrebni u receptu a zatim još jednom provjerim jesam li stavila sve sastojke.
Ova pita od jogurta je kolač koji sam radila sto puta i recept znam napamet tako da se nisam ni potrudila pogledati ga a kamoli još i provjeriti jesam li stavila sve potrebne sastojke. Ali zato sam čim sam zamijesila tijesto otkinula komadić da se zasladim. Na moje iznenađenje osjetila sam da sam zaboravila staviti šećer u tijesto. Ovoga puta mi je neobična ljubav prema sirovom tijestu bila više nego dobrodošla jer me spasila od, ne bih baš rekla upropaštenog, ali ne baš ukusnog kolača.

RECEPT:

TIJESTO:

250 g brašna
170 g margarina
100 g šećera
1 pecilni prašak
1 vanilin šećer
4 žumanjka

NADJEV:

150 g šećera
3 čašice jogurta
2 čašice kiselog vrhnja
5 žlica oštrog brašna
4 bjelanjka

Na radnu površinu prosijte brašno sa pecilnim praškom. Dodajte šećer, vanilin šećer, žumanjke i omekšali margarin. Umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva djela;jedan veći dio otprilike 2/3 tijesta a drugi manji otprilike 1/3 tijesta. Manji dio tijesta umotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u zamrzivač.  Ostatak tijesta tanko razvaljajte pa ga stavite u namašćen i pobrašnjen lim od pećnice. Tijesto lagano nabockajte vilicom. Stavite sa strane dok pripremite nadjev.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli izmiješajte jogurt, kiselo vrhnje, oštro brašno i šećer. Pomiješajte obje smjese pa dobiveni nadjev izlite na prethodno pripremljeno tijesto. Izvadite ostatak tijesta iz zamrzivača pa tako smrznutog naribajte na nadjev. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 C 35-40 minuta do zlatno žute boje.

Verzija za ispis



Broj komentara: 25:

  1. Svaka cast sto si tako organizovana. Ja obicno sve merim tako da uprljam sto manje posudja, a posle svejedno cela kuhinja bude haos...
    Volim ovaj kolac, a moja mama ga voli jos i vise... :)
    P.S. I ja volim sirovo prhko testo... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo mi je tako fin kolac, neki recepti su jednostavno neprolazni... jednom prilikom sam ga pravila u kombinaciji sa makom, na donju koru sam stavila fil od maha, a preko toga fil sa jogurtom, bas su nekako fino isli zajedno.:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam ovu pitu. Također kao i ti volim sirovo tijesto. Ali zapravo ja isprobam sve dok je sirovo pa čak i meso dok radim čevape. Mnogi mi govore da ču nešto "uloviti" al do sad nisam. Uostalom ne kažu badava: Na greškama se ući. He,he.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja isto jedem puno sirovih smjesa ali prhko tijesto mi je najdraže. Čavapi mi nisu nešto posebno ni pečeni nisam baš sigurna d abih mogla jesti sirove.

      Izbriši
  4. Već dugo nisam radila ovaj kolač. Mislim da ga ja imam pod nekim drugim imenom. Prefino. Mislim da bih mogla ovaj vikend počastiti svoju obitelj ovom divotom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prijateljica moje mame ga ima zapisanog pod puno se nareže zato jer je izdašan i dobije se puno kockica iz ove smjese.

      Izbriši
  5. Volim ovaj kolač ali i ja volim sirovo i prhko a pogotovo dizano tijesto.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo mi se čini odličnom pitom, volim takve kolače, a jogurt pogotovo. Ma, mislim da kolač ne bi bio upropašten jer je krema slatka, ja ću ionako staviti žlicu-dvije šećera u tijesto. Pinam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma ne bi bio upropašten ali osijetilo bi se bljutavo tijesto.

      Izbriši
  7. Meni se jednako sviđa ovaj kolač. lagan je i vrlo ukusan. Kada smo kod neobičnih kombinacija šta misliš o: jogurt i nutela? ili hurmašice i jogurt?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U hurmašice i jogurt, to je najčudnija kombinacija za koju sam čula.

      Izbriši
  8. Ovaj kolac povlaci toliko uspomena. Uvijek ga je radila teta a ja se nikako ne mogu odvaziti i sama poceti praviti ovaj -njen- divni i jednostavni kolac..
    A sto se tice ovih cudnih :) navika, i ja sam cijelu trudnocu provela na jajima na oko koje bi potopila kecapom :) i dan danas volim tu kombinaciju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Takvog i ja imam doma, nikako mi nisu spojiva jaja i ketchup. Naježim se od groze.

      Izbriši
  9. Evo još jedne ljubiteljice sirovog prhkog i dizanog tijesta :D
    Pitu od jogurta obožavam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odamh mi je laše kada vidim koliko ljubiteljica sirovog tijesta ima!

      Izbriši
  10. ja pak obožavam sirovo dizano tijesto :) a jako volim i ovu pitu, super izgleda

    OdgovoriIzbriši
  11. sirovo prhko tijesto, uvijek sam krala baki :) a naravno da se i danas zasladim :)
    pita mi se sviđa i super izgleda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stvarno ima puno ljubitelja sirovog prhkog tijesta, sve si mislim možda da osnujemo klub.

      Izbriši
  12. Nikad nisam probala ovaj kolač a zvuči mi jako dobro jer obožavam jogurt u kolačima.
    Ja sma od onih što vole sirovo testo:) Svako, ne pravim razliku:):):)

    OdgovoriIzbriši