ponedjeljak, 8. listopada 2012.

Torta od kave i čokolade


Obožavam kombinaciju kave i čokolade. Vraća me u djetinjstvo, u lijena nedjeljna poslijepodneva na kavicu nakon ručka. Ručak je gotov, tanjuri su maknuti sa stola i tata kuha kavu. Ne ove nesove koje danas pijemo nego onu pravu tursku kavu. Cijela kuća je mirisala. Mi klinci nismo smjeli piti kavu tjerali su nas rečenicama da će nam narasti rep ili brkovi. Ali smo zato mogli dobiti onu jednu malu čokoladicu, sjećate se onih Kraševih pojedinačno omotanih veličine kockice čokolade. Uglavnom smjeli smo tu čokoladicu "tunkati" u kavu. Najbolja stvar ikada, vruća kava otopi čokoladicu i daje joj onaj poseban okus zabranjene kave. 
Takva je i ova torta, uz hrskavost podloge od riže jednostavno je predobra.

RECEPT:

Kora:

100 g šećera
300 g rižinih pahuljica, zgnječenih
30 g tamne čokolade, nasjeckane

Krema:

2 žličice instant kave
0,5 l mlijeka
2 listića želatine
3 žlice škrobnog brašna
85 g tamne čokolade, nasjeckane
60 g smeđeg šećera
2 žličice ruma

Glazura:

250 ml slatkog vrhnja
3 žličice smeđeg šećera
3 žlićice instant kave
3 žličice ruma

Za ukras:

malo čokolade

Za koru: kalup za tortu premažite sa malo maslaca pa ga stavite sa strane. Šećer stavite u tavicu sa debelim dnom pa stavite na vatru i kuhajte dok ne dobijete zlatni karamel. Maknite sa vatre, umiješajte rižine pahuljice i odmah smjesu izlijte u prethodno pripremljeni kalup za tortu. Izravnajte tako da dobijete koru jednake debljine. Toplu koru posipajte nasjeckanom čokoladom tako da se rastopi. Stavite u hladnjak tako da se čokolada stvrdne.
Za kremu: namočite želatinu u hladnu vodu. Rastopite instant kavu u 2 žlice mlijeka. 4 dl mlijeka i smeđi šećer ulite u lonac i stavite na vatru da zakipi. Preostalih 1 dl mlijeka pomiješajte sa škrobnim brašnom pa ulijte u kipuće mlijeko. Smanjite vatru pa kuhajte uz stalno miješanje dok se smijesa ne zgusne. Maknite sa vatre pa umiješajte nasjeckanu čokoladu, otopljenu instant kavu, rum i nabubrenu želatinu. Ostavie smjesu da se malo prohladi pa je izlijte na prethodno pripremljenu koru. Zagladite površinu kreme pa je stavite u hladnjak na nekoliko sati da se sasvim stisne.
Za glazuru: slatko vrhnje sa smeđim šećerom istucite u čvrsti šlag. rastopite instant kavu u rumu pa umiješajte u šlag. Dobivenu glazuru premažite na ohlađenu tortu.
prije posluživanja tortu ukrasite čokoladnim strugotinama.

Verzija za ispis




23 komentara:

  1. Ova torta zvuci predobro... :)
    I meni su govorili da ce mi izrasti rep... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. to je općepoznata varka za kavu to sa repom.

      Izbriši
  2. Rep :) mislim da je svako dijete bilo 'preplaseno' s tim..
    Volim tursku kavu i cesto ju radi gusta napravim u pravim fildzanima koje sam donijela iz Sarajeva. Tortice su odlicne. Svidja mi se podloga. Nadjev. Cijela kombinacija. Vec zamisljam kako pucketaju i tope se u ustima..

    OdgovoriIzbriši
  3. Moram priznati i ja sa razmisljala na tu temu... cokolada i pirinac pahuljice. Jesi li ovo sve sama smislila, mislim ceo recept?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam, zaboravila sam navesti da generalana ideja dolazi od Ugarkovićke ja sam samo prilagodila recept sebi.

      Izbriši
  4. jedina kava koju pijem je ta turska iako je sada zovu bosanska kava. da i meni su govorili da će mi narasti rep ako je budem pila a počela sam je piti tek kada sam završila srednju školu. i još nešto: nema mi ništa draže od kombinacije ta dva okusa: kava i čokolada. zato je i ova torta dobitna kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja rijetko pijem tursku kavu, malo mi teško sijeda na želudac. Ponekad sa mamom popijem tursku čisto za gušt.

      Izbriši
  5. Meni je jako draga ta kombinacija, a ova tvoja torta zvuči stvarno odlično! Ima neki novi i drugačiji odmak i to mi se baš sviđa :)

    OdgovoriIzbriši
  6. nikad nisam uspjela zavoljeti kavu, barem ne onu pravu tursku, popijem je ili pojedem kolač s kavom, ali nije nešto što bi si poželjela
    zanimljiva mi je ova podloga, ali i cijela kombinacija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja bih vjerojatno umrla bez kave, ali ima i oko mene par ljudi koji uopće ne konzumiraju kavu i skroz me zbunjuju.

      Izbriši
  7. Marvelous! Very comforting and extremely flavorful

    OdgovoriIzbriši
  8. obožavam kavu, a ova kombinacija mi je mrak!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ne pijem kavu i ne volim ju ni u kolačima tako da bi kavu izbacila i onda bi ovo bilo savršeno za mene!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. još uvijek se ne mogu načuditi ljudima koji ne piju kavu.

      Izbriši
  10. ja obožavam kavu, to mi je totalno ritual, čokoladu mrvicu manje, ali za mene je to mrak kombinejšn

    OdgovoriIzbriši
  11. I ja sam kao mala obožavala taj ritual kraševih mini čokoladica i kave. Sad obožavam merci čokoladicu s okusom kave jer me ona baš podsjeća na tu kombinaciju iz djetinstva.
    Pošto sam velika ljubiteljica kave, a kolači s aromom kave su mi među najdražima, ovo kolač baš za mene.

    OdgovoriIzbriši
  12. Imamo ista sjecanja iz djetinjstva na kavu:) I sada ju jednostavno obozavam! Slazem se s Andreom, ovaj kolac je defiitvno za mene!

    OdgovoriIzbriši