petak, 12. listopada 2012.

Fbi rukavice-Parfe Dunja

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre je da sudionici zajednički odaberu i istraže jedan food blog. 
U tijeku je igra za rujan i listopad a pod istragom je Dunjin blog Parfe Dunja.
Dunja na blogu ima krasnih recepata i uvijek me iznenadi uporabom namirnica na neke nove i meni sasvim nepoznate načine. Dunja radi i prekrasne stvari od stakla i keramike pa ako niste vidjeli do sada svako ih pogledajte ovdje.
Od Dunjinih recepata ja sam odabrala sljedeće;

JAPANSKO MLIJEČNO PECIVO


Ova peciva želim isprobati već neko vrijemo zbog svih epiteta koji su mu pripisivali. I zaista je takvo, meko, izdašno ma jednostavno prefino.

RECEPT: 

STARTER:

100 g vode skuhati sa 20 g brašna. Kuhati do 65 C, ne treba baš prokuhati. Ohladiti prekriveno plastičnom folijom da se ne napravi korica.

TIJESTO:

350 g brašna
1 suhi kvasac
1 žličica soli
1 žličica šećera
150 g mlijeka
30 g rastopljenog maslaca
1 jaje za premaz
sjemenke crnog kima za posip

Pomiješati sve sastojke dodati starter pa umijesiti tijesto. Dobiveno tijesto pokriti čistom krpom i ostaviti da stoji na toplom mjestu da se udvostruči, otprilike 2 sata. Nakon 2 sata tijesto razdijeliti na 8 jednakih komada. Svaki komad razvaljati i zarolati u oblik peciva i složiti ih u kalup za kruh. Ponovno ostaviti da se diže pokriveno jedan sat. Prije pečenja premazati izmučenim jajetom i posipati sjemenkama crnog kima. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 C 25 minuta.

Verzija za ispis



KOLAČ OD ŠLJIVA I ČOKOLADE



Jako fino, pravi kasno ljetno-jesenski kolač.

RECEPT:

4 jaja 
1 žumanjak
200 g šećera
100 g maslaca
100 g brašna
60 g kakaa
100 g mljevenih badema
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
500 g očišćenih šljiva + 2 žlice šećera

Očišćene šljive skuhati sa 2 žlice šećera i 1 dl vode. Kuhati na srednje jakoj vatri dok se smjesa ne ugusti, da bude kao džem.
Četvrtasti kalup dimenzija 20 x 30 cm obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 180 C.
U zdjelu staviti jaja, šećer i žumanjak pa mikserom miješati dok ne dobijete svijetlu pjenastu smjesu. U posudi nad parom otopiti maslac i čokoladu. Brašno prosijati sa kakaom, praškom za pecivo i soli. U smjesu jaja prvo umiješati otopljenu čokoladu sa maslacem, pa dodati prosijanu smjesu brašna i na kraju ohlađene šljive. Sve dobro pomiješati i izliti u pripremljeni kalup. Zagladiti površinu i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu: kolač peći 30-ak minuta. Ohladiti. Prije posluživanja narezati po želji i posipati sa malo šećera u prahu.

Verzija za ispis



KESTEN TIRAMISU


Najbolja preporuka za ovaj kolač je moja prijateljica koja inače ne voli kolače sa kestenom. Ja sam joj ponudila ovaj kolač a ona je odbila. Druga prijateljica koja je zajedno sa njom došla kod mene na kavu glasno je mljackala i uživala u kolača. Ova skeptična prema kestenu se odvažila i probala tiramisu. Komentar je bio: Ja inače ne volim kolače sa kestenom, ali kada ih ti napraviš onda su mi jako fini. Recept koji slijedi pretrpio je moje neke manje izmjene. Izbacila sam žumanjke jer sam ga radila dan prije konzumacije pa čisto da budem sigurna a i šlag u prahu zamijenila sam slatkim vrhnjem.

RECEPT:

ZA KREMU:

250 g mascarponea
2 žlice šećera u prahu
250 ml slatkog vrhnja
250 g očišćenog i propasiranog kestena
1 kutija piškota 

ZA UMAKANJE PIŠKOTA:

1 dcl vode
0,5 dcl ruma
1 žlica kakaa
1 žlica šećera

U posudu staviti slatko vrhnje, mascarpone i šećer pa sve dobro izmiksati mikserom. Dodati kesten i miksati dok ne dobijete čvrstu kremu. Zatim pripremiti tekućinu za umakanje piškota, pomiješati vodu , rum, kakao i šećer. Na tanjur za posluživanje staviti obruč kalupa za torte ( ja sam koristila mali, promjera 20 cm). Piškote umakati u pripremljeni umak i gusto ih slagati unutar obruča. Na namočene piškote rasporediti polovicu kreme. Ponovno složiti red piškota prethodno umočenih u umak. Rasporediti ostatak kreme s time da malo kreme odvojite pa je stavite sa strane za ukrašavanje.
Zagladite površinu torte a ostatak kreme ukrasno naštrcajte na tortu. Ohladite. Prije posluživanja odstranite obruč kalupa za torte.

Verzija za ispis




TORTA OD JABUKA I KREM SIRA SA ČOKOLADOM



Imala sam malo problema prilikom realizacije ovoga recepta. Prošla sam centar grada uzduž i poprijeko da pronađem Philadelphia sir sa Milkom. Nakon bezuspješne potrage kupila sam ABC sir i u njega umiješala rastopljenu Milka čokoladu. Moja krema od čokolade i sira, kao što se vidi je malo svjetlija nego u originalu ali je svejedno vrlo ukusan.

RECEPT:

TIJESTO:

220 g maslaca
450 g brašna
2 žumanjka
120 g šećera
malo mlijeka

ZA NADJEV OD JABUKA:

1 kg jabuka
100 g šećera
sok i korica jednog limuna
1 žlica gustina

NADJEV OD SIRA:

400 g ABC sira
100 g mliječne čokolade Milka
2 jaja
200 g punomasnog kiselog vrhnja
100 g šećera
1 žlica gustina

Od brašna,maslaca, žumanjaka, šećera i malo mlijeka umijesiti tijesto. Tijesto umotati u prozirnu foliju i staviti ga u hladnjak.
Jabuke oprati i očistiti pa ih narezati na male kockice. Dinstati ih na laganoj vatri sa  šećerom i limunovim sokom dok ne omekšaju. Ohladiti ih pa umiješati naribanu koricu limuna i gustin.
Čokoladu otopiti na pari. Mikserom umutiti sir i šećer, dodati jedno po jedno jaje , kiselo vrhnje, gustin i rastopljenu čokoladu.
Pećnicu zagrijati na 160 C.Okrugli kalup za tortu namastiti i pobrašniti. Tijesto razvaljati pa njime obložiti pripremljen kalup za tortu. Na tijesto staviti jabuke i poravnati površinu.Na jabuke staviti kremu od sira i poravnati površinu. Ako vam je ostalo tijesta možete ga nadrobiti po kremi od sira.
Staviti kolač u pećnicu i peći 90 minuta. Nakon 90 minuta testirati jeli kolač pečen drvenim štapićem. Ohladiti prije posluživanja.

Verzija za ispis

Broj komentara: 18:

  1. Prekrasne fotke! Stvarno si svašta isprobala! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan odabir i izvedba. Osim kesten tiramisua, poklopile smo se u još jednom receptu :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas si lep izbor napravila. Sve ti je divno ispalo. Sada i mene mame pita sa jabukama i japanski mlečni hleb.

    OdgovoriIzbriši
  4. Petra, ja sam oduševljena kako si to sve napravila, svaka čast. Ja neizmjerno volim japansko pecivo, kad se čita recept nekako ne izgleda nešto posebno, no krajnji rezultat je odličan. Često svoje obradujem za nedjeljnji doručak.
    Kolač od šljiva i čokolade, baš mi se sviđa da si ga napravila u vidu kocki a ne tore, nekako mi je to prihvatljivije za uzeti mali komadić. A tiramisu od kestena bez žutanjka, da pače, stvarno nisu ni po čemu potrebni u ovoj kombinaciji, obzirom na punoću kestena.
    Posebna priča je ova torta od javuka, koja je dosta komplicirana, istina nisam ni je već dugo vidjela tu sirastu milku, a spretno si našla riješenje. Čestitam ti i hvala ti na trudu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!Izuzetna mi je čast biti pohvaljena od autorice recepata.

      Izbriši
  5. I meni je Tiramisu na listi za isprobavanje. Ne verujem da cu stici sada, ali bice prilike. A i torta od jabuka mi je predivna... Ma Petra, odlicno obavljen zadatak! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. bravo petra!
    odličan si izbor napravila, sve je zanimljivo i sve izgleda sjajno i u tvojoj izvedbi.

    OdgovoriIzbriši
  7. Kakve divne stvari, sve prelijepo izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Sve si fino napravila, posebno mi se svidja tiramisu od kestena a jos neki receptici su mi promakli, vidim da cu morati ponovo da obidjem Dunjin blog.:)) Drago mi je da si isto isprobala kocke od sljiva i cokolade, taj mi je kolac bas nekako fin i ukusan.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Tiramisu je stvarno dobar čak i ovaj moj bez jaja.

      Izbriši
  9. ...Dunjin blog je zaista prekrasan...a ovaj tvoj izbor i prezentacija nimalo ne zaostaje... ne znam za koji bi se recept odlučila...jednostavno me sve od ovog privlači isprobati... divni recepti...divna prezentacija... divne fotografije... šta reći više nego prekrasno!!...lijep pozdrav... :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Wow, baš si super ecepte izabrala a i vidim da su ti jako dobro uspeli!
    Jako si me zainteresovala sa tim japanskim hlebom! Moram ga probati!

    OdgovoriIzbriši