ponedjeljak, 15. listopada 2012.

Ledena torta od bijele čokolade i browniesa


Ova torta nije bila baš moj izbor za isprobati. Sestra ju je pokušala napraviti ali joj baš nije uspjela pa mi je proslijedila recept da vidim u čemu je stvar.
Recept je bio malo nedorečen i najblaže rečeno meni u potpunosti nelogičan. U originalnom receptu se navodi da se browniesi ispeku u četvrtastom kalupu, ohlade, narežu na kocke i onda namrve na dno kalupa za tortu. Na kraju se na namrvljevene browniese izlije krema. Ja sam preskočila taj korak mrvljenja browniesa i ispekla sam ih u okruglom kalupu za tortu.
To mi je i mučilo sestru, naime sa namrvljenim browniesima na dnu torte jednostavno nije mogla odrezati lijepu šnitu torte.
Torta je ukusna, krema od bijele čokolade izuzetno paše sa gorkastim, čokoladom bogatim browniesima. 

RECEPT:

ZA TIJESTO:

175 g badema
150 g maslaca
300 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
150 g smeđeg šećera
3 jaja
110 g brašna
3 žlice kakaa
1/2 žličice soli

ZA KREMU:

400 g bijele čokolade
750 ml slatkog vrhnja

ZA UKRAS:

kakao

Prvo napravite browniese: grubo nasjeckajte bademe. Rastopite maslac, čokoladu i smeđi šećer na jako laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobijete glatku smjesu. Maknite sa vatre, umiješajte jaja, brašno, kakao, sol i sjeckane bademe. Smjesu ulite u kalup za torte obložen masnim papirom. Poravnajte površinu i stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 C 20 minuta /znam da se čini kao vrlo kratko pečenje ali ukoliko ćete peći biskvit duže biti će izuzetno tvrd). Izvadite iz pećnice i ohladite.
Za kremu čokoladu razlomite na manje komadiće i dodajte 250 ml slatkog vrhnja. Zdjelu sa  čokoladom i slatkim vrhnjem stavite na paru pa zagrijavajte uz stalno miješanje dok ne dobijete glatki kremu. Maknite sa pare i ostavite kremu da se ohladi. Ostatak od 500 ml slatkog vrhnja istucite u čvrsti šlag pa u njega umiješajte čokoladnu kremu.
Ohlađeni brownie biskvit stavite na tanjur na kojem ćete poslužiti tortu i oko njega stavite obruč od kalupa za tortu. Na tako pripremljenu tortu izlite kremu od bijele čokolade i zagladite površine. Stavite u hladnjak da se krema stisne. Prije posluživanja odstranite obruč od kalupa i tortu ukrasite sa malo kakaa.

Verzija za ispis

Broj komentara: 28:

  1. Nelogičnost u receptu je i meni nelogična - čemu peći u četvrtastom kalupu pa mrvitu podlogu za okrugli kad se odmah može ispeći u okruglom kalupu. A što se same torte tiče, namamila si me, i to jako!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Točno tako. Moja sestra baš i nije nešto na ti sa kolačima pa to nije povezala.

      Izbriši
  2. Bez obzira a nelogičnost u receptu, meni ovo deluje kao baš ukusna poslastica :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Torta izgleda bombastično! Pošalješ mi malo?

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš super izgleda! Koliko se osjeti bijela čokolada?

    OdgovoriIzbriši
  5. Torta je prekrasna,baš mi je po sastojcima perfektna!

    OdgovoriIzbriši
  6. Istina, nije bas logicno jer se brownies ne ponasaju kao keksi koje se mrve i vezu maslacem (kao za cheesecake). Bez obzira na tu nelogicnost i poteskoce u rezanju, vjerujem da je bila fina! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. ...meni je ovo divno...browniesi i bademi dole,hladna krema od vrhnja i čokolade dole... ma koje nelogičnosti ;)) ...i da se dno smrvilo opet je odlična...:))...iako je blesavo drobiti u okrugli kalup..možda su išli za time da naprave tipa kao vlažnu podlogu...ispeči pa zdrobiti pa povezati se nečim...iako nepotrebno...ovakvi browniesi su sami za sebe odlični... lijep pozdrav... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam ni ja shvatila šta su htjeli dobiti sa mrvljenjem browniesa, pa sam napravila po svom.

      Izbriši
  8. ni meni se ne uklapa zašto bi se ova podloga pekla pa mrvila, ako se može odmah napraviti u okruglom kalupu, tortica djeluje fino, jednostavno izgleda i to mi se najviše sviđa

    OdgovoriIzbriši
  9. Zanimljiv recept, jako mi se sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  10. Može samo informacija za koju veličinu kalupa su to količine sastojaka, hvala!

    OdgovoriIzbriši