srijeda, 31. listopada 2012.

KuVarijacije- Muffini sa kestenom


KuVarijacije su mjecečna igra namjenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja igre je da svi sudionici pripremaju isto jelo. Sudionici zatim objavljuju rad na svom blogu, svi istoga dana u mjesecu, prokomentiraju zapažanja i eventualne poteškoće u pripremi recepta. 
U listopadu smo radili muffine od kestena.
To je recept koji sam ja predložila a dobio je najviše glasova. Predložila sam ove muffine zato jer je ovaj jedan od rijeđih recepata kod kojih kesteni idu u tijesto i peku se, a nisu u kremi kao što je sa kestenima najčešće slučaj.
Muffini su fini, sočni ali se za moj ukus kesten ipak malo premalo osijeti. Čokoladna krema na vrhu je čista klasika, tako da je ovo jedna sasvim korektna brzinska slastica.

RECEPT:

200 g kesten pirea
3 jaja
90 g smeđeg šećera
100 g mljevenih badema
1/2 žličice pecilnog praška

ZA GANACHE:

200 ml slatkog vrhnja
100 g tamne čokolade

Kalupe za muffine obložite papirnatim košaricama za muffine. Zagrijte pećnicu na 170 C. Stavite kesten pire u posudu i malo ga izradite vilicom. Mikserom izmiksajte jaja sa smeđim šećerom dok se smjesa ne udvostruči. Polovicu smjese jaja umiješajte u izrađeni kestene. Dodajte mljevene bademe i pecilni prašak pa promiješajte. Na kraju dodajte preostalu smjesu žumanjaka pa sve dobro promješajte. Rasporedite smjesu u pripremljeni kalup za muffine. Pecite muffine 25-30 minuta. Ostavite ih da se malo ohlade a za to vrijeme pripremite ganache.
Čokoladu nasjeckajte na manje komadiće. Zagrijte slatko vrhnje na umjerenoj vatri dok ne prokuha. Vruće slatko vrhnje prelijte po usitnjenoj čokoladi pa sve dobro izmješajte dok se čokolada na otopi. Ostavite ganache da se malo ohladi pa ga namažite na muffine.

Verzija za ispis


Broj komentara: 12:

  1. Ja ipak vise volim kesten u kremama, mada verujem da je ovo fin slatkis...

    OdgovoriIzbriši
  2. Da i meni se ne sviđa što je badem prvladao kesten.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imamo isto mišljenje, nije mi baš bio neki odabir recepta za igricu.

      Izbriši
  3. Lepo izgledaju,žao mi je što nisam stigla da učestvujem. Ja ipak najviše volim kesten u obliku pirea sa rumom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nakon ovih muffina i ja sam zaključila da više volim kesten kao kesten pire.

      Izbriši
  4. Deluje jako fino :) dopada mi se sto je brza poslastica...

    OdgovoriIzbriši
  5. lijepo izgleda, bolje nego na originalnim fotkama!

    OdgovoriIzbriši
  6. ja kestene volim samo pečene, ali dopadaju mi se slastice sa kestenom i redovito ih pripremam, ove muffine nisam stigla isprobati ali na popisu jesu
    fotke su jako lijepe

    OdgovoriIzbriši