ponedjeljak, 22. listopada 2012.

Pita od jabuka

Ovo je još jedan u nizu recepata Ane Ugarković iz njezine kuharice Nešto slatko. Šta ću kad sam takav tip, kad se nečega uhvatim onda ne puštam. Tako sam se i prihvatila njene knjige i dok ne isprobam sve što mi je zanimljivo niti ne gledam neku drugu kuharicu. 
Već sam čula same pohvale za ovo tijesto sa sirom sa par strana pa je moja znatiželja bila još veća. Recept kao i nekoliko drugih recepata u ovoj knjizi sadrži neke sastojke koji su navedeni u popisu potrebnih sastojaka a kasnije u postupku opisa izrade istog kolača misteriozno nestaju. Misteriozni sastojak ovog recepta je zamrznuti šlag. Ukoliko zanemarim misteriozni sastojak koji je u receptu valjda samo iz razloga da zbuni domaćicu pita je stvarno dobra. Tijesto je odlično, super hrskavo i baš paše sa nadjevom od jabuka. Jedino što ovo baš i nije brzo tijesto, obzirom na postupak koji između preklapanja tijesta iziskuje i hlađenje istog između preklapanja, moj savjet vama je da ga umijesite dan ranije.
Na gornjoj slici ste možda i primijetili neobični ljevak koji viri iz pite. To je fora koju sam vidjela kod  Erica Lenlarda. Možda ste gledali, cijelo ljeto se predvečer emitirala njegova emisija kod nas prevedena kao Glamurozne slastice. Uglavnom Eric kaže da nije dovoljno nabockati gornje tijesto nego treba izbušiti rupicu na tijestu i u nju staviti ljevak od papira za pečenje. To sprječava kuhanje jabuka unutar tijesta jer na ovaj način sva vlaga koju jabuke otpuštaju tijekom pečenja kroz ljevak izlazi van. Erik na kraju još kroz taj ljevak u mlaku pitu ulije kremu od jaja ali ja sam taj korak ovoga puta preskočila.

RECEPT:

ZA TIJESTO:

225 g maslaca
1/2 žličice soli
225 g ABC sira
280 g glatkog brašna

ZA NADJEV:

180 g smeđeg šećera
1 žličica mljevenog šećera
6 jabuka (cca. 1 kg jabuka)
40 g škrobnog brašna
250 ml masnijeg kiselog vrhnja ( ja koristim ovo od Veronike)
25 g maslaca

ZA PREMAZ:

2 žlice šećera
1/2 žličice cimeta
60 ml mlijeka

Za tijesto: miksajte maslac, krem sir i sol oko 2 minute, dok se sastojci ne povežu. Dodajte brašno i miješajte dok se sve ne skupi u tijesto. Stavite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga u pravokutni oblik veličine 30x20 cm i debljine oko 1 cm. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak, najmanje na 1 sat.
Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga u pravokutnik dužine 40 cm. Presavijte prvo gornju trećinu tijesta prema sebi, a zatim i donju, kao pismo. Okrenite tijesto za 90 stupnjeva i ponovno ga razvaljajte u pravokutnik te ga opet presavijte na isti način još 2 puta (ukupno 3 okretanja i presavijanja). Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i vratite u hladnjak.
Napravite nadjev. Jabuke operite , očistite sredinu i narežite ih na male kockice. Pomiješajte jabuke sa šećerom i cimetom. Pomiješajte škrob i kiselo vrhnje te dobro izmješajte. Umiješajte smjesu kiselog vrhnja u jabuke.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Razrežite tijesto na dva djela, jedan malo veći od drugoga. Veći komad razvaljajte u veliki krug i njme obložite kalup za pitu tako da prelazi preko rubova kalupa. Napunite tijesto jabukama i poravnajte ih. Posipajte komadićima maslaca. Razvaljajte drugi komad tijesta u krug i položite na jabuke. Prstima stisnite gornje i donje tijesto da se zalijepe. Premažite gornje tijesto mlijekom i posipajte mješavinom cimeta i šećera.
Na sredini pite nožićem napraviti rupicu i u nju stavite tuljac napravljen od papira za pečenje ( to će spriječiti jabuke da se skuhaju unutar tijesta).
Pecite  40-ak minuta u donjem dijelu pećnice, a zatim smanjite temperaturu na 180 C i pecite još 30- ak minuta dok tijesto ne porumeni.
Ostavite pitu da se malo ohladi pa je onda poslužite. Uz pitu po želji možete poslužiti i sladoled od jabuke.

Verzija za ispis


32 komentara:

  1. Mnogo mi se dopada. Jedino, čitam već treći put i ne vidim gde ide tajni sastojak, zamrznuti šlag?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja ga nisam napisala ali postoji u opriginalnom receptu.
      Sve sam zbunila sa misterijoznim sastojkom.

      Izbriši
    2. A gde ide u orginalnom receptu? U fil, testo ili uz pitu? Otkri mi tajnu inače će ceo dan će da me progoni zamrznuti šlaga. :))))

      Izbriši
  2. Super je pita.Ukrašću ti ideju za papirnati levak :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ah,, volim postove koji su inspirativni i inovativni :) Super izgleda pita i fora sa levkom je super!

    OdgovoriIzbriši
  4. Pita izgleda super, i deluje ukusno, tu nema zbora.
    Nego mene sad kopka zašto je tip pravio taj levak, valjda bi para izlazila i samo kroz rupu, a bez levka (mada, ja i fizika kao baba i žaba :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam si tako nekako mislila, pretpostavljam da je ljevak tu da ulije kremu na kraju. Ustvari nemam drugo objašnjenje ali mi je fora izgledalo peći pitu tako sa papirnatim ljevkom.

      Izbriši
  5. Gledala sam tu i tamo Erica i kada njega vidiš, a kada (ne)gledaš ovu A., vidiš razliku između majstora i profurane amaterke. Žao mi je, ali zaista ne mogu smisliti dotičnu osobu koju je netko (znamo i tko i zašto) nametnuo kao kuharicu. Zato me ne čudi da je "misteriozni" sastojak nestao. Nije dobro baš sve prepisala. što ne znači da ova tvoja pita nije divna. Na žalost, majstorice kao ti teško da će dobiti šansu na TV-u.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma ne treba se uopće zabrinjavati oko toga. Ja jednako uživam. ako ne i više, radeći tu pitu doma nego neki na tv. A Eric mi je baš fora, prva osocijacija mi je bila serija Alo,alo i njihov francuski engleski.

      Izbriši
  6. zanimljiva mi je ova pita. inače, obožavam pite i volim ih jesti još tople, mmmm :)

    OdgovoriIzbriši
  7. slažem se s tobom, taj tuljak je sigurno za kremu!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Izgleda baš fino! Gledala sam Erica u Glamuroznim slasticama, odličan je! Ali ima još jedna njegova emisija koja se zove Baking Mad i jako mi je žao što sam prekasno shvatila da se emitira.. a na netu je nisam mogla naći :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da i ja sam gledala par epizoda Baking mad i mislim da je ova pita baš iz te serije.

      Izbriši
  9. kako god s tajnim ili ne sastojkom meni izgleda jako fino.

    OdgovoriIzbriši
  10. Obožavam kolače s jabukama na sve načine i ova tvoja pita izgleda famozno i vrlo bih ju rado probala!

    OdgovoriIzbriši
  11. prekrasna slastica! super mi je ovo s lijevkom :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Super je fora sa "dimnjakom" od papira i bas su mi slatke te mini pite, svidja mi se i testo sa dodatkom sira.:))

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala! najviše molim te male pitice, mislim i velike su mi dobre ali ove male su posebno slatke.

    OdgovoriIzbriši
  14. i mene se najvise dojmio dimnjak :). Prekrasna je :)

    OdgovoriIzbriši
  15. super je ova pita, ja isto kradem ideju sa lijevkom

    OdgovoriIzbriši
  16. Jabuke na ovaj nacin, mmmmmmmm Ima puno logike za upotrebu fiseka, donja korica je bas lepo pecena!

    OdgovoriIzbriši