petak, 5. listopada 2012.

Monte torta




Uvijek volim isprobati recepte koji "oponašaju" neke kupovne slastice. Tako već u svojoj zbirci provjerenih recepata imam Kinder milch schnitte i Ferrero Rocher i toliko sam oduševljena njima da sam uvjerena da su bolji od originala. Međutim ova mote torta me baš i nije uvjerila. Recept sam pronašla na internetu i prva nelogičnost na koju sam naišla su orasi u tijestu. Mislim orasi, pa sasvim je jasno da u Monte idu lješnjaci. Dobro možda neka vrsta E lješnjaka ali ipak. Tako da sam odmah u startu orahe prekrižila i upotrijebila  tostirane lješnjake. Prvi puta kada sam radila tortu ovaj gornji čokoladni sloj je bio malo prerijedak za moj ukus tako da sam sljedeći puta kada sam radila tortu povećala količinu čokolade. Recept u nastavku je prilagođen mom ukusu, sadrži lješnjake i veću količinu čokolade.
Torta je sve u svemu vrlo ukusna ali neće mi zamijeniti Monte iz trgovine. Izgleda da ima nešto i u tim omrženim E-ovima.


RECEPT:

Za biskvit:

5 žumanjak
5 žlica šećera
5 žlica tostiranih i mljevenih lješnjaka
5 žlica oštrog brašna
1 pecilni prašak
5 bjelanjaka

Za bijelu kremu:

7 dl mlijeka
5 žlica šećera
srž mahune vanilije
6 žlica oštrog brašna
200 g maslaca

Za crnu kremu:

5 dl slatkog vrhnja 
300 g čokolade

Za biskvit;bjelanjke mikserom izmiksajte u čvrsti snijeg pa ih stavite sa strane. U drugoj posudi pjenasto izmiješajte žumanjke sa šećerom. U pjenastu smjesu dodajte lješnjake, brašno i prašak za pecivo. Izmiješajte. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvit izlite u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup za torte. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 C 15-20 minuta.Ohladite.
Za kremu; odvojite 2 dl mlijeka pa u njega umiješajte brašno. Ostalih 5 dl mlijeka pomiješajte sa šećerom i srži mahune vanilije pa stavite kuhati na vatru dok ne provrije. U kipuće mlijeko umiješajte smjesu mlijeka i brašna. Smanjite vatru pa kuhajte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ohladite.Pjenasto izmiksajte omekšali maslac pa ga pomiješajte sa ohlađemom kremom.
Na tanjur za posluživanje stavite ohlađeni biskvit a oko njega obruč kalupa za torte. Bijelu kremu izlite na biskvit, izravnajte površinu pa stavite u hladnjak.
Za crnu kremu:u slatko vrhnje dodajte izlomljenu čokoladu pa kuhati na laganoj vatri dok se čokolada ne rastopi. Maknite sa vatre , pričekajte nekih 10-ak minuta da se krema malo ohladi. Prelite preko bijele kreme pa vratite u hladnjak da se ohladi. Prije posluživanja odstranite rub kalupa za torte.

Verzija za ispis 


Broj komentara: 8:

  1. Fantasticno izgleda, srednji fil mi je jako dobar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda baš fino! Ja sam probala jednu verziju Monte kolača, ali s Petit Beurre keksima i super mi je iako okus nije baš kao Monte :D Ali što se tiče tvog recepta čini mi se da si ga izvrsno prilagodila :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Joj Monte tortica mi je super,baš mi genijalno izgleda tvoja verzija i odlično si iskorigirala recepis,lješnici moraju u njoj biti obavezno:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Torta lijepo izgleda, ali Monte ne jedem jer mi se takvo što ne sviđa. Isto tako, nisam od onih koji vole surogate, naročito za ono što zaista volim (Rocher) jer sam uvjerena da nikada nisu dobri kao originali. Svejedno, žao mi je da nisi baš oduševljena jer mislim da je ovo bolje od originala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja tako mislim ali za Rocher bi se stvarno iznenadila koliko su dodri u kučnoj radinosti.

      Izbriši
  5. Mmmmm, jako fino. Volim ovakve jednostavne i fine torte. Mislim da je uviek bolje pojesti dobar domači kolač od čokoladice iz dučana.

    OdgovoriIzbriši
  6. Izgleda jako ukusno! sto se mene tice ja bih sve orahe u kolacima zamijenila przenim ljesnjacima. jednostavno su fantasticni!
    Cesto napravim Monte, no po malo drugacijem receptu. Probati cu i ovaj vas..

    OdgovoriIzbriši