ponedjeljak, 9. srpnja 2012.

Palačinke sa sirom




Moram Vam nešto priznati. Do prije nekoliko godina, dok nisam odselila od roditelja, nisam nikada napravila palačinke. Doma je za to uvijek bila zadužena sestra pa se nikada nisam ni trudila. Kada sam ih prvi puta htjela sama napraviti zvala sam mamu da mi izdiktira recept. Sramota. A onda tek mamin recept; to radiš samo za vas dvoje? Onda uzmeš dva jaja pa dodaš malo mlijeka, pa malo brašna i tako sve dok ne dobiješ smjesu koja je onako, znaš kako guste palačinke trebaju biti. Kaj to znači koliko je malo mlijeka a koliko malo brašna?! Sistemom pokušaja i pogreške došla sam do ovog recepta. Sad ga i ja radim kao i moja mama, otprilike. Ovoga puta sam si dala truda i zapisala točne mjere za domaćice koje kao i ja muku muče sa palačinkama prvi puta.


RECEPT:


SMJESA ZA PALAČINKE:

200 g brašna
2 jaja
prstohvat soli
žlica šećera
3 dl mlijeka

NADJEV:

200 g svježeg kravljeg sira
50 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje

ZA PREMAZ:

kiselo vrhnje
smeđi šećer

Pjenasto izmiješati žumanjke sa šećerom. Bjelanjke sa prstohvatom soli izmiksati u čvrsti snijeg. U pjenasto umućeno žumanjke naizmjenično umiješati brašno i mlijeko. Dobro izmiješati nakon svakog dodavanja kako se ne bi nastale grudice. Na kraju oprezno umiješajte čvrsti snijeg, pa smjesu stavite u hladnjak otprilike 2 sata da malo odstoji.
Odstajalu smjesu promiješajte pa umiješajte malo mlijeka ukoliko je pregusta. Palačinke pecite na lagano nauljenoj tavici dok ne potrošite svu smjesu.
Za nadjev pomiješajte sir sa šećerom,vanilin šećerom i jajem. Na svaku palačinku stavite po žlicu nadjeva, razmažite, pa palačinke zarolajte. Nadjevene palačinke slažite u namašćenu vatrostalnu posudu. Kada ste nadjenuli sve palačinke po vrhu ih premazati sa malo kiselog vrhnja i posipati smeđim šećerom.
Peći u pećnici zagrijanoj na 200 C 30-ak minuta dok palačinke ne dobiju lijepu zlatno žutu koricu.

Verzija za ispis 


Broj komentara: 30:

  1. Mene nije sram priznati da palačinke samo premažem i eventualno zapečem (ovisno o nadjevu). Kod mene čak ni pokušaj nije došao u obzir. Suprug radi odlične palačinke tako da stvarno nema potrebe da se u to miješam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo za supuga, tako i treba, svatko se specijalizira za nešto.

    OdgovoriIzbriši
  3. Uf, sa slatkim sirom su mi omiljene. I ja imam sestru i dok se nisam udala, i ona kaze a i ja priznajem da mnoge poslove nisam radila jer smo se dopunjavale...>)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zato ja volim svoje sestre. Jelda kak je život jednostavniji kad živiš sa roditeljima i sestrama.

      Izbriši
  4. I ja ih radim otprilike, sa sirom ih još nisam radila, mora da su odlične :)

    OdgovoriIzbriši
  5. I ja ih radim slično i ovo mi je jedno od omiljenih jela sa sirom. Jednostavno a stvarno ukusno :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Palačinke su mi zadnje što bih radila kao neku "poslasticu". Uopće ne razumijem kada netko u restoranu naruči palačinke. što ne znači da ih ne radim (češće dok su djeca bila mala) i u slatkoj i u slanoj varijanti. Baš kao i ti, u početku sam se držala jednog recepta, a onda sam isto radila odokativno. Mladim kuharicama uvijek treba recept, pa i za najjednostavnije stvari. Sve smo to prošle, zar ne?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš tako, ni ja ne razumijem ljude koji u restoranu naruče palačinke ali isto tako ne razumijem ni neke naše ugostitelje koji pod deserte imaju navedene samo palačinke.

      Izbriši
  7. ja obožavam palačinke na ovaj način, bilo kad :)

    OdgovoriIzbriši
  8. i ja ih ovakve jako volim :)
    naravno, radim ih odokativno :lol

    OdgovoriIzbriši
  9. Volim ih s sirom ali meni su palačinke tlaka a klinci se ljute jer druge mame peču palačinke a ova mama to tako rijetko radi dobro da postoje bake.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da bake su tu da ispune sve što "zlošeste" mame ne žele.

      Izbriši
  10. i ja radim ove zapečene palačinke po istom receptu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znači to je jedan od onih recepata koji je isti kod svih.

      Izbriši
  11. hehe ista stvar kod mene, tražila bi mamu recept za najbanalnije stvari a danas mi to zvuči smiješno:)
    Odlične su ti palačinke, volim zapečene sa sirom,
    i to baš ovak u slatkoj varijanti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svi smo bili isti na početku, dok se nismo ohrabrili.

      Izbriši
  12. Nećeš vjerovati, ali ja sam ih napravila isto samo par puta u životu :) Mama radi odlične palačinke i njoj to ide savršeno i brzo od ruke da je svaki moj pokušaj zapravo bio smiješan. Ali, ali, budući suprug voli palačinke, pokušala sam ih i ja napraviti, čak tri puta :)
    Volim palačinke punjene sirom, taj desert sam prvi puta probala kod svekrve i oduševila se njima. Divno ti izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  13. Nisam jedina koja ima food blog a baš ne radi palačine često.
    Pao mi je kamen sa srca.

    OdgovoriIzbriši
  14. Hahahhah, dobro je!
    Kako godine promiču, a mi po blogovima otkrivamo tajne, došla sam do zaključka da su palačinke jedno od jela koje čak i vrsnim kuharicama zadaje glavobolje.
    Ja sam ih prvi put sama ispekla, a da si ih mogao nazvati palačinkama kad je Timna već imala godinu dana. Od onda su se stvari prilično događale po svojoj volji, pa bi jednom ispale savršeno, drugi put baš i ne.
    Na kraju sam spojila svoj i Majin recept u jedan, zapisala ga i objesila na zid.
    Sad uspjevaju bez greške, ali sad uspjevaju bez greške i mužu i Timni, što je mene opet spasilo pečenja. :)
    Ja ih smo jedem, ako mi koju ostave! :)
    Za varijantu sa sirom moram biti raspoložena, iako, za rijetke slučajeve kad ostane višak nepojedenih palačinki, ja imam jednu varijantu u kojoj se napune sirom i još zaliju slatkim vanili mlijekom i ostave u hladnjaku da sve upiju i da se sve prožme i to je mrak hladna slastica za ljeto! :)
    Jedna od rijetkih gdje mi slatki sir paše. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlično zvuče ove hladne palačinke, moram to isprobati. Ja baš volim slatki sir.

      Izbriši
  15. Obozavam ovako pripremljene palacinke, po mom ukusu dodala bih samo malo seckane sunke :) Odlican recept !

    OdgovoriIzbriši