srijeda, 5. svibnja 2010.

Najbolja čokoladna pita

Ovu pitu sam radila kao dio natjecanja unutar našeg ureda.Jedna od kolegica stalno spominje pitu od čokolade koju on radi i koja je "navodno" prefina. Priča o toj piti već sigurno dvije godine a nikako da je konačno napravi da mi to probamo i ocijenimo. Tako da sam ovaj tjedan ja na redu da napravim pitu koju ja inače radim a ona će svoju napraviti drugi tjedan.Možda će zvučati neskromno ali pita je nestala u sekundi tako da je očito svima bila fina.Javim sljedeći tjedan koja pita odnijela pobjedu naravno ukoliko kolegica uopće napravi svoju.
U originalu sam recept pronašla u kuharici Ane Ugarković "Nešto slatko" i zaista sam ga minimalno promijenila.Naime u originalu u čokoladni nadjev ide i 50 g meda a ja ga nisam stavila.

SASTOJCI:


TIJESTO: 


100 g maslaca
50 g šećera
1 žumanjak
225 g brašna
2 žlice kiselog vrhnja


Od svih navedenih sastojaka umijesiti glatko tijesto.Ukoliko je tijesto pretvrdo po potrebi dodati još kiselog vrhnja. Tijesto razvaljati u okrugli kalup za pitu i staviti u zamrzivač na pola sata .Od toga se tijesto navodno manje stisne prilikom pečenja ali ja nisam primijetila neku veliku razliku pa ja preskačem taj korak.Tijesto peći na slijepo(bez nadjeva) 20-25 minuta na 180 C.


NADJEV:


320 g čokolade sa većim udjelom kakaa
1,5 dcl mlijeka
25o ml slatkog vrhnja
2 jaja lagano razmućena 


Zagrijati mlijeko i vrhnje do vrenja i preliti preko nasjeckane čokolade i miješati sve dok se čokolada ne rastopi.Umiješati lagano razmućena jaja. nadjev procijediti kroz sito i uliti u prethodno pečeno tijesto.Peči 35-40 minuta na 130 C.Ugasiti pećnicu a pitu ostaviti unutra još 30-ak minuta.Poslužiti ohlađeno.



Verzija za ispis

1 komentar:

  1. Zanimljiv recept, nemam naviku raditi tu vrstu pita, ali znam koga bih mogla razveseliti s nečim takvim. Spremam recept :)

    OdgovoriIzbriši