petak, 7. svibnja 2010.

Divan je Žumberak kraj!

Već godinama vikend za prvi maj provodim na Žumberku.  Naime prijatelj ima rođendan 30.04. tako da uvijek proslavimo njegov rođendan 1.5. na Žumberku .Obožavam ići tamo. Mir,tišina i još da je lijepo vrijeme kao što je bilo ove godine ... Ma milina ,kakvo more.Mislim da se razumijemo volim ja i more ali bez te proslave rođendan na Žumberku kao da mi nešto fali u godini.Dakle vrijeme je ove godine bilo savršeno, društvo još bolje.Klinci su uživali, igrali nogomet,hranili koze i zečeve i uglavnom jurcali uokolo a roditelji su bili bez ikakve brige jer osim naših automobila kraj nas u cijelom danu prošla možda još samo dva druga.Uglavnom čista uživancija.

 

Obzirom na to da nas svake godine ima dosta na rođendanu a to nam je svima cjelodnevni izlet ove godine smo se dogovorile da ćemo podijeliti zadatke oko spremanja grickalica .Mene su dopali ,a i koga bi drugog, kolači.obzirom da je sezona jagoda odlučila sam se za pitu od jagoda.Napravila sam jednu čokoladnu i jednu sa kremom od vanilije.
Recept za čokoladnu pitu sam posudila sa bloga Vali voli torte i nisam ga ništa mijenjala jer je apsolutno savršen.napravila sam još i pitu od jagoda sa kremom od vanilije.Ovaj recept je moja čista improvizacija ali moram reći da je uspjela skroz dobra.
Ova pita izgleda malo raskošnije ali ne dajte da vas izgled zavara moj favorit je ipak čokoladna.

SASTOJCI:

TIJESTO:


150 g maslaca
2 bjelanjaka
80 g šećera
150 g brašna
Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto.Razvaljati ga u okrugli kalup za pite i slijepo ga peći na 200 C 25-30 minuta.Ohladiti.


KREMA:


3 žumanjka
mahuna vanilije
0,5 dcl mlijeka
200 g šećera
2,5 dcl mlijeka
1 vrećica želatine u prahu
700 g jagoda
1 preljev za tortu


Na pari kuhati žumanjke,šećer,mlijeko i srž mahune vanilije.Kuhati dok se kreme ne počne lagano zgušnjavati.Ohladiti.Želatinu pripremiti prema uputstvima na vrečici.Slatko vrhnje istuči u šlag.Želatinu otopiti u malo vode.Otopljenu želatinu umješati u kuhanu kremu žumanjaka i umiješati šlag.Kremu uliti u prethodno ohlađeno tijesto i ukrasiti jagodama te premazati preljevom za torte pripremljenim prema uputstvima na vrečici.



Verzija za ispis














Nema komentara:

Objavi komentar