ponedjeljak, 27. veljače 2012.

Quick bread - Daring Bakers Challenge February 2012

February 2012 Daring Bakers Challenge was hosted by Lis. Lis stepped in last minute and challenge us to create aquick bread we could call our own. she supplied us with base recipe and shared some recipes she loves from various websites and encouragded us to build upon them and create new flavor profiles.
Since it is orange season I decided to make orange flavored bread and it was delicious. Everyone loved it, even my friend who only likes to eat cakes with lots and lots of cream.

RECIPE:

Makes two 20 x 13 cm loaves

BREAD:
 
500 g flour
5 g baking powder
zest of 2 oranges
300 g sugar
8 eggs
240 ml sour cream
3 tablespoon slimoncello
30 ml fres orange juice
pinch of salt
170 g butter, mellted and cooled

SYRUP:

150 g sugar
160 ml water
juice from 1 orange

Prehaet oven to moderate 180 C. Butter and flour two 20 x 13 cm loaf pans. Sift together flour and baking powder and set aside. Place sugar, orange zest and eggs into a large mixing bowl and beat with mixer until the mixture is a light yellow color and thickened a bit. Whisk in sour cream, then salt, limoncello and orange juice. Gently whisk in the flour in four parts, then whisk in the butter in three parts. You ll have a thick, pourable batter flecked with orange zest. pour the batter into the prepared pans and bake for 50 to 55 minutes, or until cake tester inserted in center comes out clean. While the loaves are baking, prepare syrup. Boil together sugar and water and stir until sugar is dissolved. Remove from heat and add the orange juice. Por syrup over hot loaves while they are still in loaf pans. Allow them to cool and then take them out of the pans.


Printable version


petak, 24. veljače 2012.

Pita od krušaka


Ajme koliko nas je! je prva igra koja je nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojem je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime. Tema mjeseca veljače su kruške a domaćica je Ana sa bloga Steamy, creamy.
Volim kruške i često ih jedem ali moram priznati da ih rijetko koristim u jelima, najčešće ih jedem u njihovom osnovnom obliku, sirove. Najdraža vrsta krušaka su mi one sitne, hrskave koje dozrijevaju krajem lipnja i početkom srpnja a kod nas su poznate pod imenom petrovke. Kao što je Dunja već napisala kruške su izrazito fotogenično voće. Jedina stvar koja mi nije jasna zašto moje tijelo, koje je također kruškolikog oblika, ne izgleda baš savršeno iz svih kutova?!
Originala recepta možete pronaći ovdje, ja sam ga ipak malo prilagodila svom ukusu.

RECEPT: 

ZA TIJESTO:

60 g tostiranih i mljevenih oraha
140 g brašna
60 g margarina
50 g šećera

ZA NADJEV:

2 žličice nasjeckanog  ušećerenog đumbira
2 žlice kukuruznog škroba (gustina)
140 g šećera
6 krušaka


Zagrijte pećnicu na 210 C. U zdjeli pomiješajte sve sastojke za tijesto. Prvo sve lagano umijesite rukama pa onda još utrljajte maslac pomoću vilice. Dobiti ćete vrlo rastresite mrvičasto tijesto. namastite i pobrašnite okrugli kalup za pite. Mrvičasto tijesto rukama utisnite u kalup. Pažljivo utisnite i uz rubove i po dnu kalupa.
Kruške operite i ogulite. Prerežite ih, odstranite jezgru sa košticama pa svaku krušku narežite na osmine. Narezane kruške stavite u zdjelu pa im dodajte šećer, kukuruzni škrob i sitno nasjeckani ušećereni đumbir. Vrlo nježno pomiješajte tako da se kruške oblože šećerom, kukuruznim škrobom i đumbirom. Kruške slažite u krug počevši uz rub kalupa, slažući ih što gušće možete. Nastavite sa drugim redom koji se malo preklapa sa prijašnjim. Nastavite dok cijeli kalup nije pun krušaka.
Pecite u pećnici otprilike 1 sat dok krajevi krušake ne dobiju lijepu boju.

Verzija za ispis 

utorak, 21. veljače 2012.

Kandirani đumbir

Jako volim đumbir i često ga koristim u kuhinji. Češće ga koristim u slanim nego u slatkim jelima ali nakon ovog recepta to bi se moglo promijeniti. Ušećereni đumbir nije teško pripremiti; postupak pripreme identičan je pripremi arancina. Ovakav ušećereni đumbir u sirupu još nazivaju i đumbirova šljiva.
Sjećam se jednom prilikom prije par godina kada sam prvi puta donijela korijen đumbira doma u kuhinju u je ušla moja sestra. Ona nije osoba baš jako sklona eksperimentiranju i novim okusima u kuhinji. Pitala me što to imam, ja joj odgovaram đumbir, probaj jako je fino. Baš me iznenadila jer je probala. Nije baš bila oduševljena ljutim okusom đumbira i koliko me sjećanje služi ljutila se na mene nekih tjedan dana. Ruku na srce čak ni meni, koja volim đumbir njegov okus dok je sirov nije baš senzacionalan.
Evo nekoliko činjenica o đumbiru :
-đumbir je gomoljasta biljka iz porodice ljiljana
-aromatičan, jakog ljutkastog okusa i ugodnog mirisa
-koristi se kao hrana i lijek već tisućljećima
-medicinska istraživanja pokazuju da je učinkovit u suzbijanju mučnine i povraćanja, tako da ga trudnice jedu kako bi spriječile jutarnje mučnine
-dokazano je njegovo pozitivno djelovanje u poboljšanju probave na način da pospješuje proizvodnju sline i probavnih sokova 
-ako se redovito konzumira suzbija kronični umor i poboljšava pamćenje
-zbog stimulativnog djelovanja nije ga preporućljivo konzumirati navečer jer može prouzročiti nesanicu
-potvrđeno je da đumbir smanjuje razinu kolesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka


RECEPT:

50 g svježeg đumbira (oguljenog)
80 g šećera
1 dl vode
malo soli

Đumbir ogulite i narežite na tanke šnitice. Stavite ga u lonac i prelite ga vodom. stavite na umjerenu vatru i pustite da zakipi pa smanjite vatru i kuhajte još 10 minuta. Ponovite ovaj postupak još dva puta. Pomiješajte 1 dl vode sa šećerom, soli i đumbirom. Kuhajte na umjerenoj vatri dok sirup ne dosegne temperaturu od 105 C ili dok se na površini sirupa ne počnu stvarati veliki mjehuri. Maknite sa vatre i ostavite da se ohladi 1 sat. Čuvajte đumbir u čvrsto zatvorenoj bočici u hladnjaku ili ga kao arancine uvaljajte u šećer i osušite na zraku.

Verzija za ispis 

petak, 17. veljače 2012.

Panama torta

Ovo je torta koja je obilježila moje djetinjstvo. Za svaki rođendan na stolu je bila baš ova torta. Ja se nisam nikada previše bunila ali moje sestre su već imale nešto za reći. Ja se nikada nisam bunila na nikakvu hranu, bila sam pravi mali bumbar. Sestra još uvijek tvrdi da ima traume od te torte. Moja mama još i dan danas kada sjednemo i dogovaramo što ćemo kuhati za neko obiteljsko događanje, kada dođemo do deserta druka da napravimo baš Panama tortu. Mama je tip osobe koja za goste ne priprema neprovjerene recepte. Na pitanje zašto opet Panama torta njen odgovor glasi: "Zato što je fina i uostalom to je legendarni Vučetićkin recept." Za one neupoznate sa opusom Mire Vučetić, ona je u našoj kući bila isto što i Dika Marjanović Radica za dalmatinske mame. Kada sam nakon dosta godina kupila kuharicu Mire Vučetić imala sam što i vidjeti.Panama torta zaista postoji i među receptima ali je original recepta vrlo malo sličan receptu moje mame. Vjerojatno je recept kroz godine doživio mnoge promjene kao što je i ovaj moj malo izmjenjen u odnosu na mamin recept. Recept za Panama tortu toliko mi je urezan u pamćenje da je to  jedini recept koji znam napamet i mogu ga izdiktirati u bilo koje doba dana i noći.

RECEPT:

SVIJETLI BISKVIT:

5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
pola praška za pecivo

TAMNI BISKVIT:

5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
2 žlice kakaa
3 žlice brašna
pola praška za pecivo

KREMA:

250 g šećera
250 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
5 jaja
250 g maslaca

ZA OVLAŽIVANJE BISKVITA:

2,5 dl gustog soka od breskve
3 žlice ruma

ZA UKRAS:

50 g čokolade
10 g maslaca
100 g tostiranih mljevenih lješnjaka

Za svijetli biskvit: mikserom pjenasto izmiksati jaja sa šećerom. Miksati tako dugo dok smjesa ne posvjetli i postane pjenasti. Brašno presijati sa praškom za pecivo. Smjesu brašna oprezno umiješati u smjesu jaja kako ona ne bi splasnula. Tijesto izliti u okrugli kalup za torte promjera 28 cm koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 C 15-ak minuta. Ohladiti.
Za tamni biskvit: mikserom pjenasto izmiksati jaja sa šećerom. Miksati tako dugo dok smjesa ne posvjetli i postane pjenasti. Brašno presijati sa kakaom i praškom za pecivo. Smjesu brašna oprezno umiješati u smjesu jaja kako ona ne bi splasnula. Tijesto izliti u okrugli kalup za torte promjera 28 cm koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 C 15-ak minuta. Ohladiti. 
Za kremu: na pari kuhati jaja, šećer i čokoladu uz stalno miješanje. Ja kremu miješam sa onom plastičnom kuhačom koja u sredini ima rupu. Kada se svi sastojci prožmu i čokolada otopim kremu je potrebno još dobro izlupati, točnije žustro miješati od dna prema gore tako da u kremu ulupamo što više zraka. Krema je gotova kada umočite kuhaču sa rupom u kremu a na rupi ostane tanki film kreme koji se kao i balon od sapunice neko kratko vrijeme zadrži unutar rupe.Nakon što se čokolada rastopi kremu je potrebno kuhati još 5-7 minuta. Ohladiti. Pjenasto izmiješati maslac pa ga pomiješati sa ohlađenom kremom.
Sastavljanje torte: svaki biskvit prerezati na pola tako da dobijete dva lista. Pomiješati sok od breskve sa rumom pa njime navlažiti listove biskvita. Ukoliko radite tortu za dječji rođendan izostavite rum. Na tanjur za posluživanje položite list svijetlog biskvita pa ga premažite četvrtinu kreme, zatim list tamnog biskvita pa četvrtinu kremu, list svijetlog biskvita pa četvrtinu kreme, list tamnog biskvita pa posljednju četvrtinu kreme od koje odvojite malo pa njome premažite rub torte. Uz rub torte utisnite mljevene pržene lješnjake. Na pari rastopite čokoladu sa maslacem. Dresir vrećicom ili ukoliko ste vještiji žlicom na torti čokoladom napravite koncentrične krugove. Tupom stranom noža ili štapićem za ražnjiće izvucite čokoladu u paukovu mrežu.

Verzija za ispis 


ponedjeljak, 13. veljače 2012.

Zimski cupcakesi

Ovo je neka moja ideja idealnih cupcakesa. Fini sočni čokoladni muffini sa kremom od naranče uz dodatak malo čokoladne kreme. Definitivno prava kalorijska bomba ali vrijedi svakog zalogaja. Recept za mufine ja sa stranice Joy of baking a vidjela sam isti taj recept i kod nekoliko naših domaćih blogerica. Krema od naranče je dio torte od čokolade i naranče a na vrhu je obični čokoladni ganache. Ovi cupcakesi su "fusion" između nekoliko recepata i zasigurno će ući u stalnu postavu mojih zimskih slastica.


RECEPT;

ZA MUFFINE;

50 g kakaa
240 ml kipuće vode
175 g brašna
2 žličice praška za pecivo
115 g maslaca
150 g šećera
2 jaja
1 vanilin šećer
prstohvat soli


ZA KREMU OD NARANČE;

1 jaje
1 žumanjak
75 g šećera
190 ml svježe ocijeđenog soka naranče
naribana korica 1 naranče
4 listova želatine
200 ml slatkog vrhnja

ZA ČOKOLADNU KREMU;


200 ml slatkog vrhnja
200 g čokolade

Za muffine: pomiješati kakao sa kipućom vodom pa se dobro izmiješati. Ohladiti. U drugoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. U trećoj posudi izmiješati maslac, šećer i vanilin šećer. Miješajte sve električnim mikserom dok ne postane kremasto. Potom umiješajte jedno po jedno jaje. Miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu  pa polagano dodavajte brašno neprestano miješajući. Kada umiješajte svo brašno umiješajte i otopljeni kakao. Kalupe za muffine obložite papirnatim košaricama pa svaku punite sa pripremljenom smjesom. Nemojte puniti košarice do vrha već samo do 2/3 ili pola košarice.Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 C 15-20 minuta. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade prije daljnjeg ukrašavanja.
Za kremu od naranče:u zdjeli pomiješati jaje, žumanjak i šećer. Kuhati na pari dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Umiješajte  svježe ocijeđeni sok naranče i naribanu koricu naranče, dobro promiješati pa maknuti sa pare. Želatinu namočiti u hladnoj vodi, dobro ocijediti i otopiti na niskoj temperaturi, zatim dodati par žlica smjese, izmiješati, pa sve vratiti u smjesu i dobro izmiješati. Ohladiti. Slatko vrhnje istući u čvrsti šlag pa pomiješati sa kremom od žumanjaka i naranče. Ostaviti kremu da se malo ohladi i počne želirati. Kremu koja se lagano stisnula staviti u vrećicu za ukrašavanje i ukrasno je naštrcati na muffine.
Za čokoladnu kremu: u malom lončiću zakipiti slatko vrhnje. Čokoladu nasjeckati na sitnije komadiće pa je preliti kipućim slatkim vrhnjem. Miješati dok se sva čokolada ne otopi i ne dobijete glatku kremu. Ostaviti kremu da se malo ohladi. Mlaku kremu istući mikserom. Dobivenu smjesu staviti u vrećicu za ukrašavanje pa je naštrcati na kremu od naranče.


Verzija za ispis