ponedjeljak, 13. veljače 2012.

Zimski cupcakesi

Ovo je neka moja ideja idealnih cupcakesa. Fini sočni čokoladni muffini sa kremom od naranče uz dodatak malo čokoladne kreme. Definitivno prava kalorijska bomba ali vrijedi svakog zalogaja. Recept za mufine ja sa stranice Joy of baking a vidjela sam isti taj recept i kod nekoliko naših domaćih blogerica. Krema od naranče je dio torte od čokolade i naranče a na vrhu je obični čokoladni ganache. Ovi cupcakesi su "fusion" između nekoliko recepata i zasigurno će ući u stalnu postavu mojih zimskih slastica.


RECEPT;

ZA MUFFINE;

50 g kakaa
240 ml kipuće vode
175 g brašna
2 žličice praška za pecivo
115 g maslaca
150 g šećera
2 jaja
1 vanilin šećer
prstohvat soli


ZA KREMU OD NARANČE;

1 jaje
1 žumanjak
75 g šećera
190 ml svježe ocijeđenog soka naranče
naribana korica 1 naranče
4 listova želatine
200 ml slatkog vrhnja

ZA ČOKOLADNU KREMU;


200 ml slatkog vrhnja
200 g čokolade

Za muffine: pomiješati kakao sa kipućom vodom pa se dobro izmiješati. Ohladiti. U drugoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. U trećoj posudi izmiješati maslac, šećer i vanilin šećer. Miješajte sve električnim mikserom dok ne postane kremasto. Potom umiješajte jedno po jedno jaje. Miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu  pa polagano dodavajte brašno neprestano miješajući. Kada umiješajte svo brašno umiješajte i otopljeni kakao. Kalupe za muffine obložite papirnatim košaricama pa svaku punite sa pripremljenom smjesom. Nemojte puniti košarice do vrha već samo do 2/3 ili pola košarice.Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 C 15-20 minuta. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade prije daljnjeg ukrašavanja.
Za kremu od naranče:u zdjeli pomiješati jaje, žumanjak i šećer. Kuhati na pari dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Umiješajte  svježe ocijeđeni sok naranče i naribanu koricu naranče, dobro promiješati pa maknuti sa pare. Želatinu namočiti u hladnoj vodi, dobro ocijediti i otopiti na niskoj temperaturi, zatim dodati par žlica smjese, izmiješati, pa sve vratiti u smjesu i dobro izmiješati. Ohladiti. Slatko vrhnje istući u čvrsti šlag pa pomiješati sa kremom od žumanjaka i naranče. Ostaviti kremu da se malo ohladi i počne želirati. Kremu koja se lagano stisnula staviti u vrećicu za ukrašavanje i ukrasno je naštrcati na muffine.
Za čokoladnu kremu: u malom lončiću zakipiti slatko vrhnje. Čokoladu nasjeckati na sitnije komadiće pa je preliti kipućim slatkim vrhnjem. Miješati dok se sva čokolada ne otopi i ne dobijete glatku kremu. Ostaviti kremu da se malo ohladi. Mlaku kremu istući mikserom. Dobivenu smjesu staviti u vrećicu za ukrašavanje pa je naštrcati na kremu od naranče.


Verzija za ispis

Broj komentara: 14:

  1. Super su ti ,dopadaju mi se kreme ,i ja sam bas razmisljala kako da ih filujem posto mi se ne svidja onaj americki butercream,super!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni ja ne volim taj buttercream tako da mi je ovo idealna zamjena.

      Izbriši
  2. prekrasni su! A ova krema od naranče je baš posebna.

    OdgovoriIzbriši
  3. odlični ! I pravi zimski, jako mi se sviđa recept i super izgledaju !

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno izgledaju, a kombinacija okusa čokice i naranče mi je savršena.

    OdgovoriIzbriši
  5. Sjajna kombinacija! Cupcakesi izgledaju predivno sa ove dvije lijep kontrastne kremice.

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivni su! Ja sam bas u potrazi za cupcakes-ima koji bi nam se dopali. Ovi su bas dobri i planiram ih probati...

    OdgovoriIzbriši
  7. jaoooooo, imam grčeve od proždrljivosti kad od gledanja! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Petra, probala sam ih i odusevljena sam! :) Mozes videti kod mene kako su mi ispali. Hvala ti na receptu!

    OdgovoriIzbriši
  9. mmmmmm....divni! :))

    već sam se kod igre zaljubila u njih a onda ih je ona kojoj si ih nosila hehe još dodatno nahvalila tako da će biti isprobani, kad-tad ;)

    OdgovoriIzbriši