petak, 10. veljače 2012.

FBI rukavice-Foodforthought

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre je da sudionici zajednički odaberu i istraže jedan food blog. U tijeku je igra za siječanj i veljaču 2012 godine a pod istragom je Jelenin blog Foodforthought.
Za Jelenu i njen blog imam samo riječi hvale. Kao što su i sve druge blogerice napisale skidam joj kapu za detaljnost pri prikazu recepata. Fotke postupka izrade, savjeti, opisi. Ako još niste upoznati sa Jeleninim blogom, brzo klik klik na gornji link da popunite rupe u znanju.

CARROT CAKE-AMERIČKA TORTA OD MRKVE 


Ovo je nešto što već dugo vremena želim isprobati. Torta je izvrsna i stajanjem samo dobiva na sočnosti. torta je relativno jednostavna za izradu a najviše vremena će Vam, kao što je Jelena i napisala, oduzeti ribanje mrkve. Recept sam u potpunosti slijedila, jedino tortu nisam prerezala i filala nego sam je samo premazala nadjevom od sira. Nisam radila ni ukrase od ratluka iz jednostavnog razloga jer nisam mogla pronaći ratluk. Moja torta je ukrašena šniticama prave mrkvice.

RECEPT:

ZA BISKVIT:

4 jaja
300 g žutog šećera
350 ml ulja
500 g sitno naribane mrkve
naribana korica 1 limuna
naribana korica 1 naranče
100 g grožđica
150 g krupno sjeckanih oraha
340 g sitno nasjeckanog ananasa iz konzerve
3 žlice soka od ananasa (od kompota)
srž mahune vanilije
450 g brašna
1/2 žličice soli
12 g pecilnog praška
1 žličica sode bikarbone
2 žličice mljevenog cimeta
1 žličica mljevenog muškatnog oraščića


ZA KREMU:


125 g maslaca
250 g krem  maslaca 
350 g šećera u prahu
300 g svježeg kravljeg sira
10 žličica limunovog soka
4 žličice soka od naranče
1 žličica arome vanilije


Mikserom izraditi cijela jaja sa šećerom, oko 30 sekundi, pa u mlazu doljevati ulje i nastaviti sa miksanjem oko minutu. Dodati naribanu mrkvicu, naribanu koricu limuna i naranče, grožđice, orahe, ananas, sok od ananasa i srž mahune vanilije pa sve još malo miksati da se sve poveže. Jako je bitno da mrkvicu naribate sitno, da sačuvate sve njene sokove. Umiješati sol, pecilni prašak, sodu bikarbonu, cimet i muškatni oraščić. Postepeno dodavati brašno dok je mikser uključen na najmanju brzinu. Dno kalupa za tortu obložiti papirom za pečenja a stranice kalupa smo premazati maslacem. Smjesu biskvita uliti u kalup za tortu. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C 80 minuta. Nakon 40 minuta kolač pokriti papirom za pečenje jer će početi tamniti. Ostaviti da se malo ohladi, pa skinuti obruč i izvrnuti naopačke na tanjur za serviranje. Sa hladnog kolača skinuti papir.
Za kremu:za vrijeme dok se biskvit peče mikserom miksati sve sastojke. Dobivenu kremu staviti u hladnjak dok se kolač ne ohladi.
Ohlađeni kolač premazati sa kremom od sira i ukrasiti mrkvicom.


Verzija za ispis


KRALJEVSKA BAJADERA




Bajadera mi je inače jedna od najdražih kupovnih slastica. Ponekad radim i doma bajaderu ali moji recept uključuje kekse. Jelena je već u svom naslovu naglasila da u ovu ne idu keksi pa sam bila baš zaintrigirana. Kraljevska bajadera je poprilično jednostavna za pripremu jedino što vam ostaje dosta praznog dok se slojevi bajadere hlade. Kako sam je radila prošli vikend koji je niskim temperaturama bio rekordan u Hrvatskoj bila sam relativno brzo gotova jer sam umjesto običnog hladnjaka koristila ovaj ekonomičniji hladnjak na kuhinjskom prozoru. Ova bajadera je izvrsna ali za moj ukus mrvicu preslatka tako da ću sljedeći puta malo smanjiti šećer. Činilo mi se da je dosta šećera i dok sam čitala recept ali nisam željela smanjivati jer nisam bila sigurna kako će kolač reagirati i hoće li se stisnuti ako smanjim šećer. Mislim da malo manja količina šećera neće smetati i da će bajadera zadržati svoj prepoznatljivi oblik.


RECEPT:

PRVI SLOJ-ČOKOLADA I ORASI;

80 g šećera
3 žlice vode
83 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje sa većim udjelom kakaa
100 g tostiranih i mljevenih oraha

DRUGI SLOJ-BADEM;

80 g kristal šećera
3 žlice vode
83 g maslaca  
100 g oguljenog i mljevenog badema

TREĆI SLOJ-LJEŠNJAK

80 g šećera
3 žlice vode
83 g maslaca
100 g tostiranog i mljevenog lješnjaka

ČOKOLADNA GLAZURA


Prvo napraviti šećerni sirup. U manju posudu staviti šećer i vodu i kuhati na srednje jakoj vatri dok se ne pojave prvi mjehurići, pa nakon toga kuhati još 2-3 minute. Dok je posuda još na vatri dodati maslac i rastopiti ga. Maknuti posudu sa vatre i dodati nasjeckaju čokoladu. Miješati dok se ne otopi. Umiješati tostirane i mljevene orahe i miješati dok se ne povežu. Pripremiti pladanj pa na njega staviti papir za pečenje. Smjesu ostaviti da se malo prohladi pa je izliti na pladanj i oblikovati u pravokutnik otprilike dimenzija 17 x 24 cm. Smjesu staviti u hladnjak da se ohladi, otprilike pola sata. Kada izvadite kolač iz hladnjaka a prije nanošenja sljedećeg sloja možete ga dotjerati nožem umočenim u vruću vodu.Isto možete napraviti i sa sljedećim slojevima, lijepo ih izravnati nakon hlađenja.
Ponovno napraviti šećerni sirup, ali ovoga puta umiješati samo maslac da se rastopi. Maknuti sa vatre pa dodati oguljeni i mljeveni badem. Ova smjesa je izuzetno rijetka ali ne brinite. Ostavite je da se malo ohladi i stisne. Nadgledajte smjesu uz povremeno miješanje kako se ne bi previše stisnula. Kada je smjesa maziva, otprilike nešto rjeđa od Nutele sobne temperature, preliti je preko prvog sloja i lagano izravnati nožem. Kada namažete drugu smjesu ponovno stavite u hladnjak na pola sata. Tek kada se drugi sloj stegne , počnite pripremati treći sloj. Za treći sloj napraviti šećerni sirup, dodati maslac da se otopi. Maknuti sa vatre pa umiješati lješnjak. Smjesu ostaviti da se ohladi, pa kada bude maziva pa je prelite preko preko drugog sloja.. Staviti bajaderu u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Ohlađenu bajaderu preliti čokoladnom glazurom. Prije posluživanja bajaderu narezati.

Verzija za ispis


SRNEĆA LEĐA 



Prošlo je izvjesno vrijeme od kada sam posljednji puta jela srneća leđa. Nekada je taj kolač bio izuzetno popularan ali onda je samo nestao iz naših kuhinja. Vrlo je brz i jednostavan za izradu. Srneća leđa su mi jako ukusan kolač, nešto kao finija Sacher torta. Jedina razlika između mog i Jeleninog kolača je u glazuri. Dok je Jelenina glazura savršeno ravna moja je malo neravna jer sam koristila domaću marmeladu od marelice, pa sam ja još malo pošpricala kolač čokoladom da prekrijem te neravnine.


RECEPT:

ZA TIJESTO:


125 g maslaca
50 g šećera u prahu
80 g čokolade za kuhanje
6 jaja
80 g šećera
150 g mljevenog badema
60 g krušnih mrvica + za posipanje kalupa


PRELJEV:


100 g marmelade od marelice


ČOKOLADNA GLAZURA


Pjenasto izmiksati maslac sa šećerom u prahu, pa dodajte otopljenu mlaku čokoladu. Dodati jedan po jedan žumanjak i dobro izmiješati mikserom. Bjelanjke sa šećerom istući u čvrsti snijeg pa umiješati u smjesu žumanjaka. Umiješati krušne mrvice i mljevene bademe. Kalup za srneće leđa dobro premazati maslacem i posipati krušnim mrvicama. Smjesu uliti u kalup i peči u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 C 45 minuta. Pečeni kolač istresti na poslužavnik obložen papirom za pečenje. Još topli kolač premazati marmeladom od marelice. Ohladiti. Ohlađeni kolač preliti čokoladnom glazurom. Ostaviti da se čokolada stisne pa kolač rezati na šnite.

Verzija za ispis 



ESTERHAZY TORTA

Ova torta je nešto prefino. Ja inače imam recept za Esterhazy tortu sa bademi ali ova sa lješnjacima mi je puno, puno bolja. Recept sam minimalno promijenila; za kremu sam umjesto vanilin šećera koristila srž mahune vanilije, a količinu maslaca sam sa 300 g smanjila na 250 g iz jednostavnog razloga što doma nisam imala više maslaca. Imala sam problema prilikom izrade torte; prvo sam kupila neke čudne lješnjake sa kojih se kora nije htjela oguliti, samo su u pećnici ispuštali neku masnoću, uglavnom zato je moja torta u presjeku nešto tamnija od originala. Nakon toga sam uspjela zapaliti kuhinjsku krpu koju sam odložila na štednjak i upalila grijač naravno krivi. I nisam baš zadovoljna vanjskim izgledom torte, naime prilikom premazivanja torte bijelom glazurom za njom mi se počeo dizati i sloj marmelade od marelice. Vidi se u sredini torte. Sve u svemu na kraju i nije tako loše izgledala, pokrpala sam ja to sa lješnjacima. Moram više paziti drugi put, jer ovu tortu definitivno ponovno radim.

RECEPT:

KORE:

12 bjelanjaka
250 g šećera
2 vanilin šećera
250 g tostiranih i mljevenih lješnjaka
80 g brašna

KREMA:

12 žumanjaka
250 g šećera
srž mahune vanilije
250 g maslaca
150 g tostiranih i mljevenih lješnjaka


PREMAZ:


3 žlice marmelade od marelice
1 žličica vode


BIJELA GLAZURA:


400 g šećera u prahu
2 žlice ulja
3-4 žlice limunovog soka
4 žlice vruće vode


UKRAS:

50 g čokolade
žličica ulja
100 g tostiranih i krupno sjeckanih lješnjaka


Za kore: mikserom izmiješati bjelanjke pa kada se napravi snijeg postepeno dodajte šećer i vanilin šećer pa nastavite sa miksanjem dok ne dobijete čvrst snijeg.Snijegu dodati u 2-3 navrata 250 g mljevenog lješnjak i brašno pa miješajte mikserom na najmanjoj brzini. Na papiru za pečenje u kalupu za tortu sa pomičnim dnom ili individualnim kalupima koje ste obložili papirom za pečenje ispeći 5 kora. Kore se peku na temperaturi od 160 C 13-14 minuta, točnije dok se prst više ne lijepi za koru. Nožem napraviti odokativnu podjelu smjese na 5 dijelova. Svaki puta kada napravite jednu koru, ostatak smijese stavite u hladnjak . Nemojte vruće kore odmah odvajati od papira, nego pričekajte da se ohlade.
Za kremu: mikserom kratko izmiksati žumanjke sa šećerom i srži mahune vanilije, otprilike 30 sekundi samo da se malo zapjeni.. Kuhati na pari 14- 15 minuta. U početku ne morate često miješati ali prema kraju kuhanja potrebno je miješati cijelo vrijeme. Kremu sasvim ohladiti pa je onda malo izmiksati mikserom. Maslac sobne temperture pjenasto izmiješati pa ga pomiješati sa ohlađenom smjesom jaja. Na kraju umiješati mljevene lješnjake.
Premaz: odvojiti 2 žlice kreme za premaz ruba torte. Odvojiti najljepšu koru za onu koju ćete staviti na vrh torte. Nadjev podijeliti na 4 dijela, pa mazati između kora. Na vrh torte, znači na 5 koru staviti papir za pečenje a na njega nešto teško ( 2 mlijeka od litre) da se torta optereti i izravna. tortu staviti u hladnjak na pola sata. Nakon toga tortu omazati po rubovima sa one dvije žlice kreme koje smo odvojili na početku. Vrh torte premazati tankim slojem vrele marmelade koju ste pomiješali sa žlicom vode i zagrijali na vatri. Iz marmelade izvadite sve krupnije komadiće voća ili kore ili ga jednostavno zagrijanog protisnite kroz sito. Tortu staviti u hladnjak da pola sata da se marmelada stegne. Ukoliko ostavite tortu duže u hladnjaku morati ćete brže raditi sa bijelom glazurom jer se od hladnoće brze hladi i stišće.
Za bijelu glazuru: prije nego počnete raditi bijelu glazuru otopite čokoladu. Čokoladni ukrasi nanose se na tek stavljenu meku bijelu glazuru, kako bi lakše radili čokoladne šare. Pripremite i štapić za ražnjiće kojim ćete raditi šare. Šećer u prahu prosijte kako bi odstranili eventualne grudice. Ručno izmiješati šećer u prahu sa 2 žlice ulja, pa dodati malo limunovog soka i kap po kap vruće vode dok ne dobijete gustu glazuru.Glazuru izlijte na tortu pa je poravnajte vrelim i mokrim širokom nožem. Imajte u pripremi mljeveni lješnjak, jer ukoliko vam glazura bude malo rjeđa, pa počne curiti sa strane torte, to možete spriječiti brzim ljepljenjem lješnjaka uokolo torte, ali tek nakon šaranja čokoladom.
Ukras: otopite čokoladu sa uljem na pari ili na slaboj vatri, pa je izlite u dresir vrećicu sa srednje debelim otvorom. Po torti šarati koncentrične krugove, počevši od sredine. Zatim štapićem za ražnjić ili nožem vući linije po kutom od 45 stupnjeva jednu dole, jednu gore. Lješnjake oko torte zalijepiti rukama.Ohladiti.
Veli Jelena da Esterhazy tortu treba napraviti barem dva dana prije konzumacije kako bi se sastojci proželi. 

Verzija za ispis 



21 komentar:

  1. Divni kolači, neke sam i ja zabilježila, ali nikako da ih i napravim:)

    OdgovoriIzbriši
  2. kakav moćan izbor :))
    sve krasno izgleda. ja bih sada tako rado pojela komadić esterhazice.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako ti je popodne Samobor uz put svrati. Imam još pola torte u frižideru ;)

      Izbriši
  3. E cure baš ste me tako lepo razveselile jutros sa svim ovim postovima iz moje kuhinjice, ti i ostale, ali moram tebe pohvaliti jer je tu moja omiljena mi Esterhazi. Ma sjajno ti izgleda, sjajno. Sad kad si videla kako ide, znaš sama gde su cake. Ja sam pre mućkala glazuru sa vrelom vodom, a zadnji put sam umutila belance, malo odvadila, pa dodavala ostale sastojke. Čini mi se da je glazura bila snežnije bele boje rađena sa belancetom. Jednom sam se zeznula pa stavila belance iz frižidera. Divno se umutilo. Sneg belo, ali se onda čokoladna šara stvrdnula očas posla pa nije moglo da se šara. Ma znam kako je sa tim orašastim plodovima. Ni orasi nisu isti svuda. Dade je u jednom postu napisao da on melje lešnike sa sve opnom. To još nisam probala.

    Bajadera ti je ispala lepša nego moja. Bravo, kakav divan kontrast boja. Moram da je napravim sa manje vode u špinovanom šećeru jer bi se onda možda brže stvrdnula. I ja koristim prozor kao zamrzivač. Sad sam videla da su mi neke stvari sletele sa prozora u dvorištu i da su zatrpane snegom, ali sreća pa to nije hrana. Zaboravi da kažem za bajaderu da je moja svekrva seče na male kockice. Od jedne štangle 3 kockice. Naravno treba da smanjiš šećer, jer ovako ako ti je preslatka malo može da se pojede.

    Carrot cake nisam od tad pravila. Ma ne mogu da stignem sve što volim da napravim od silnih recepata koji čekaju da se urade. od te smese mogu i cup cakes da se prave. Možeš i da izliješ kao kolač četvrtast, kako god želiš, i zaista svakim danom je sve sočniji i sočniji.

    Srneća leđa su po Verinom receptu, a to sa marelicama da ti kažem ja kad ugrejem džem ondaa ga sipam u gusto sito i pritiskam poleđinom kašike da se ti svi komadi usitne, a šta ostane ne koristim. To ti je caka, jer se uvek neki krupniji komad provuče.

    Hvala na isprobavanju i divne si stvari napravila. Mislila sam da se niko neće latiti slatkiša obzirom da su bili praznici i da smo svi jeli i jeli slatkog, ali kad ono pogrešila sam. Pozdrav iz ledenog sunčanog Beograda!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod mene doma slatko uvijek prolazi. Znam ovu caku za pekmez ali jednostavno se nisam sjetila. Hvala na komplimentima na moje uratke.
      Pozdrav iz ledenog Zagreba.

      Izbriši
  4. prekrasan izbor! Ova Esterhazy torta me posebno oduševila!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ti si baš bila vredna:))svaka čast na izboru !Slatkiši ,sve lepši od lepšeg:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Koliko jos traje igra? Ja sam nova pa tek sad shvatam o cemu se radi...mislim da mi mozda nije kasno da se ukljucim, ionako sam bas juce pravila nesto sa Jeleninog bloga. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije kasno da se uključiš. Igra traje do kraja veljače. Imaš tu sa desne strane baner Fbi rukavica sa linkom na stranicu pravila pa prouči.

      Izbriši
  7. Wow, koji izbor! Sve do jednog recepta mi se sviđaju, a tvoja prezentacija Jeleninih slastica je sjajna. Meni se posebno sviđa torta od mrkve jer ju i sama jako volim.

    OdgovoriIzbriši
  8. Petra, jedno pitanje... u kom vrmenskom periodu si napravila sve ove stvari... i ja sam nova tako da mi neke stvari nisu bas najasnije. Da li mozes samo jednu stvar da napravis? I mene mami da napravim te kraljevske bajadere iliti bajadere iz Kraljeva kako sam izprva mislila:)
    Krema za carot cake super zvuci.
    Pozdrav, Ivana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U kojem periodu. Pa kroz 2 tjedna tako nekako. Što se tiće koliko stvari želiš napraviti, to je tvoj izbor koliko imaš vremena. Naravno da možeš sudjelovati sa samo jednim receptom. Kao što sam napisala i Poljubi kuvaricu, imaš sa strane baner Fbi rukavica sa linkom na pravila pa prouči.

      Izbriši
  9. Bravo, Petra! Izbor slatki recepata je savrsen.
    Nadam se da si imala ispomoc pri konzumaciji ovih poslastica :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uvijek imam ispomoć pri konzumaciji, nekada je čak i previše zainteresiranih ;)

      Izbriši
  10. baš si se potrudila!svaka čast!!odličan izbor!

    OdgovoriIzbriši
  11. Oko torte Esterhazi se motam već neko vrijeme a kad vidim kako je kod tebe ispala mislim da ću je sigurno i spremiti a i bajadera ti je krasna.

    OdgovoriIzbriši
  12. Divno je sve! Posebno me odusevila Esterhazi torta. I ja sam jako zelela da ju pravim, ali morala sam odustati (za sada). Divna je!!!
    A Kraljevska bajadera je fenomenalna!! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Wow, predobro draga! Ova torta od mrkve me uvik ostavlja bez daha, još mi nije jasno zašto je nisam probala. Čekam domaću mrkvu :)
    Sve izgleda predivno i u tvojoj izvedbi :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Bajadere sigurno isprobavam. Just so you know, imaš nominaciju na mom blogu za dvije nagrade :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Curke hvala svima na komentarima. Kisi kisi

    OdgovoriIzbriši