utorak, 17. srpnja 2012.

Panna cotta od jogurta sa malinama

Panna cotta mi je jedan od najdražih ljetnih recepata. Kad sam prije neke dvije godine pronašla recept kojim sam bila zadovoljna mislila sam da nikada neću ni pokušati napraviti panna cottu po nekom drugom receptu. Nije mi vrag dao mira pa kada sam vidjela za panna cottu u Dobroj hrani morala sam probati napraviti i taj čisto da sama sebi dokažem da je ovaj koji ja koristim bolji. Ali baš sam iznenadila samu sebe jer više mi se sviđa ovaj iz Dobre hrane. Za početak panna cotta je nekako lakša, manje masna. Druga stvar je ta što se srž vanilije bolje rasporedi po kremi. U prvom receptu panna cotta je skroz tekuća kada se ulijeva u čaše pa onda vanilija potone na dno pa to onda sve izgleda kao neki crni talog. U ovom receptu se u toplo vrhnje umiješa hladni jogurt, pa želatina u slatkom vrhnju počne odmah stezati kremu i onda se srž vanilije lijepo rasporedi.
Ovo će mi biti i ultimativni recept za godišnji, obzirom da idem u kamp a tamo nemam pećnicu.
Panna cotta sa breskvama ili smokvama, to bi moglo biti fino.


RECEPT:


ZA KREMU:


400 ml čvrstog jogurta
400 ml slatkog vrhnja
6 listića želatine
srž mahune vanilije


ZA VOĆNI NADJEV:


300 g malina
2 žlice maslaca
3 žlice smeđeg šećera


Slatko vrhnje zagrijte sa šećerom i mješajte dok se šećer ne otopi. Listiće želatine namočite u hladnu vodu i ostavite sa nabubri. Nabubrenu želatinu ocijediti pa pomiješajte sa par žlica vrućeg vrhnja. Miješajte dok se ne otopi pa ulijte u ostatka vrhnja. Dodajte jogurt i srž mahune vanilije pa dobro izmješajte. Podjelite smjesu u šest čaša pa stavite u hladnjak na par sati. Za to vrijeme na maslacu pirjate maline sa šećerom dok se ne zgusne. Mlako voće dodajte na ohlađenu panna cottu.


Verzija za ispis



petak, 13. srpnja 2012.

Šarlota sa jogurtom i malinama



Danas je dobar dan. Vrućina je konačno malo popustila pa sam konačno prodisala i nakon jutarnjeg tuširanja osjećam se kao čovjek. Obavila sam odličan shooping na placu i još me na putu do uredu ulična sviračica počastila sa ovom pjesmom. I petak je. I doma me u hladnjaku čeka šarlota uz poslijepodnevnu kavu. Ma tko može više tražiti?!
Recept za šarlotu pronašla sam u Repetama broj 4. Pripremila ju je Tamara a ja sam samo jagode iz originalnog recepta zamijenila malinama.


RECEPT:


400 g piškota
250 ml mlijeka
4 žlice ruma


ZA KREMU:


250 ml slatkog vrhnja
1 žličica limunove korice
srž mahune vanilije
150 g šećera u prahu
2 vrećice želatine u prahu
800 g čvrstog jogurta 
500 g malina


ZA UKRAS:


250 ml slatkog vrhnja
maline


Mlijeko pomiješajte sa rumom. Pripremite okrugli kalup za tortu promjera 28 cm. Piškote umačite u smjesu mlijeka i ruma pa obložite njima dno i stranice kalupa. Želatinu pripremite prema uputstvu na omotu pa je ostavite da nabubri.Slatko vrhnje istucite u šlag. Dodajte mu naribanu limunovu koricu, srž mahune vanilije i šećer u prahu a na kraju umiješajte još i jogurt. Želatinu otopite na pari pa je umiješajte u kremu. Na dno kalupa obloženog piškotama raspodjelite polovicu kremu. Po kremi složite polovicu oprane i osušene maline. Na maline stavite još jedan red piškota umočenih u mlijeko. Zatim rasporedite ostatak malina pa premažite preostalom kremom. Zagladite kremu i stavite šarlotu u hladnjak na nekoliko sati. Istucite 250 ml slatkog vrhnja u čvrsti šlag pa ga premažite po vrhu šarlote te je ukrasite malinama. Odstranite obruč pa poslužite šarlotu.


Verzija za ispis


ponedjeljak, 9. srpnja 2012.

Palačinke sa sirom




Moram Vam nešto priznati. Do prije nekoliko godina, dok nisam odselila od roditelja, nisam nikada napravila palačinke. Doma je za to uvijek bila zadužena sestra pa se nikada nisam ni trudila. Kada sam ih prvi puta htjela sama napraviti zvala sam mamu da mi izdiktira recept. Sramota. A onda tek mamin recept; to radiš samo za vas dvoje? Onda uzmeš dva jaja pa dodaš malo mlijeka, pa malo brašna i tako sve dok ne dobiješ smjesu koja je onako, znaš kako guste palačinke trebaju biti. Kaj to znači koliko je malo mlijeka a koliko malo brašna?! Sistemom pokušaja i pogreške došla sam do ovog recepta. Sad ga i ja radim kao i moja mama, otprilike. Ovoga puta sam si dala truda i zapisala točne mjere za domaćice koje kao i ja muku muče sa palačinkama prvi puta.


RECEPT:


SMJESA ZA PALAČINKE:

200 g brašna
2 jaja
prstohvat soli
žlica šećera
3 dl mlijeka

NADJEV:

200 g svježeg kravljeg sira
50 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje

ZA PREMAZ:

kiselo vrhnje
smeđi šećer

Pjenasto izmiješati žumanjke sa šećerom. Bjelanjke sa prstohvatom soli izmiksati u čvrsti snijeg. U pjenasto umućeno žumanjke naizmjenično umiješati brašno i mlijeko. Dobro izmiješati nakon svakog dodavanja kako se ne bi nastale grudice. Na kraju oprezno umiješajte čvrsti snijeg, pa smjesu stavite u hladnjak otprilike 2 sata da malo odstoji.
Odstajalu smjesu promiješajte pa umiješajte malo mlijeka ukoliko je pregusta. Palačinke pecite na lagano nauljenoj tavici dok ne potrošite svu smjesu.
Za nadjev pomiješajte sir sa šećerom,vanilin šećerom i jajem. Na svaku palačinku stavite po žlicu nadjeva, razmažite, pa palačinke zarolajte. Nadjevene palačinke slažite u namašćenu vatrostalnu posudu. Kada ste nadjenuli sve palačinke po vrhu ih premazati sa malo kiselog vrhnja i posipati smeđim šećerom.
Peći u pećnici zagrijanoj na 200 C 30-ak minuta dok palačinke ne dobiju lijepu zlatno žutu koricu.

Verzija za ispis 


petak, 6. srpnja 2012.

Pita od oraha i čokolade



Nije baš vrijeme za neki dulji boravak u kuhinji. Vruće je, baš je vruće. Dišem na škrge, dio od vrućine a dio od prehlade. Kakav loš horoskop, biti prehladen na +30. Bila sam malo prebrza na okidaču prilikom podešavanja temperature klima uređaja pa sada ispaštam.
Recept baš i nije neki ljetni i nije baš za ove vrućine jer iziskuje malo dulji boravak u kuhinji, ali baš mi se jela ova pita. rekla mi je baka: "Baš te drži, kao draganićku puru!"
Tko je ta draganićka pura i otkud ta poštapalica? Baka mi nije znala objasniti, samo je rekla da ona to od oduvijek govorila kad je netko imao neutaživu želju za nečim. Jel i Vi koristite taj izraz? Znate li od kuda potječe? Baš me zanima, probala sam izguglati nadajući se nekoj informaciji ali ništa: Možda bih trebala do knjižnice ili etnografskog muzeja pa nešto i saznam.
Ukoliko netko zna nešto o porijeklu "draganićke pure" lijepo molim da mi javi jer me stvarno, stvarno zanima.


RECEPT:

Za tijesto:

350 g brašna
250 g margarina
3 velike žlice šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1 jaje
1 žumanjak

Za nadjev:

6 žumanjaka
250 g čokolade
250 g šećera
250 g tostiranih i mljevenih oraha
7 bjelanjaka

Čokoladna glazura

Na radnu površinu prosijte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte šećer, vanilin šećer, jaje, žumanjak i omekšali margarin. Umijesite glatko tijesto. Dobiveno tijesto podijelite na dva dijela pa ga umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Za to vrijeme pripremite nadjev; čokoladu otopite na pari. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.Mikserom pjenasto izmiješajte žumanjke sa šećerom. U smjesu žumanjaka umiješajte tostirane i mljevene orahe i rastopljenu čokoladu. Izmiješajte. Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Zagrijte pećnicu na 190 C. Veliki lim od pećnice namastite i pobrašnite. Na pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljajte polovicu tijesta na veličinu lima. Razvaljanim tijestom obložite dno lima. Lagano ga nabockajte vilicom pa na njega izlite prethodno pripremljeni nadjev. Uzmite ostatak tijesta pa ga razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini. Razvaljano tijesto oprezno stavite na nadjev. Pitu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 50-ak minuta do zlatno žute boje. Ohladite. Na ohlađenu pitu stavite čokoladnu glazuru i narežite prije posluživanja.

Verzija za ispis

srijeda, 4. srpnja 2012.

Ajme,koliko nas je!- trešnje radovi

Evo konačno i objava rezultata za ovomjesečnu igricu Ajme,koliko nas je! Bila sam na godišnjem prošli tjedan pa me zatrpalo sa svih strana u ponedjeljak kada sam se vratila. Prvo da zahvalim svima na sudjelovanju, primila sam puno mailova pa jednostavno nisam stigla svima poimence zahvaliti. Zato ovim putem svim sudionicima jedno veliko, kolektivno hvala. Stvarno ste bili vrijedni i pripremili ste puno krasnih stvari. U nastavku su fotkice i linkovi na recepte. 
Ukoliko sam nekog preskočila, molim da mi se javite da vas dodam na popis. Nakon povratka sa godišnjeg inbox mi je pucao po šavovima tako da je vrlo lako moguće da sam nekog preskočila.
Dakle evo ovomjesečnih vrijednica;

Tamara sa bloga Bite my cake

Sladoled na štapiću od trešanja 



Tamara sa bloga What s for dessert?



Torta s trešnjama


Muffini s ricottom, trešnjama i kokosom


Sirup od trešanja



Snježana sa bloga Magična oklagija

 Rolat sa trešnjama 


Irena sa bloga Sweet and salty


 
Mirela sa bloga Kruha i ...





Laka kuharica-Easy cook



Tamara sa bloga Ave Dulcis









Zoka sa bloga Pans and pots



Mignonne sa bloga La cuisine creative



Kori sa bloga Kutlačom po kazanu



Amaterka sa bloga Moje amatersko kuhanje



Ivana sa bloga So i biber



Emina sa bloga Art on my way



Mirela sa bloga Love affair








Tanja sa bloga Cookam i guštam



Taci sa bloga U džaku brašna





Miroslav sa bloga Iz moje kuhinjice



Tadeja i Timna sa bloga T and T kitchen and atelier





Branka sa bloga Home made by B







Dajana sa bloga Bakers corner... Somewhere in my kitchen

















Dunja sa bloga Parfe Dunja



Mihaela sa bloga Tortelina



Sada slijedi teži dio; odabir najboljeg recepta. Obzirom da smo odabir najboljeg recepta već radili na svakakve različite načine, imali smo izvlačenje iz šešira, koristili smo random org. ja sam se odlučila na jedan novi pristup. Odabir najboljeg recepta pao je na nejaka leđa jedne friške trudnice (nisam ja) po sistemu odaberi ono što bi najrađe sada pojela, da imaš sve ovo sada pred sobom što bi prvo probala. Osim velike količine negodovanja,jer ona i inače ima "sweet tooth", dotična je izjavila da bi ona sve pojela teškom mukom je odlučila.
Trudnica je presudila, pobjednički recept je torta sa trešnjama koju je pripremila Tamara sa bloga What s for dessert?.
Molim Tamaru da mi se javi da dogovorimo pojedinosti oko preuzimanja malog poklona.
Također sam odlučila i da Tamara bude domaćica novog kruga "Ajme!" u rujnu.
Svima vam želim ugodan godišnji odmor  i dobar provod na istom. Igramo se ponovno u rujnu!