četvrtak, 26. lipnja 2025.

Karpati torta

 

Genijalna torta za ove vruće dane, još ako ubacite nešto bobičastog voća, di ćeš bolje.
Original recepta pronašla sam ovdje.

RECEPT:

Za tijesto:

200 ml vode
125 g maslaca
2 dcl brašna
5 jaja
prstohvat soli

Za kremu:

3 pudinga od vanilije
1 l mlijeka
2 dcl šećera
200 g maslaca
250 ml vrhnja za šlag

Za posip:

šećer u prahu

Zagrijte pećnicu na 220 C.
Namastite i pobrašnite dva okrugla kalupa za tortu promjera 26 cm.
U lonac stavite maslac, prstohvat soli i vodu.
Kuhajte na umjerenoj vatri dok smjesa ne provrije.
Maknite s vatre pa umiješajte brašno.
Dobivenu smjesu prebacite u veću posudu  pa miksajući dodajte jedno po jedno jaje.
Rasporedite tijestu u pripremljene kalupe.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta.
Ne otvarajte vrata pećnice za vrijeme pečenja kako se tijesto ne bi "spustilo".
Ohladite.
Za kremu u lonac ulijte 800 ml mlijeka i šećere.
Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije.
U preostalih 200 ml mlijeka razmutite puding.
U provrelo mlijeku ulijte smjesu mlijeka s pudingom pa kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne.
Ohladite.
Pjenasto izradite omekšali maslac pa dodajte ohlađeni puding.
Miksajte dok ne dobijete glatku kremu.
Na tanjur za posluživanje stavite jednu koru pa oko nje stavite obruč kalupa za tortu.
Rasporedite kremu i zagladite površinu.
Mikserom vrhnje istucite u čvrsti šlag.
Rasporedite preko kreme.
Na vrh stavite drugu koru.
Ohladite.
Prije posluživanja odstranite obruč i posipajte šećerom u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar