ponedjeljak, 16. lipnja 2025.

Kao Schwarzwaldica

 

Sezona višanja je tu, pa onda ofc Schwarzvaldica.
Original recepta pronašla sam kod Matejke. 

RECEPT:

Za biskvit:

6 jaja 
180 g šećera
1 vanilin šećer
140 g brašna
20 g škrobnog brašna (gustina)
20 g kakaa
prstohvat soli
40 g otopljenog maslaca

Za nadjev:

450 g očišćenih višanja, svježih ili smrznutih
1 žlica ruma
50 g šećera
1 vanilin šećer
15 g škrobnog brašna (gustina)

Za kremu:

400 g krem sira
300 ml vrhnja za šlag
100 g šećera u prahu
80 g keksa od kakaa

Za dekoraciju:

40 g tamne čokolade
1 žlica ulja
svježe višnje za ukras

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Okrugli kalup za tortu promjera 26 cm namastite i pobrašnite.
U veću posudu stavite jaja, šećer i vanilin šećer.
Miksajte mikserom dok smjesa ne posvijetli i udvostruči joj se volumen.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, škrobno brašno, kakao i sol pa prosijte smjesu.
Špatulom umiješajte smjesu prosijanih sastojaka u smjesu jaja i šećera.
Na kraju špatulom umiješajte otopljeni maslac.
Gotovu smjesu ulijte u pripremljeni kalup za pečenje i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta.
Biskvit je pečen kada čačkalica koju ubodete u sredinu izađe čista.
Ohladite biskvit u kalupu 10-ak minuta a zatim ga izvadite i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Višnje stavite u srednje veliki lonac sa šećerom, vanilin šećerom i rumom pa kuhajte na umjerenoj vatri dok ne puste sok.
Odlijte otprilike 100 ml soka koje ćete kasnije iskoristiti za vlaženje biskvita.
U maloj zdjelici pomiješajte škrobno brašno s 2 žlice soka koji su višnje pustile pa ulijte u višnje.
Kuhajte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne.
Ohladite.
Za kremu u posudi mikserom izradite krem sir pa dodajte vrhnje za šlag.
Miksajte na srednjoj brzini dok ne dobijete čvrstu kremu.
Trećinu kreme odvojite a u ostatak umiješajte mljevene kakao kekse.
Ohladite.
Pečeni biskvit prerežite na pola, tako da dobijete dva lista.
Na tanjur za posluživanje stavite list biskvita a oko njega obrub kalupa za tortu.
Navlažite tortu sokom od višanja pa rasporedite kuhane višnje.
Premažite kremom s keksima pa stavite na vrh drugi list biskvita koji ste prethodno navlažili sokom od višanja.
Stavite u hladnjak na 2 sata.
Odstranite obruč pa premažite tortu kremom bez keksa koju ste ranije odvojili.
Čokoladu otopite na pari pa u nju umiješajte žlicu ulja.
Prelijte čokoladu uz rub torte, kako bi curila niz bočne strane torte.
Tortu ukrasite kremom i višnjama.

Nema komentara:

Objavi komentar