četvrtak, 23. rujna 2021.

Štrudla sa bučom

 

Sada mogu početi s receptima s bučama je l tako?
Jučer je službeno počela jesen i sada je ok?
Jelda, jelda??
Pa evo je, kraljica jesenskih štrudli, slatka štrudla od buče.
Toplo, toplo ju preporučujem.
Original recepta možete pronaći ovdje. 

RECEPT:
 
Za tijesto:
 
500 g brašna
1 žličica soli
5 žlica ulja
1 žlica alkoholnog octa
300 ml mlake vode
brašno i ulje za razvlačenje tijesta
 
Za nadjev:
 
1 kg naribane muškatne buče
500 g naribanih jabuka
smeđi šećer po ukusu, cca 5 žlica
cimet po želji
malo soli 
 
Za pečenje:
 
šećer u prahu
maslac
 
Za tijesto u prikladnu posudu prosijte brašno pa mu dodajte sol, ulje, ocat i vodu.
Izmiješajte žlicom dok se tijesto ne počne formirati.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite tijesto pa ga nastavite mijesiti nekih 5 minuta.
Tijesto mora biti relativno ljepljivo tako da nastojte ne dodati puno brašna.
Sada radnu površinu lagano nauljite pa bacajte tijesto po njoj također 5 minuta.
Tijesto oblikujte u hljepčić pa ga premažite uljem kako se ne bi stvorila korica.
Prekrite ga posudom i ostavite da odstoji pola sata.
Buču ogulite te joj odstranite koštice.
Naribajte buču te ju malo posolite i promiješajte pa je ostavite da malo odstoji kako bi pustila višak vode.
Stol prekrijte stolnjakom pa na sredinu stavite tijesto.
Lagano ga pobrašnite pa ga razvaljajte valjkom najjače koliko možete.
Sada ga obilno premažite uljem od ruba do ruba i ostavite da odstoji dok pripremate nadjev.
Zagrijte pećnicu na 200 C s ventilatorom.
Naribane buče ocijedite od viška vode pa u njih naribajte i jabuke.
Dodajte šećer i cimet i izmiješajte.
E sada krenete razvlačiti tijesto.
Lagano zavučete ruke ispod tijesta i onda dlanovima nježno, nježno vučete tijesto prema sebi.
Moj stol je dimenzija otprilike 1,5 m x 3 m i ovo mi je taman količina tijesta da ga cijelog njime prekrijem.
Kada ste razvukli tijesto uz dulje stranice rasporedite nadjev od buča i jabuka.
Sada tijesto prerežite na pola po sredini kraće stranice stola, paralelno uz nadjev tako da kada rolate tijesto dobijte dvije dugačke štruce štrudla. 
Uzmite pripremljeni lim za pečenje.
Štrudle režite na duljinu kalupa.
Ja to radim tako da odmjerim duljinu pa onda vanjskom stranom dlana vučem gore dolje tako da istovremeno "izrežem" štrudlu i lagano zatvorim krajeve kako nadjev ne bi iscurio van.
Štrudlu posipajte šećerom u prahu.
Maslac narežite na manje komadiće pa ga posložite duž svake štrudle.
 Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta dok ne dobije lijepu boju i hrskavu koricu.Poslužite toplo.

Nema komentara:

Objavi komentar