četvrtak, 8. srpnja 2021.

Pita sa bobičastim voćem

 

Ili sam ja poludjela ili se ovi prognostičari igraju s nama.
Danas je kao vrhunac toplinskog vala.
Ok ali meni je jučer bilo petnaest puta toplije nego danas.
Jučer sam se doslovno otopila, šteta što to topljenje nije bilo ograničeno na šlaufiće oko struka ali ok, a danas kada je kao vani turbo naloženo meni je onako ok, vruće ali podnošljivo.
Možda sam se samo aklimatizirala.
Uglavnom proklinjat ćete me dok se pita peče ali kada je ohladite i poslužite uz kuglicu sladoleda voljet ćete i mene i pitu najviše na svijetu.
Original recepta pronašla sam ovdje. 
 
RECEPT:
 
Za tijesto:
 
200 g mljevenih oraha
110 g pirovog brašna
240 g brašna
50 g smeđeg šećera
prstohvat soli
1 žličica instant kave u prahu
230 g maslaca
3 žlice vrhnja za šlag
1 jaje
 
Za nadjev:
 
250 g borovnica
250 g malina
250 g kupina
2 žlice škrobnog brašna
60 g šećera
naribana korica 1 limuna
srž 1/2 mahune vanilije
 
Za premaz i posip:
 
1 jaje 
smeđi šećer
 
U prikladnoj posudi pomiješajte obje vrste brašna sa soli, kavom, šećerom i mljevenim orasima.
Dodajte jaje, maslac narezan na manje kockice i 1 žlicu vrhnja za šlag.
Umijesite.
Ako Vam se tijesto ne da umijesiti dodajte i preostalo vrhnje za šlag.
Dobiveno tijesto podijelite na dva djela pa ih omotajte rastezljivom folijom.
Stavite u hladnjaka na minimalno 5 sati ili još bolje preko noći.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite kalup za pitu.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan dio tijesta na veličinu kalupa.
Tijestom obložite pripremljeni kalup.
Bobičasto voće operite i osušite.
U prikladnoj osudi pomiješajte voće sa šećerom, škrobnim brašnom, limunovom koricom i srži vanilije.
Rasporedite po pripremljenom tijestu.
Razvaljajte i drugu polovicu tijesta.
Izrezujte oblike po želji ili možete pitu prekriti cijelim tijestom.
Premažite lagano izmućenim jajetom i posipajte smeđim šećerom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Ohladite.
Poslužite uz kuglicu sladoleda.

Nema komentara:

Objavi komentar