ponedjeljak, 5. srpnja 2021.

Pita sa marelicama

 

 
Uvijek mislim da kada je vruće vani kao što je bilo ovih prethodnih dana da će nam super odgovarati kolači s kremom ili šlagom koji se mogu dobro ohladiti pa ćemo se i mi ohladiti ako ih konzumiramo.
Nije da se ne pojedu ali ovakve pite ili biskvitni kolači s voćem nam puno bolje idu.
Ovaj nam je uz kavu i bazen jednostavno planuo.
Meni je malo nesvakidašnja kombinacija bila ali nam se stvarno dopala.
Ustvari pa sada sam se sjetila. pa u nadjev za orehnjaču se uvijek doda žlica dvije pekmeza od marelica, pa naravno da je to dobra kombinacija.
I londonerice... pa kako sam to zaboravila.
Sorry nisam baš pametna danas.
Original recepta pronašla sam u Dobroj hrani. 
 
RECEPT:
 
Za tijesto:
 
250 g maslaca
3 žumanjka
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
2 žlice kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
450 g oštrog brašna
naribana korica 1 limuna
 
Za nadjev:
 
3 bjelanjka
100 g šećera
200 g mljevenih oraha
5 žlica pekmeza od marelica
1 žlica ruma
300 g marelica
 
Od svih navedenih sastojaka umijesite tijesto.
Omotajte ga rastezljivom folijom i stavite ga u hladnjak na 2 sata.
Bjelanjke i šećer mikserom istucite u čvrsti snijeg.
Umiješajte mljevene orahe i rum.
Kalup za pitu namastite i pobrašnite.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Marelice operite, odstranite im koštice i prerežite na četvrtine.
Tijesto izvadite iz hladnjaka.
Odvojite trećinu pa je vratite u hladnjak.
Ostatak tijesta na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte na veličinu lima.
Tijestom obložite pripremljeni lim.
Nabockajte ga vilicom.
Premažite pekmezom od marelice.
Preko pekmeza premažite pripremljeni nadjev od oraha.
Po nadjevu od oraha rasporedite pripremljene marelice.
Preostalu trećinu tijesta naribajte po vrhu kolača.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25- 30 minuta.
Ostavite da se malo ohladi.
Prije posluživanja narežite po želji.  

Nema komentara:

Objavi komentar