ponedjeljak, 15. veljače 2021.

Portugalsko-dalmatinski kuglof


Moja zaliha domaćih naranča je presušila.
Jeli smo ih, Ribali koricu, radili arancine i cijedili sok.
Sad se na jabuke prebacujem.
A vama ako imate još koju domaću naranču toplo preporučujem da pokušate zamiješati ovaj kuglof.
Jer je čisto sunce s mora.
Znam da se u originalu zove portugalski ali ako koristite dalmatinsko maslinovo ulje i naranče onda ga ipak imamo pravo prisvojiti.
Original recepta pronašla sam ovdje.


5 velikih naranči
375 g brašna
3 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
4 jaja
220 g šećera
250 ml maslinovog ulja
šećer u prahu za posip

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Kalup za kuglof namastite i pobrašnite.
Naribajte koricu dvije naranče.
Iscijedite sok iz četiri naranče.
Trebali bi imati 375 ml soka, ako imate manje iscijedite i petu.
U prikladnu posudu prosijte brašno pomiješano sa soli i praškom za pecivo.
Mikserom pjenasto izradite jaja sa šećerom dok smjesa ne posvijetli i udvostruči joj se volumen.
Umiješajte maslinovo ulje.
Dodajte prosijanu smjesu brašna.
Dodajte i sok i naribanu koricu naranče.
Izmiješajte.
Ulite u pripremljeni kalup za kuglof.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50-ak minuta dok čačkalice ne izađe suha.
Istresite na tanjur za posluživanje i ohladite.
prije posluživanja posipajte šećerom u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar