ponedjeljak, 8. veljače 2021.

Čokoladni muffini sa metvicom

 

Nećak mi baš jako voli muffine.
Pa su ovi bili specijalno za njega malo "zrihtani" čisto da bude veseliji.
Ustvari ništa komplicirano, čokoladni ganache i malo šlaga.
Original recepta pronašla sam ovdje.

RECEPT:

Za muffine:

240 ml vruće vode 
1 žlica instant kave
100 g kakaa
120 g kiselog vrhnja
100 ml vrhnja za šlag
430 g brašna
1/4 žličice soli
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
220 g šećera
345 g omekšalog maslaca
4 jaja 
1 žlica ekstrakta vanilije
1 žličica ekstrakta metvice

Za čokoladni ganache:

200 g čokolade
150 ml vrhnja za šlag
2 žlice maslaca
1/2 žličice ekstrakta metvice

Za ukras.

200 ml vrhnje za šlag
čokoladne strugotine 
listići metvice

Zagrijte pećnicu na 180 c.
Dva lima za muffine obložite papirnatim košaricama.
U veću posudu stavite instant kavu i kakao pa prelite vrućom vodom i izmiješajte da dobijte glatku smjesu.
Dodajte kiselo vrhnje i vrhnje za šlag i izmiješajte.
U drugu posudu prosijte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom, praškom za pecivo i soli.
Mikserom pjenasto izradite omekšali maslac sa šećerom.
Umiješajte jedno po jedno jaje.
Umiješajte i ekstrakt vanilije i metvice.
Umiješajte smjesu s kakaom i kavom.
Dodajte i smjesu s brašnom pa dobro izmiješajte.
Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljene kalupe.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta.
ohladite.
Ohlađnim muffinima odrežite vrhove tako da budu ravni.
Za čokoladni ganache sitno nasjeckajte čokoladu.
Vrhnje za šlag zagrijavajte dok ne provrije pa ga prelijte preko nasjeckane čokolade.
Dodajte i maslac i ekstrakt čokolade pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Muffine okrenite naopako( tako da je dno gore) pa na svaki stavite žlicu ganachea.
Vrhnje istucite u čvrsti šlag pa ga stavite u dresir vrećicu s ukrasnim nastavkom.
Istisnite malo šlaga na svaki muffin pa ga ukrasite čokoladnim strugotinama i listićima metvice.

Nema komentara:

Objavi komentar