četvrtak, 28. siječnja 2021.

Čokomela

 

Ah ne znam kaj bi Vam rekla.
Nije da je baš dan za tortu ali nekako sam ju imala isplaniranu i pripremljenu  u folderu za objavu pa onda da nekako zadržim privid normalne rutine pa objavljujem po rasporedu.
Najboljem prijatelju je tata umro.
I tako sam nekako podijeljenih osjećaja, stvarno je bio bolestan i mučio se jadan i svi smo znali da je kraj neizbježan ali opet...
No uglavnom, sretan put striček Damir, nadam s da te sresti sa mojim tatom, mislim da bi si kliknuli.
Original recepta pronašla sam ovdje.

RECEPT:

Za biskvit:

180 g kakaa
175 g nasjeckana čokolade
300 ml vruće jake kave
270 ml mlijeka
1 žlica limunovog soka
2 žličice ekstrakta vanilije
400 g oštrog brašna
2 žličice praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1 žličica soli
600 g šećera
330 g maslaca
5 jaja

Za karamel ganache:

252 g čokolade
1 žličica soli
200 g šećera
350 ml vrhnja za šlag
1 žličica ekstrakta od vanilije

Za bavarsku kremu:

1 mahuna vanilije
250 ml mlijeka
3 žumanjka
75 g šećera
50+ 225 ml vrhnja za šlag
15 g želatine u prahu
3 žlice vode

Za biskvit pomiješajte mlijeko s limunovim sokom pa ostavite da odstoji 10-ak minuta kako bi dobili buttermilk.
Preko nasjeckane čokolade prelijte vruću kakvu kako bi se čokolada otopila.
Umiješajte i buttermilk i ekstrakt vanilije.
Umiješajte i prosijani kakao pa dobro izmiješajte kako bi dobili glatki smjesu. 
Namastite i pobrašnite dva okrugla kalup za torte.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Mikserom pjenasto izradite maslac sa šećerom dok se maslac ne otopi.
Umiješajte jedno po jedno jaje.
Brašno prosijte sa soli, praškom za pecivo i sodom bikarbonom.
U pjenastu smjesu maslaca umiješajte smjesu otopljene čokolade.
Na kraju umiješajte i smjesu prosijanog brašna.
Dobro izmiješajte da dobijte jednoličnu smjesu pa ulite u pripremljene kalupe za tortu i zagladite površinu.
Pecite svaki list biskvita u prethodno zagrijanoj pećnicu 35-40 minuta dok čačkalice ne izađe čista.
Ohladite.
Za karamel ganache stavite šećer u tavu debelog dna pa kuhajte dok se šećer ne otopi i dobije lijepu karamel boju.
Dodajte vrhnje za šlag.
Dodavanje vrhnja karamel će se stisnuti ali nastavite kuhati na laganoj vatri dok se ne otopi i ne dobijete glatku smjesu.
Dodajte nasjeckanu čokoladu, ekstrakt vanilije i sol.
Izmiješajte da se čokolada otopi pa ostavite da se karamel malo prohladi.
Ohlađeni list biskvita stavite na tanjur za posluživanje pa oko njega stavite obruč od kalupa od torte.
Polovicu pripremljenog prohlađenog karamela prelijte preko pripremljenog lista biskvita.
Ostatak ostavite na sobnoj temperaturi.
Za bavarsku kremu u prikladan lonac ulite mlijeko pa mu dodajte srž mahune vanilije pa kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije.
Žumanjke i šećer mikserom pjenasto izradite dok ne posvijetle i šećer se ne otopi.
mlijeko prelijte preko smjese žumanjka i izmiješajte.
Dobivenu smjesu vratite u lonac pa nastavite kuhati na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne.
Želatinu pomiješajte s 3 žlice vode pa je ostavite da nabubri 10-ak minuta.
Nabubrenu želatinu umiješajte u kremu pa miješajte dok se ne otopi.
Ostavite da se malo ohladi.
Vrhnje istucite u čvrsti šlag.
Umiješajte kremu od žumanjaka pa prelijte preko biskvita s karamel ganacheom.
Prekrite drugim listom biskvita.
Ohladite par sati u hladnjaku da se torta stisne.
Prije posluživanja odstranite obrub kalupa za tortu a preostalu polovicu karamel ganachea lagano ugrijte pa prelijte preko torte.

Nema komentara:

Objavi komentar