četvrtak, 18. veljače 2021.

Kruh sa pečenom muškatnom tikvom


Probala sam ovaj kruh na Adventu 2019 i oduševio me.
Na štandu RougeMarina i u njemu je bio pulled pork ako me sjećanje dobro služi.
Bio je u obliku peciva ali meni je nekako za kućnu upotrebu zgodnije bilo da ga napravim u obliku kruha.
Nije ga komplicirano napraviti jednom kada napravite pire od tikve.
Ja generalno ispečem cijelu tikvu pa je onda ohlađenu izvažem i spakiram po porcijama od 400 g koliko mi treba za kruh i zamrznem pa onda po potrebi samo odmrzavam.
Original recepta preuzela sam iz Story Gourmeta.

RECEPT:

600 g brašna
400 g pirea od muškatne tikve
100 g maslaca
1 žlica soli
40 g kvasca
100 ml mlake vode
100 g šećera

Napravite pire od muškatne tikve, prerežite je na pola pa je pecite u pećnici zagrijanoj na 200 C dok ne postane mekana.
Ostavite da se malo ohladi pa izdubite meso tikve i ispasirajte ga vilicom.
U vodu namrvite kvasac i dodajte žličicu soli.
Ostavite na toplom mjestu da se kvasac aktivira i zapjeni.
U prikladnu posudu  prosijte brašno i sol.
Otopite maslac da bude tekući.
U prosijano brašno dodajte zapjenjeni kvasac, pire od tikve i otopljeni maslac.
Umijesite glatko i elastično tijesto.
Tijesto vratite u lagano pobrašnjenu posudu i prekrite čistom kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu dok mu se ne odvostruči volumen, otprilike sat i pola.
Na lagano pobrašnjenoj površini premijesite dignuto tijesto pa ga oblikujte po želji.
Oblikovani kruh ponovne prekrite kuhinjskom krpom i dižite na toplom mjestu 1 sat.
Ugrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Stavite dignuti kruh u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno s pećnicom ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 220 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći kruh još 30-ak minuta ili dok ne bude imao lijepu zlatno žutu i hrskavu koricu.

Nema komentara:

Objavi komentar