ponedjeljak, 25. veljače 2019.

Prženi žličnjaci od riže

Vrlo rijetko je kod nas doma na meni-u pržena hrana.
Barem ona slatka mislim.
Pohano se ne računa kaj ne?
Ali isto tako nekako svake godine u doba fašnika napravim neku prženu slasticu.
Čisto radi tradicije i običaja.
Tako sam ove godine da ne budu baš krafne, nego nešto ipak malo drugačije, odlučila napraviti ove kao fritulice od riže.
I ispale su više nego odlično izvana su hrskave a iznutra mekane i imaju onu ljepljivost karakterističnu za rižu kuhanu na mlijeku.

RECEPT:
Recept za ispis

60 g grožđica
30 g nasjeckanih kandiranih trešanja
25 g nasjeckanih pinjola
25 g nasjecaknih oraha
200 ml prošeka
500 ml mlijeka
1/4 žličice soli
40 g šećera
200 g arborio riže
50 g maslaca
2 jaja
naribana korica limuna
10 g svježeg kvasca
50 g brašna
ulje za prženje

Izmiješajte u zdjeli grožđice, trešnje, pinjole i orahe pa prelite prošekom i ost6avite da odstoji 1 sat.
Zakuhajte mlijeko.
Dodajte sol, žlicu šećera i rižu pa miješajući kuhajte 5 minuta.
Umiješajte maslac., smanjite vatru pa kuhajte dok ne riža ne upije svu tekućinu.
Ohladite do mlakog.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka sa bjelanjke sa preostalim šećerom izradite u čvrsti snijeg.
U kuhanu rižu umiješajte naribanu limunovu koricu, žumanjke, izmrvljeni kvasac, brašno i ocijeđenu smjesu suhog voća i orašastih plodova. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Zagrijte ulje u dubokoj tavici.
Oblikujte smjesu pomoću dvije žličice pa ih pržite 2-3 minute.
Okrenite ih na polovici pečenja.
pržene žličnjake ocijedite od viška ulje na kuhinjskom ručniku.
Poslužite toplo.

2 komentara:

  1. Ideja za 5, neobična, a po sastojcima vidim i jako fina. Ja skoro nikada ne radim ni pohano. Letjelice s perjem ne volim, a ne voli ni moj tata, pa mama nije nikada ništa pohala. Zato nemam naviku. Fritezu nikada nisam kupila, ja koja sam smoll kitchen appliances i gadgets freak!:) Ni krafne ne radim jer mi Fašnik ne znači ništa, a danas ima odličnih za kupiti, ako si čovjek baš zaželi. Ali ovo je malo posebno, a rižu volim u svim oblicima!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala! A pohani teleći šnicl? Čak ni to?
    Ni ja nemam fritezu, nekako me mama naučila da se to u tavivi radi.
    Ona ima tavicu iz koje je pohano najbolje na svijetu.
    Tu tavicu bude morala u oporuci spomenuti jer mi smo tri sestre i svaka ju hoće.

    OdgovoriIzbriši