ponedjeljak, 18. veljače 2019.

Srneći hrbat



Danas gledajući kroz prozor, barem ovdje kod nas u Zagrebu, čini se da zima posustaje pred proljećem.
Divan dan vani, 15 stupnjeva je i idealno za obuti tenke i odjuriti nakon posla u neku šetnjicu.
Mada je pomalo varljivo ujutro je bilo baš hladno, krenula sam ja bez kape na glavi ali sam je brzo izvadila iz torbe i stavila na glavu i baš mi je dobro došla.
Danas recept za Srneći hrbat, po meni zimski recept, za oproštaj od ovogodišnje zime.
Nekada je bio strašno popularan a sada ga već neko vrijeme ne viđam.
Volim sočnost ovog kolača i aromu ruma koja se osjetiti.
Nekako je utješan idealna za zimsko nedjeljno poslijpodne uz knjigu.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

100 g čokolade
100 g šećera
70 g maslaca
6 jaja
40 g brašna
1/4 praška za pecivo
2 žlice krušnih mrvica
50 ml ruma
150 g oraha

Čokoladna glazura

Listići badema za posip

Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za srneći hrbat.
Zagrijete pećnicu na 170 C.
Na pari otopite čokoladu pa je otopite da se malo prohladi.
Krušne mrvice prelite rumom pa ih ostavite da se natope.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
Žumanjke i maslac pjenasto izmješajte. Dodajte otopljenu čokoladu i brašno prosijano sa praškom za pecivo.Izmiješajte.
Dodajte i mljevene orahe i natopljene krušne mrvice.
Na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Dobiveno tijesto ulite u pripremljeni kalup pa mu zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta.
Istresite na tanjur za posluživanje i ostavite da se ohladi.
Prije posluživanja prelite čokoladnom glazurom i posipajte listićima badema.

Nema komentara:

Objavi komentar