četvrtak, 21. veljače 2019.

Babka sa dulche de lechem



Već u startu je krivi naziv recepta.
Kod nas je teško pronaći kondenzirano mlijeko da sama napravim dulche de leche-om.
Tako da sam improvizirala i napravila brzi karamel umak pa sam njega iskoristila za premazivanje tijesta.
Znam da ima za kupiti ovaj dulche de leche ali ja sam bolesna u glavu pa imam problema sa kupovanjem stvari koje mogu sama napraviti.
No uglavnom babka je bila izvrsna.
Original recepta posudila sam iz časopisa Mezze.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

280 g brašna
prstohvat soli
60 g šećera
10 g svježeg kvasca
100 ml mlakog mlijeka
70 g rastopljenog maslaca
3 žumanjka
srž mahune vanilije

Za nadjev:

300 g gustog karamel umaka
3-4 prstohvata krupne morske soli
100 g krupno mljevenih tostiranih lješnjaka
100 g nasjeckane tamne čokolade

Za premaz:

1 jaje

Brašno pomijšajte sa soli, šećerom i srži vanilije.
Kvasac rastopite u mlakom mlijeku pa ga dodajte u smjesu brašna zajedno sa otopljenim maslacem i žumanjcima.
Umijesite glatko tijesto.
Stavite tijesto u lagano namašćenu zdjelu pa ga prekrite čistom kuhinjskom krpom.
Stavite na toplo mjesto da se diže dok se tijestu ne udvostruči volumen, otprike 1,5 sat.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Dignuto tijesto istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa ga razvaljajte u pravokutnik debljinje2-3 mm.
Premažite tijesto lagano zagrijanim karamel umakom.
Posipajte krupnom soli, mljevenim lješnjacima i krupno nasjeckanom čokoladom.
Zamotajte tijesto u roladu pa je prerežite oštrim nožem po duljini.
Položite dvije dobivene trake jednu pored druge otvorenom stranom prema gore i isprepletite.
Stavite u priprepljeni lim za pečenje otvorenom stranom prema gore.
Ponovno stavite na toplo mjesto da se diže 1,5 sat.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Dignutu babku premažite umućenim jajetom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10 minuta pa smanjite temperaturu na 165 C i nastavite peći još 20 minuta.
Pečeni kolač izvadite iz pećnice pa ga ostavite ga se ohladi prije posluživanja i rezanja.

4 komentara: