ponedjeljak, 30. travnja 2018.

Čokoladna rolada

Kaj velite na ovo vrijeme vani, jako uranilo ljeto.
Imam feeling kao da je sedmi mjesec a ne kraj četrvrtog.
I cijelo vrijeme osjećam kao da kasnim sa vanjskim radovima, sređivanjem terase, sađenjem cvijeća. A ove godine sam i odlučila iskušati se u vrtlarenju.
Imala sam nešto kao ružičnjak a ove zima ih je polovicu smrzla tako da smo iskopali preostale ruže i odlučili se iskušati u poljoprivredi.
Mislim neš poljoprivrede, par paradajza, nešto luka, salata i nadopuna začinskih trava.
Peršin sigurno, trošimo ga u enormnim količinama nisam mogla toliko u teglama uzgojiti.
Uglavnom veselim se, ali ljudi moji dosta je to posla. 
I nije baš lagano. Dobila sam muskulfiber od štihanja.
Imala sam puno idealističniji doživljaj vrta.
To malo pokopaš, zemljica i hop sve raste a ja sa slamnatim šeširićem i košaricom skupljam povrće.
Previše instagrama očito.
Kako sam  sada puno vani kuhinja je malo pala u drugi plan, ustvari kuha se sve nešto jednostavno i brzo.
Zato je za desert bila ova čokoladna rolada legendarne Marry Berry. 

RECEPT:
Recept za ispis


Za roladu:

175 g čokolade
6 jaja
100 g šećera
2 žlice kakaa
prstohvat soli

Za nadjev:

300 ml vrhnja za šlag
1 žlica šećera u prahu

Za posip:

šećer u prahu

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Veliki lim obložite papirom za pečenje.
Otopite čokoladu na pari pa je ostavite da se malo prohladi.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke sa prstohvatom soli mikserom izradite u čvrsti snijeg.
U drugoj posudi izmiksajte šećer i žumanjke dok ne posvijetle i šećer se ne otopi.
Umiješajte prohlađenu čokoladu i kakao.
Malo po malo nježno umiješajte bjelanjke.
Dobivenu smjesu rasporedite na pripremljeni lim.
Zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-ak minuta.
izvadite biskvit iz pećnice pa ga ostavite minutu do dvije da se malo ohladi pa je zarolajte zajedno sa papirom i ostavite da se ohladi.
Istucite vrhnje i šećer u prahu u čvrsti šlag.
Premažite roladu pa je ponovno zarolajte.
Ohladite.
Prije posluživanja posipajte šećerom u prahu.

3 komentara:

  1. Dobro je da uopšte imaš vremena i desert da napraviš..kod nas su tek počeli radovi u bašti, ali se još uvek ništa ne sadi, hladno je...kad smo kupili ovu kuću,radovala sam se velikom dvorištu i bašti sa povrćem...nema šanse za baštu, jer zečeva koliko hoćeš, sve će to da obrste, tako da ćemo zasaditi u dvorištu minimalno...Znam da taj posao nije lak, ali ćeš uživati kasnije u plodovima svog rada...srećno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nemam vrt ali ni zelju za njega jer dok traje njegova sezona, imam posla preko glave pa jedva stignem pokositi travu.
    No obavezno u teglice metnem zacine i balkonsko cvijece, pa mi to onda krasi terasu...

    OdgovoriIzbriši