četvrtak, 19. travnja 2018.

Slana torta od sira


Jedna tortica koja malo zavarava.
Veli moja frendica joj divno cheesecake sa malinama.
A kad ono ...

RECEPT:

Ketchup od cikle:
Recept za ispis

1 kg cikle
4 žlice maslinovog ulja
2 luka
1 mrkva
4 režnja češnjaka
2 žličice dimljene paprike
2 čili papričice
1 žličica soli
500 ml acceto balsamica
75 ml muscovado šećera

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Ciklu operite i osušite, pa svaku posebno umotajte u aluminijsku foliju.
Složite u lim pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici sat i pola do dva, odnosno tako dugo dok cikle ne bude mekana.
Ostavite da se ohladi.
Ohlađenu ciklu ogulite i narežite na manje komade.
Sitno nasjeckati luk, mrkvu i češnjak pa ih pirjati na tavi 10-ak minuta dok ne omekšaju.
Dodati acceto balsamico, šećer, sol, dimljenu papriku i chilli pa kuhajte na umjerenoj vatri 15-ak minuta.
Maknite sa vatre pa ostavite da se malo prohladi.
Prohlađenu smjesu prebacite u multipraktik te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Preliti u sterilizirane staklenke i čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Slani cheesecake
Recept za ispis

Za podlogu:

250 g zobenih pahuljica
1 žličica svježeg timijana
90 g otopljenog maslaca
prstohvat soli

Za premaz:

ketchup od cikle

Za nadjev:

2 lista želatine
150 g krem sira
70 g fino naribanog parmezana
600 g grčkog jogurta
2 žličice nasjeckanog svježeg timijana
1 režanj češnjaka
sol

U multipraktik stavite zobene pahuljice i timijan pa usitnite do srednje grube teksture. Dodajte otopljeni maslac pa nastavite miksati dok ne dobijete smjesu koja nalikuje vlažnom pijesku.
U okrugli kalup za tortu promjera 20 centimetara utisnite dobivenu smjesu.
Kalup stavite u hladnjak na jedan sat da se podloga stisne.
Premažite ketchupom od cikle.
U zdjelicu stavite želatinu pa je prelite hladnom vodom i ostavite da nabubri.
U prikladnoj posudi pomiješajte krem sir, naribani parmezan i grčki jogurt. Dodajte usitnjeni češnjak  nasjeckani timijan pa sve dobro izmješajte.
Začini soli prema okusu.
Nabubrenu želatinu otopite u malo vode. 
Umiješajte u pripremljenu smjesu jogurta.
Dobivenu kremu prelite preko podloge.
Stavite tortu u hladnjak da se stisne.
Prije posluživanja odstranite obruč kalupa od torte i prebacite na tanjur za posluživanje.

2 komentara:

  1. Slane torte mnogo volim, za mene su to najbolji zalogaji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja ih volim ali ih ne radim baš jako često.

      Izbriši