petak, 27. travnja 2018.

Panama torta


Sjećate se mog posta o legendarnoj Panama tortu i statusu koji ona ima kod nas doma?
Ukratko Panama torta je torta koja je obilježila moje djetinjstvo i bila je na stolu za svaki rođendan. 
Prije nekoliko godina kupila sam kuharicu Mire Vučetić za koju je mama tvrdila da je u njoj pronašla recept za ovu tortu.
A ustvari ovo u nastavku je original recepta kao u kuharici ono što smo mi jeli bila je torta koju je moja mama modificirala.
Fine su jedna i druga, generalno u kremi nema neke velike razlike, samo su biskviti drugačiji.
Teško mi se odlučiti koja mi je bolja, možda mi je nešto draža ova mamina prilagođena samo zato jer sam na nju i navikla. 

RECEPT:

Za biskvit:

8 jaja
100 g šećera
40 g čokolade
160 g mljevenih badema
80 g brašna
prstohvat soli

Za kremu:

4 jaja
100 g šećera
150 g čokolade
250 g maslaca 
3 žlice ruma

Za natapanje biskvita:

sok od marelice

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke sa prstohvatom soli mikserom izradite u čvrsti snijeg.
Otopite čokoladu na pari.
Žumanjke i šećer mikserom pjenasto izradite.
U pjenastu smjesu umiješajte otopljenu čokoladu, mljevene bademe i brašno i sve dobro izmiješajte.
Na kraju oprezno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Dobivenu smjesu ulite u namaščeni kalup za tortu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta.
Ohladite.
Za kremu na pari kuhajte jaja, šećer i čokoladu uz stalno miješanje.Ja kremu miješam sa onom plastičnom kuhačom koja u sredini ima rupu. Kada se svi sastojci prožmu i čokolada otopim kremu je potrebno još dobro izlupati, točnije žustro miješati od dna prema gore tako da u kremu ulupamo što više zraka. Krema je gotova kada umočite kuhaču sa rupom u kremu a na rupi ostane tanki film kreme koji se kao i balon od sapunice neko kratko vrijeme zadrži unutar rupe.Nakon što se čokolada rastopi kremu je potrebno kuhati još 5-7 minuta. 
Ohladiti. 
Pjenasto izmiješati maslac pa ga pomiješati sa ohlađenom kremom.
Ohlađeni biskvit prerezati dva puta, tako da dobijete tri lista.
Na tanjur za posluživanje staviti list biskvita i dobro ga natopiti sokom od marelice. Premazati trećinom kreme pa pokriti drugim listom biskvita. 
Ponavljati dok ne potrošite svu kremu i biskvit.
Ukrasiti tortu po želji.
Dobro ohladiti prije posluživanja, najbolje preko noći.

1 komentar:

  1. Nekadasnji klasik, ali uz poplavu cizkejka svih mogucih vrsta i varijanti ledenog vjetra, jednostavno ne dodje na red!!!

    OdgovoriIzbriši