ponedjeljak, 22. kolovoza 2016.

Šarlota sa malinama


Još jedna fina ljetna torta. Nije baš prava šarlota kao što kaže naslov ali jako bitno, bitno da je fina.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit i roladu:

8 jaja 
100 g šećera
120 g brašna 
1 prašak za pecivo

Za kremu:

3 žumanjka
400 ml mlijeka
srž mahune vanilije
600 ml vrhnja za šlag
250 g malina
60 g šećera
1 želatina u prahu
3 žlice limuncella

Za slaganje:

pekmez od maline

Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu. Veliki lim za pečenje obložite masnim papirom.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
U zdjelu stavite jaja i šećer. Miksajte mikserom na najvećoj brzini dok smjesa ne posvijetli i udvostruči joj se volumen. Trećinu smjese stavite u pripremljeni okrugli kalup za torte, a preostale dvije trećine u plitki lim za pečenje. Zagladite površinu i jednom i drugom pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta. Izvadite. Još vrući biskvit sa lima zajedno sa papirom umotajte u roladu. Ohladite.
Za kremu u prikladan lonac stavite 300 ml mlijeka i šećer. Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije. Preostalo mlijeko izmješajte sa žumanjcima. Kada mlijeko provrije dio ga ulite u smjesu mlijeka i žumanjaka kako bi temperirali smjesu. Sada pomiješajte dvije smjese pa sve vratite u lonac. Kuhajte na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Ohladite.
Želatinu pomiješajte sa 4 žlice hladne vode pa je ostavite da nabubri. 
Vrhnje za šlag mikserom izradite u čvrsti šlag. Malo šlaga odvojite za ukrašavanje šarlote.
Maline ispasirajte vilicom da dobijete relativno glatku smjesu bez većih komadića malina.
Roladu odmotajte pa je premažite pekmezom od malina. Ponovno je narolajte i narežite je na šnite otprilike prst debljine.
Na tanjur za posluživanje stavite ohlađeni okrugli biskvit a oko njega stavite obruč za torte. Uz rub posložite šnite rolade.
U želatinu dodajte limuncello pa zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne otopi. U šlag umiješajte ohlađenu kremu sa žumanjcima, ispasirane maline i otopljenu želatinu.
Dobivenu kremu ulite preko pripremljenog biskvita , unutar obruča.
Šlag koji ste odvojili stavite u dresir vrećicu. Ukoliko vam je ostala koja šnitica rolade narežite je na manje komadiće pa je složite na vrh torte. Po vrhu ukrasno naštrcajte preostali šlag. Ostavite tortu da se dobro ohladi, najbolje preko noći.

Broj komentara: 8: