četvrtak, 4. kolovoza 2016.

Ombre torta


Ukoliko Vam ovih vrućih ljetnih dana zatreba torta za neku svečaniju prigodu, e onda je ovo torta za vas.
Bez obzira na izgled nije komplicirana za izradu a oduševiti će sve koje je i vide i probaju.
Original recepta sam pronašla kod Mateje
Malo sam modificirala recept, koristila sam malo drugačije voće i radila sam tortu u kalupu promjera 30 cm tako da sam i povećala količinu namirnica. 

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

4 jaja
420 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
195 g maslaca
dobar prstohvat soli
60 g mljevenih badema

Za kremu:

700 g mascarponea
100 g krem sira
700 ml vrhnja za šlag
srž mahune vanilije
9 listova želatine
100 g borovnica 
100 g kupina
100 g ribizla
100 g malina 
200 g jagoda
3 žlice šećera

Za ukras:

bobičasto voće po želji
listići metvice

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte promjera 30 cm.
U vatrostalnu posudu stavite maslac i čokoladu pa kuhajte na pari dok se ne otopi. Ostavite da se malo ohladi.
Mikserom pjenasto izradite jaja sa šećerom dok smjesa ne prosvijetli i udvostruči joj se volumen.
U pjenastu smjesu jaja u tankom mlazu ulite smjesu prohlađene čokolade i izmješajte.Umiješajte i mljevene bademe.
Izlite u pripremljeni kalup pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta.
Ohladite.
Ohlađeni biskvit stavite na tanjur za posluživanje sa obručem okolo njega kako bi ga mogli ispuniti kremom.
Želatinu namočite u hladnu vodu.
Mikserom pjenasto izradite vrhnje u čvrsti šlag. Umiješajte mascarpone,krem sir i srž mahune vanilije pa izmješajte dok ne dobijete jednoličnu kremu. Podijelite kremu na tri jednaka djela, svaki u vlastitu posudu pa ih stavite u hladnjak dok pripremite voće.
U prikladni lonac stavite borovnice i kupine i žlicu šećera. Kuhajte dok voće omekša i pusti sok. Usitnite omekšalo voće u glatku smjesu štapnim mikserom. U ispasirano vruće voće dodajte nabubrelu želatinu pa mješajte dok se ne otopi. Uzmite trećinu kreme iz hladnjaka pa je pomiješajte sa voćnim pireom. Dobivenu kremu premažite preko pripremljenog biskvita. Stavite u hladnjak dok pripremate drugu kremu.
U prikladni lonac stavite ribizl i maline i žlicu šećera. Kuhajte dok voće omekša i pusti sok. Usitnite omekšalo voće u glatku smjesu štapnim mikserom. U ispasirano vruće voće dodajte nabubrelu želatinu pa mješajte dok se ne otopi. Uzmite trećinu kreme iz hladnjaka pa je pomiješajte sa voćnim pireom. Dobivenu kremu premažite preko kreme sa borovnicama i kupinama. Stavite u hladnjak dok pripremate treću kremu.
U prikladni lonac stavite jagode i žlicu šećera. Kuhajte dok voće omekša i pusti sok. Usitnite omekšalo voće u glatku smjesu štapnim mikserom. U ispasirano vruće voće dodajte nabubrelu želatinu pa mješajte dok se ne otopi. Uzmite trećinu kreme iz hladnjaka pa je pomiješajte sa voćnim pireom. Dobivenu kremu premažite preko kreme sa malinama i ribizlom. Stavite u hladnjak, najbolje preko noći.
Prije posluživanja odstranite obruč a tortu ukrasite bobičastim voćem i listićima metvice. 

4 komentara: