ponedjeljak, 16. svibnja 2016.

Kuglof sa rabarbarom


Ova slastice spaja moje trenutno dvije opsesije, kuglofe i rabarbaru. Konačno sam pronašla tetu na placu koja prodaje rabarbaru tako da sam sada kod nje skoro pa svaki dan. O opsjednutosti kuglofima sam već pisala u ovom postu.
Original recepta možete pronaći ovdje, ja sam ga malo pojednostavnila i naravno smanjila šećer.
Kada kuglof punite rabarbarom žlicom u biskvitu napravite nešto poput tunela u koji ćete staviti rabarbaru. Činilo mi se kao dobra ideja jer sam se bojala da mi se kuglof ne razdvoji prilikom istresanja iz kalupa baš to tom djelu sa rabarbarom. I dobro je funcioniralo, zadovoljna sam krajnjim rezultatom.

RECEPT:
Recept za ispis

450 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
120 g maslaca
200 g šećera
4 jaja
225 g kiselog vrhnja
srž 1 mahune vanilije
200 g nasjeckane rabarbare
2 žlice šećera

Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
U prikladnu posudu prosijte brašno pomiješano sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli, pa stavite sa strane.
Mikserom pjenasto izradite omekšali maslac sa šećerom do ne dobijete pjenastu smjesu. Umiješajte jedno po jedno jaja i dobro izradite smjesu mikserom prije dodavanja sljedećeg. Umiješajte kiselo vrhnje. Na kraju umiješajte prosijanu smjesu sa brašnom pa sve dobro izmješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Nascjeckanu rabarbaru pomiješajte sa dvije žlice šećera.
Polovicu smjese istresite u pripremljeni kalup za kuglof. Žlicom u smjesi napravite nešto poput tunela u koji ćete istresti rabarbaru.Po rabarbari rasporedite ostatak biskvitne smjese.
Zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 55-60 minuta.
Pečeni kuglof istresite na tanjur pa ga ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

Broj komentara: 10:

  1. Meni je rabarbara potpuna nepoznanica!
    Znam da se koristi pri izradi slastica i da ju Englezi obozavaju, ali cisto sumnjam da cu tako nesto kupiti na placu u Ck ili Vz.
    Kako to da ta biljka nije uobicajeni stanovnik nasih vrtova?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni je bila. Nemam pojima kako to da kod nas nije česta ali navodno ju je vrlo lako uzgojiti i jednom kad krene raste ko luda, javim ti nagovorila sam mamu da je pokuša uzgojiti.

      Izbriši
  2. Meni je rabarbara potpuna nepoznanica!
    Znam da se koristi pri izradi slastica i da ju Englezi obozavaju, ali cisto sumnjam da cu tako nesto kupiti na placu u Ck ili Vz.
    Kako to da ta biljka nije uobicajeni stanovnik nasih vrtova?

    OdgovoriIzbriši
  3. Konačno ;) Jel to ona teta koju sam ti ja već spominjala, u zatvorenom dijelu Dolca?

    OdgovoriIzbriši
  4. Moje rabarbare iz vrta više nema, prošla sezona, pa ovo mogu samo gledati. Ovdje na placu je nema, a i ne hodam po placu. Subotom i nedjeljom mi se to čini čisti gubitak vremena i energije (susrećeš ljude koje najradije ne bi viđao i ne bi s njima razgovarao, a moraš:)). Odlično izgleda ovaj kuglof!

    OdgovoriIzbriši
  5. Meni nisu nikada bile tako debele stapke, a ovdje u Rijeci ne znam di bi ih pronašla. Inače mi se sviđa okus i baš si me podsjetila da objavim kolač od prije dvije godine kada sam dobila rabarbaru.

    OdgovoriIzbriši