četvrtak, 26. svibnja 2016.

Sirup od bazge


Puno ljudi sa kojima sam razgovarala ima neki vid traumatskog odnosa sa sirupom od bazge i onda to zvuči nešto kao: "Ja ti to ne pijem, nekad smo doma imali samo to i zasitio sam ga se".
Kod nas doma se pio Donin sirup od maraske. Ispod flaše sirupa uvijek je stajo poklopac od one obične flašice za zimnicu  da ne zakapamo cijelu kuhinjsku radnu površina koja je naravno bila bijela. Mama je znala biti luda od nas tri i našeg rađenja soka.
A sirup od bazge se pio kod susjede Zofke. Tamo se jela i najbolja štrudla od sira i mijesili su se domaći rezanci i mlinci koje smo odmah pekli na ploči štednjaka na drva. I dan danas su mi ti topli mlinci najbolji koje sam ikada pojela.
Susjede već dugo nema, ali ja volim sok od bazge i svaki puta kad si ga smućkam u čaši sjetim je se i od nekuda me zapuhne miris njene špajze i onda uživam.
Uspomene, divna stvar.

RECEPT:
Recept za ispis

50 cvijetova bazge
5 l vode
3 kg šećera
150 g limunske kiseline
1 kg limuna
1 konzervans

Naberite bazgu. Kažu da je treba brati dalje od ceste i na sunčani dan kada su cvijetovi otvoreni i najljepše mirišu.
Stavite ih u veću plastičnu posudu i ostavite ih da odstoje koji sat do dva kako bi eventualne bubice, koje se vole sakriti među cvijetove ispuzale van.
Nakon što su cvijetovi malo odstajali još jednom ih pregledajte i izbacite eventualne zaostale bubice.
Prebacite u veliku staklenu flašu, prelite sa dvije litre vode i zatvorite poklopcem pa ostavite da odstoji 24 sata.
U prikladni lonac stavite preostale tri litre vode i šećer. Limune prepolovite pa ih iscijedite. I sok i iscijeđene polovice limuna stavite u lonac sa šećerom. Dodajte i limunsku kiselinu i konzervans. Ostavite da odstoji 24 sata uz povremeno miješanje kako bi se šećer u potpunosti otopi.
Sljedećeg dana iz tekućina izvadite cvijetove bazge kao i iscijeđene polovice limuna. Pomiješajte obje tekućine pa ih procijedite kroz gaze. Procijeđeni sirup ulite u sterilizirane staklenke.
Ukoliko će vam sirup dulje stajati možete ga i pasterizirati.

Broj komentara: 5:

  1. Od pre tri godine moja porodica i ja vise ne kupujemo sokove, vec mama i ja same pravimo-sirupe od zove (bazge), od visanja i kasasti sok od vinogradarskih breskvi, koje rastu u dvoristu mojih roditelja, iznikle od davno bacenih kostica breskve. Kasasti popijemo vrlo brzo jer nema konzervans, a ove sirupe pijemo cele zime, muz, cerka i ja od zove a sin od visnje. Uspomene su bas divna stvar. Hvala za recept. Blog Vam je bas dobar, vec sam jednom komentarisala na jednom receptu. Dosta recepata imam prepisano za pravljenje. Pozdrav. Mira iz Beograda

    OdgovoriIzbriši
  2. Da,i moje uspomene obuhvacaju sok od bazge...
    Asocijacija na lipanj, kraj skole, baku Marisku koja je spremala bozanstveni sirup i bozanstvene londonerice, miris pecenih kestena u jesen i zadnje kapi tog prefinog nektara.
    Sve skupa - bas neprocjenjivo!

    OdgovoriIzbriši
  3. Divan ukus detinjstva, mama je nekada pravila i od bazge, nane, jagoda... eh, sada sve manje vremena imamo, hvalaaa na recepticu.:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Iako je ne pijem, svake godine radim djeci, koje inače piju vodu, ali kad je bazga tu piju nju

    OdgovoriIzbriši
  5. Krasno! I najjednostavniji recept ima tisuću varijanti kao i uspomene i sjećanja na one davne i bezbrižne dane djetinjstva, a tek sad razumijemo zašto su nam mame šizile...

    OdgovoriIzbriši