četvrtak, 12. svibnja 2016.

Pots de creme od slanog karamela



Baš volim taj slani karamel. Moji doma baš i nisu bili nešto oduševljeni ali sam im uporno nudila slastice sa njime pa su se navikli na okus ako ga već nisu zavoljeli.
Znam ja natjerati vodu na svoj mlin.
Jako jednostavna i fina slastica, za svaku preporuku.
Original recepta možete pronaći ovdje.
Moje su nešto svjetlije od originala, ja nekako volim malo svjetliji karamel.

RECEPT:
Recept za ispis

600 ml vrhnja za šlag
150 ml mlijeka
1/2 žlice arome vanilije
1/2 žličice krupne morske soli
200 g šećera
30 g mliječne čokolade
6 žumanjka
krupna sol za posip

Zagrijte pećnicu na 160 C.
U prikladni lonac ulite vrhnje za šlag, mlijeko aromu vanilije i sol. Zagrijavajte na umjerenoj vatri dok ne provrije. Odložite sa strane.
U tavi debelog dna pomiješajte šećer i 60 ml vode. Zagrijavajte na umjerenoj vatri dok se šećer u potpunost ne otopi i počne karamelizirati, te karamel dobije lijepu smeđu boju.
Maknite sa vatre pa umiješajte toplu smjesu vrhnja za šlag i mlijeka.. Dodajte i čokoladu pa sve vratite na laganu vatru i mješajte dok se karamel ne otopi.
U prikladnoj posudi malo izradite žumanjka. U žumanjke ulijevajte karamel u tankom mlazu; uz stalno miješanje, kako se žumanjci ne bi koagulirali. Smjesu procijedite kroz sito.
Pripremite šest vatrostalnih posudica. Procijeđenu smjesu podijelite između pripremljenih posudica. Napunjene posudice složite u dublji lim pa u njega ulite toliko vruće vode da dođe do otprilike polovice visine posudica sa kremom. Prekrite folijom pa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 50 minuta.
Pečenu kremu izvadite iz lima i ohladite do sobne temperature.
Stavite kreme u hladnjak da minimalno dva sata ili još bolje preko noći.
Prije posluživanja, po želji, posipajte sa malo krupne soli.

Broj komentara: 7:

  1. Ovo bu mi se ziher dopalo, jer me podsjeca na Snickers - iako nema kikirikija - bas mi je gust pojesti tu malu cokoladicu poslje obavljene kupnje!
    Opcenito volim slatko-slane kombinacije za razliku od mojih doma koji se istih uzasavaju.😋

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Takvi su bili i moji doma ali bila sam uporna pa su popustili.

      Izbriši
  2. Za ovo sam više nego sigurna da je divno. Jedini je problem u tome što nekako stalno izbjegavam ovakav način pripreme: em nemam ramekine, em postoji velika šansa da mi sve skupa ne uspije. Kako većinu svega ne radim baš onako natenane (jako sam brzopleta), bojim se da bih ovo uprskala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma sa ovakvim tipom slastica nemaš kaj fulati a ako i ispadnu malo rijeđe pa u posudicama su neće nikuda iscuriti niti se raspasti. A što se tiće remenkina nije ni bitno ja sam ih kuhaka/pekla u ovim šalicama koje su na slici.

      Izbriši
  3. Ovo mi se jako dopada kao uostalom sve sa slanim karamelom. Sećam se dobro i prvog recepta koji sam pratila u stopu pa sam sve po zakonu nabavila i fleur de sol i papreno ga platila. U medjuvremenu sam kad sam ga potrošila počela da stavljam običnu krupnu so (kosher) i ne vidim neku veliku razliku u ukusu ali vidim u novčaniku.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da isto tako je bilo kod mene, a zato smo tu da naučimo što čime zamijeniti.

      Izbriši
  4. Uh, ovo mi se jako sviđa, mogla bi probati, mislim da bi se mojima svidjelo. I ja sam isto tako uporna i ne odustajem...

    OdgovoriIzbriši