ponedjeljak, 9. svibnja 2016.

Doručak peciva



Prije nego što sam započela svoju blogersku karijeru, dobro možda karijera i nije baš neki izraz za ovo što ja tipkam ali eto neka za mi za sada bude.
Uglavnom prije toga ovaj recept je bio jedini recept u našoj kući po kom su se radile kiflice. U međuvremenu sam isprobala preko nekoliko novih recepata ali ovom se nekako uvijek vraćam. 
Prvi je uvijek prvi, očito.
Uglavnom trebala su mi neka brzinska peciva za doručak pa sam se sjetila ovog recepta, samo ih nisam oblikovala u kiflice nego kao kajzerice.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

500 g brašna
500 g oštrog brašna
40 g kvasca
4 žumanjka
1 žlica šećera
1 žlica kiselog vrhnja
100 ml ulja
1 žlica soli
mlijeka prema potrebi 

Za posip:

mak


50 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom i kvascem. Stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
Na radnu površinu prosijte obje vrste brašna pomiješanu sa soli. U sredini napravite udubinu pa u nju stavite zapjenjeni kvasac, žumanjke i kiselo vrhnje. Dodajte i malo mlijeka i počnite mijesiti. Prema potrebi dodajte mlijeka dok ne dobijete glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi za radnu površinu.
Prekrite tijesto krpom pa ga ostavite da odstoji 30 minuta.
Dva plitka lima obložite papirom za pečenje. Tijesto premijesite pa ga podijelite na kuglice željene veličine (ja sam ih napravila 16). 
Svako pecivo premažite sa malo vode pa ih uvaljajte u sjemenke maka. Na vrh svakog peciva utisnite ukrasni uzorak pa ih slažite na pripremljene limove.
Stavite na toplo mjesto pa ih ostavite da se dižu 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Dignuta peciva pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta dok peciva ne dobiju lijepu boju.
Poslužite. Najbolje sa maslacem.

4 komentara:

  1. Odličan recept za peciva. Ja večito nešto isprobavam , te neke druge vrste brašna. te neki drugi recept.Nekad uspe , nekad ne. Najviše kuburim sa kvalitetom kvasca ovde ali ima nade ..probaću svež kvasac mada ga ima samo u vele trgovini u velikim nb blokovima.Meni se ovaj tvoj recept dopada, možda napravim kao kržtenje za svež kvasac.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja češće koristim svježi kvasac nego onaj suhi. Pokušajte zaista nije teško a peciva su izvrsna.

      Izbriši
  2. Sve 5, mirišu mi do ovdje. jedino se uvijek pitam kada to treba u jutro ustati da bi pecivo bilo za doručak?:)) Ja sam spavalica, pa je jedina opcija da ih napravi netko drugi. Samo, tko???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da dobro pitanje.Nije da s nešto komplicirani niti da dugo treba aki da prikladnija su za "drugi" doručak jer dok se ispeku čovijek ogladni, ali bolja je ideja da ih netko drugi napravi :) I aja sam se toga jutra digla skroz rano ali su zato mog spavača dočekala topla peciva.

      Izbriši