četvrtak, 10. prosinca 2015.

Vanilice



Ovo je prvi puta da sam koristila mast za izradu keksića. Znam da je puno blogerica koristi, pogotovo baš za izradu vanilica ali ja nekako nikako da dođem do toga.
Ne da sam bila skeptična prema receptima sa masti nego jednostavno nikako da stignem i osobno je isprobati u receptima.
Dakle malo je reći da sam oduševljena, keksići su divni prhki, čak i toliko prhki da morate bili oprezni kada ih valjate u šećer u prahu kako ih ne bi oštetili.
Uopće mi nije jasno što mi je tako dugo trebalo da ih isprobam.
Original recepta posudila sam a od koga drugog nego od Gage.

RECEPT:
Recept za ispis

300 g svinjske masti
150 g šećera
2 žumanjka
1 jaje
500 g brašna 
marmelada po želji za spajanje vanilica (ja sam koristila marmeladu od marelica)
šećer u prahu za valjanje

Zagrijati pećnicu na 200 C.
Mikserom pjenasto izraditi svinjsku mast sa šećerom. Dodati žumanjke, cijelo jaje i 100 g brašna, promiješati, a zatim umiješati i ostatak brašna. Mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto. Na pobrašnjenoj radnoj površini dobiveno tijesto razvaljati tijesto pa izrezivati krugove. Slagati na limove obložene papirom za pečenje.
Peći keksiće u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta. 
Pečene keksiće ohladiti pa ih spajati dva po dva pekmezom po želji. Zalijepljene keksiće uvaljati još u šećer u prahu.
Čuvati u metalnoj kutiji.

Broj komentara: 12:

  1. moze li margarin umestio masti

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Može ali onda to više nije to, gubi se na prhkosti keksići ali svakako mi javite rezultat ukoliko ih pokušate napraviti sa margarfinom, baš sam znatiželjna.

      Izbriši
  2. Nisam nikada koristila mast, niti u slasticarstvu niti uopce.
    Ponukana savjetima s jednog drugog bloga, probala sam ispeci keksice s mastí, umjesto maslacem.
    I to je to. Takva prhkost me podsjetila na sitne kolace moje bake koje sam godinama pekla s maslacem iako u orig receptu pise mast. Zato zene drage, koristite mast tamo gdje u receptu tako pise!
    Petra, krasne su vam ove vanilice!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U potpunosti se slažem, ne piše u receptu bez veze mast. Hvala!

      Izbriši
  3. Nisam nikada koristila mast, niti u slasticarstvu niti uopce.
    Ponukana savjetima s jednog drugog bloga, probala sam ispeci keksice s mastí, umjesto maslacem.
    I to je to. Takva prhkost me podsjetila na sitne kolace moje bake koje sam godinama pekla s maslacem iako u orig receptu pise mast. Zato zene drage, koristite mast tamo gdje u receptu tako pise!
    Petra, krasne su vam ove vanilice!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja zbilja neznam zakaj se moj komentar poduplao, sorry.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovi kolacici su mi najdrazi deo svakog praznika, pa kad se zagrizu puna usta secera... bas si ih divno napravila.:)) p.s. moze se staviti pola masti i pola maslaca, budu isto fino prhki.:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Da, keksići sa masti su posebno divni i prhki. Ja ju ne koristim uvek tamo gde piše, ali ponekad da i uvek se oduševim. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam inać epoznata po tome da se pridržavam recepta ko pijan plota, pogotovo recepata posuđenih od provjerenih blogerica.

      Izbriši
  7. Koristim mast za tijesta za pitu, a i nekad u keksićima

    OdgovoriIzbriši