nedjelja, 27. prosinca 2015.

Daring bakers-Gateaux Pithiviers


Ovomjesečni izazov Daring bakersa bila je pripremiti Gateaux Pithiviers a ovomjesečna domaćica bila je Kat.

RECEPT:
Recept za ispis

Za lisnato tijesto:

190 g brašna
185 g maslaca
dobar prstohvat soli
80 ml ledeno hladne vode

Za nadjev:

100 g oguljenih i mljevenih badema
60 g šećera
55 g maslaca
1 jaje
1/4 žličice arome vanilije
1/4 žličice arome badema
naribana korica jednog limuna
2 žličice ruma

Za premaz:

1 jaje

Za tijesto pomiješajte 20 g brašna sa 150 g maslaca ali budite brzi da se maslac ne bi previše ugrijao. Pripremljeni maslac oblikujte u pravokutnik veličine 10 x 20 cm i omotajte ga rastezljivom folijom. Dok mijesite tijesto stavite pripremljeni maslac u hladnjak.
U prikladnu posudu prosijte preostalo brašno i maslac. Pomiješajte pa ulite ledeno hladnu vodu i umijesite tijesto. 
Tijesto razvaljate pa u sredinu stavite pripremljeni maslac i preklopite krajeva( tako da izgleda poput omotnice9. Tijesto omotajte rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 30 minuta.
Nakon što je prošlo 30 minuta izvadite tijesto iz hladnjaka. Lagano pobrašnite radnu površinu. Tijesto razvaljajte u pravokutnik 25 x 20 cm debljine otprilike 0,5 cm.. Lijevu  trećinu tijesta savinite prema sredini, tako da pokrijte središnji dio . Sada još i desnu trećinu savinite preko svega.
Tako preklopljeno tijesto prekrijte rastezljivom folijom i stavite u hladnjak na daljnih 30 minuta. 
Nakon 30 minuta izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga ponovno razvaljajte u pravokutnik 25 x 20 cm. Ponovno ga preklopite na prethodno opisan način i vratite u hladnjak na daljnih 30 minuta.
Ponovite još jednom i vratite tijesto u hladnjak na još 30 minuta.
Za nadjev pomiješajte mljevene bademe. šećer, maslac, jaje,aromu vanilije i badema, koricu limuna i rum. Oblikujte smjesu u disk, zamotajte rastezljivom folijom pa stavite u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 220 C. Lim obložite papirom za pečenje.
Razvaljajte lisnato tijesto pa izrežite dva kruga. Na pripremljeni lim stavite jedan krug tijesta pa na njega stavite pripremljeni i ohlađeni nadjev. Prekrite drugim krugom lisnatog pa stisnite rubove kako nadjev ne bi iscurio van. Lagano umutite jaje pa premažite cijeli kolač. Ostacima lisnatog tijesta ukrasite kolač pa i njih premažite umućenim jajetom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10 minuta. Smanjite temperaturu pećnice na 175 C pa pecite još 25-30 minuta.
Ohladite prije posluživanja.

Nema komentara:

Objavi komentar