ponedjeljak, 7. prosinca 2015.

Prhki hajdeni keksi



Jako volim hajdeno brašno. Istina ne dijele svi ukućani moje oduševljene njime pa su na ove keksiće samo frknuli nosom. Nema veza, više je meni ostalo.
Original recepta možete pronaći na Monikinom blogu Bake noir. Baš mi fali što Monika više ne objavljuje tako često postove, jako volim njen blog što zbog divnih fotki, što zbog odličnih recepata. Bude kad joj cure malo porastu, nadam se...
Ja sam polovicu dobivenih keksića zalijepila namazom od badema i čokolade za koji recept možete pronaći u nastavku a drugu polovicu domaćim pekmezom od maline, za kojeg ako ga niste napravili ove godine ipak ćete morati pričekati iduću.
Ako volite da su vam keksići slađi svakako vam preporučam ove punjene sa pekmezom jer ovaj čokoladni namaz nije presladak.


RECEPT:
Recept za ispis

Za keksiće:

150 g brašna
60 g hajdenog brašna
30 g integralnog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
60 g šećera
1/4 žličice soli
125 g maslaca
1 jaje

Namaz od badema i čokolade:

200 g badema
150 g tamne čokolade
100 ml slatkog vrhnja

Za nadjev:

pekmez od maline
namaz od badema i čokolade

Za keksiće umijesite tijesto od svih sastojaka. Gotovo tijesto umotajte rastezljivom folijom pa stavite u hladnjak na 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 180 C. Obložite 2 lima papirom za pečenje. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljate ohlađeno tijesto u željene oblike.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 8-10 minuta. Ohlađene keksiće premazujte nadjevom po želji pa ih ljepite dva po dva.
Za namaz od badema i čokolade: tostirate bademe u pećnici zagrijanoj na 160 C. Ohladite ih pa ih multipraktikom sameljite u pastu. Otopite čokoladu pa je umiješajte u pastu od badema. Ponovno upalite multipraktik pa u tanjom mlazu ulijevajte slatko vrhnje  tako da dobijete mazivu pastu.

Broj komentara: 7: