četvrtak, 17. rujna 2015.

Brzo i fino kiflice


Vruće mi je danas, ali baš vruće. Datum je 17.06. a živa na termometru pokazuje 32. Navodno nas još sutra čeka takav vrući dan i onda ćemo pomalo ušetati i u klimatološku jesen.
Nisam baš tip za vrućine i baš se veselim ugodnijim jesenskim temperaturama. Pečenim kestenima, kolačima sa bučama, šalovima, mirisu otpalog lišća,fotelji sa dekicom i knjigom...
Recept za ove kiflice je onaj sa sada već kultnim statusom, sa čašice kiselog vrhnja. Ovoga puta u slatkoj verziji punjene sa pekmezom od jagode. I da, odlično podnose zamrzavanje, zadnji puta nisam pekla sve kiflice nego sam ih polovicu smrzla i pekla kroz nekoliko dana i zaista sam bila zadovoljna.

RECEPT:
Recept za ispis

600 g brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
100 ml ulja
180 g kiselog vrhnja
200 ml toplog mlijeka
1 paketić suhog kvasca
1 žlica šećera
1 jaje
pekmez po želji za nadjev
žumanjak za premaz

Pomiješajte toplo mlijeko, suhi kvasac i šećer pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni. U veću posudu prosijte brašno sa praškom za pecivo pa dodajte ulje i kiselo vrhnje te zapjenjeni kvasac. Miješate drvenom kuhačom pa dok se sastojci ne povežu. Kada više nećete moći miješati kuhačom istresite tijesto na radnu površinu pa ga do kraja umijesite rukama. Ovo tijesto nije potrebno dugo mijesiti samo dok se ne poveže.
Dobivene tijesto podijelite na tri jednaka djela pa ga oblikujte u kuglice. Svaku razvaljajte u krug pa je nožem izrežite na 8 jednakih trokutića. Na vrh svakog trokuta stavite po žličicu marmelade. Papirom za pečnje obložite dva lima. Gotove kiflice slažite na pripremljene limove, pa ih stavite na toplo mjesto da se dižu još 15-20 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180C.
Dignute kiflice stavite u prethodno zagrijanu pećnicu pa pecite 20-ak minuta dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Poslužite tople a po želji ih možete još i posipati šećerom u prahu.

Broj komentara: 6:

  1. Moram isprobati ove kiflice, već dugo se spremam i svi ih hvale, a meni je posebno drago punjenje sa marmeladom. A drago mi je i što je sada još malo toplo, jesen i zimu volim ali ljeto ipak volim malo više :) Onaj 17.06.bi bio 17.09. je li tako :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ova posljednja dva dana je baš užasno vruće, a i čini mi se da tu toplinu teže podnosim nego po ljeti.
    Brzo i fino kiflice obožavam, a nisam ih baš dugo vremena radila.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj meni je jednako grozno i sad i po ljeti jednostavno ne volim vručine.

      Izbriši
  3. Nisam jos probala ove kiflice, divna ideja sa pekmezom od jagoda:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam jos probala ove kiflice, divna ideja sa pekmezom od jagoda:)

    OdgovoriIzbriši