četvrtak, 24. rujna 2015.

Ajme, koliko nas je! Patliđan

Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u svibnju je patliđan a ovomjesečna domaćica je Jela.
Moram priznati da patliđan baš i nije najčešća namirnica kod nas doma, najčešće ga konzumiramo u ajvaru.
U ovoj piti daje super mesni okus ali ja sam bez obzira na to u preljev od kiselog vrhnja ubacila nasjeckani špek jer mi je dolazila frendica koja me našpotala kada sam napravila ovu Neveninu tortu jer šta sam to skuhala bez mesa, bolje da sam samo čvarke donijela. Evo draga samo za tebe pita sa povrćem i mesom. 
Original recepta možete pronaći ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

360 g brašna
1 žličica soli
1 žličica šećera
225 g maslaca
100 g sitno naribanog parmezana
2 žličice nasjeckanog svježeg origana
3 žlice hladne vode

Za nadjev:

3 crvene rog paprike
3 srednje rajčice
9 žlica maslinovog ulja
1 veći patliđan
2 žlice aceta balsamica
1 veći komorač
1 srednja luka
2 žličice svježeg timijana
2 žličice svježeg origana
250 g ricotte
3 jaja
500 g kiselog vrhnja
100 g sitno nasjeckanog špeka

Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje.
Na radnu površinu prosijte brašno pa mu dodajte sol, šećer, naribani parmezan i origano. Dodajte i vodu i maslac pa umijesite glatko tijesto. dobiveno tijesto omotajte rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 230 C.
U međuvremenu paprike operite, osušite pa ih pecite na grill tavici dok ne pocrne sa svih strana. Pečene paprike zatvorite u čistu najlon vrećicu pa ih ostavite da se napare kako bi ih lakše očistili. Ohlađene paprikama ogulite crnu vanjsku koru i sjemenke pa ih narežite na duguljaste trakice. Odložite sa strane.
Rajčice operite pa ih narežite na osmine i rasporedite ih na lim za pečenje , tako da im vanjska kora bude prema dolje. Pokapajte ih maslinovim uljem i acetom balsamicom i začinite dobrim prstohvatom soli i papra. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta dok ne počnu tamniti i omekšaju.
Patliđan operite i narežite na kockice veličine otprilike 1,5 x 1,5 cm. Pokapajte ih maslinovim uljem i začinite soli i paprom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-30 minuta dok ne omekša.
Luk i komorač narežite na tanke šnitice. U tavici zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pržite luk i komorač dok ne omekša. Začinite soli i paprom.
Smanjite temperaturu pećnice na 180 c.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na dimenzije lima. Pecite ga "na slijepo" 30 minuta.
U prikladnoj posudi pomiješajte jaja, kiselo vrhnje, špek,timijan i origano. Na pečeno tijesto rasporedite luk i komorač, pečeni patliđan i pečene paprike. Po smjesi pečenog povrća rasporedite ricottu. Prelite sve smjesom kiselog vrhnja i jaja a po vrhu još posložite i pečene rajčice.
Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta. 
Malo ohladite pa narežite po želji prije posluživanja.

4 komentara: