utorak, 29. rujna 2015.

Daring bakers-Irski soda kruh


Ovomjesečni izazov Daring Bakersa bilo je pripremiti Irski soda kruh o domaćica je bila Meredith.
Znam da kasnim ali ne zbog toga jer sam kasnila i sa pripremom kruha nego mi je nekako pobijeglo vrijeme, cijeli mjesec mi je nekako prebrzo prošao.
Pretpostavljam da ste više manje upoznati sa fenomenom irskog soda kruha. vrsti kruha koju nije potrebno dizati veće se samo umijesi i odmah stavlja u pećnicu.
Mislim da svaka domaćica ima svoj provjereni recept za ovu vrstu kruha jer je zaista ono kako se kaže spas u zadnji čas kada vam ponestane kruha jer je gotov za čas. 
I ja sam ga ovoga puta radila iz čiste nužde, naime bili smo na vikend izletu u Gorskom Kotaru. Doma smo se vračali u ndjelju popodne, starom cestom pa smo stali i kupili pečenog odojka. Prije koji dan dobili smo domaći paradajz iz Primoštena i mislimo si, savršena večera, pa šta nam drugo treba?!
Kruh, naravno!!
Prvi kruh koji sam umijesila u nedjelju je planuo uz odojka i nisam ga ni uspijela slikati, tako da je ovo ponovljeni pokušaj koji smo doručkovali.

RECEPT:
Recept za ispis

625 ml mlačenice (ja sam koristila jogurt, ali ga nisam imala u dovoljnoj količini pa sam dodala mlijeka)
300 g integegralnog brašna
600 g brašna
2 žličice sode bikarbone
1 žličica soli

Zagrijte pećnicu na 230 C.
U prikladnu posudu prosijte obje vrste brašna. Dodajte sol i sodu bikarbonu. Dodajte i mlačenicu pa umijesite tijesto. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega stavite umiješani kruh i oblikujte ga po želji. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta. Smanjite temperaturu pećnice na 200 pa pecite kruh još 10 minuta dok ne dobije lijepu boju.
Poslužite toplog.

Broj komentara: 6:

  1. Ova fotka je prelepa!!! Jako mi se sviđa! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni je baš žao što nisam uspjela sudjelovati, a našla sam neke slatke recepte, taman za doručak

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uvijek stigneš kasnije, kao da je bitno kada isprobaš neki recept.

      Izbriši
  3. Kao što si pročitala, meni se ne sviđa. U kolačima mi ne smeta soda, ali u kruhu jako. Ali slika ti je super. Kruh izgleda koda si ga mijesila s kvascem.

    OdgovoriIzbriši